GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Kasım 2020 Çarşamba 12:56

Başkan Soyer’den 'rezerv konut' açıklaması: Projeye karşı değiliz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı “rezerv konut alanı” projesine karşı olmadıklarını açıkladı. Soyer, “Deprem dayanıklılık envanterinden sonra 1999 yılı öncesinde yapılan tüm binaları dönüştürmeyi planlıyoruz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de yaşanan depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “rezerv konut alanı” ile ilgili açıklamalarının yankıları sürüyor. Bakan Kurum, Bayraklı’da bulunan Şehir Hastanesi’nin üst bölgesindeki yerde 3 bin konutun inşa edileceğini açıklamış, kat yüksekliğinin ise 5’i geçmeyeceğini duyurmuştu.

Bakan Kurum’un açıklamasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den ilk değerlendirme geldi. Egedesonsöz’e konuşan Başkan Soyer, çalışmanın belediye ile bir bağlantısının bulunmadığını fakat projenin yapılmasında büyük fayda olacağını söyledi.

Başkan Soyer, “Adı bir “uydu kent” de olsa yapılmasında da büyük yarar var. Kentine zarar vermez ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak o projeye karşı değiliz. Ama daha önemlisi İzmir’de 1999 Marmara Depremi’nden önce ruhsat almış yapılar var. Bunların betonu, demiri ne durumda hiç birimiz bilmiyoruz. Hatta böylesi yapıların İzmir’de kaç tane olduğunu bile bilmiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremin ardından çalışmaları hızlandırdığını anlatan Başkan Soyer, “1999’dan önce yapılmış konutların çok zor da olsa  “Depreme Dayanıklılık Envanteri”ni çıkaracağız. Zor iş, meşakkatli bir süreç. Bize düşen, bunların tamamını dönüştürmek. Çok ciddi bir bütçe gerekiyor. Öz kaynağınız var mı, diye sorarsanız; evet, var. Ayrıca İzmirlilerin de destek vereceğinden eminim.Şu ana kadar dünyanın 341 ayrı noktasından destek yağıyor. Bu devasa bir proje sayesinde başarabilirsek ne betonunda deniz kumu kullanılmış konut kalacak, ne de kolonları kesilmiş binalar” diye konuştu.

Başkan Soyer ayrıca,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un İzmir’de 1999 yılı öncesinde ruhsat almış binaların kontrol edileceğini söylediğini dile getirdi.