GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Aralık 2022 Çarşamba 09:01

Başkan Soyer’den mali rapor: Havlu attığımız proje yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ekonomide yaşanan olumsuzlukların belediyeyi de etkilediğini belirterek “İptal ettiğimiz hiçbir proje yok. Sorunlar müteaahhitlerden kaynaklanıyor. Çünkü o gün girdikleri ihalede verdikleri rakam ile şimdiki durum uyuşmuyor. Yeniden ihale yapmamıza ve zaman kayıplarına neden oluyor. Havlu attığımız hiçbir proje yok. Aksine yeni yatırımlar peşindeyiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SonSöz TV’de katıldığı programda belediyenin mali durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR'İN MUTFAĞINDA DA YANGIN VAR
Belediyenin kurumsal kapasitesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Başkan Soyer, “Belediyenin mali durumu çok şükür hala AAA… Çok şükür hedeflerimizi tutturuyoruz. Çok sağlam gidiyoruz. Bizi çok zorlayan şeyler de var. Özelikle toplu ulaşım... Hala 6,5 TL’ye taşıyoruz. Otobüslerde gördüğünüz her vatandaşın cebine de 12 TL’yi biz koyuyoruz. Bu ayda 300 milyon TL’lik sübvansiyon yapıyoruz demek. Bütün bu zorluklara rağmen, hayat pahalılığındaki artışa rağmen devam ediyoruz. Diyoruz ya her mutfakta yangın var. Büyükşehir mutfağında da yangın var. Çok şükür kurumsal kapasitemiz çok kuvvetli olduğu içi devam ediyoruz. Bunun iki nedeni var. Birincisi geçmişten gelen doğru yönetim… Diğeri de örneğin Buca Metrosu... Kazıkları çakmaya başladık. Gidip süreci izledim ve boğazım düğümlendi. Öyle bir proje ki bu…  490 milyon euro yurt dışı kredisi bulduk. 3,2 faizli, 4 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli. 4 yıl inşaat sürecine tekabül ediyor. 2026’da metro bitecek ve borç ödenmeye başlayacak. Biz senede 45 milyon euro işletme geliri elde edeceğiz. Biz 400 bin kişiyi taşıyacağız. İşletme geliri ile borcunu ödeyecek bir yatırım yapmış oluyoruz Bu ne demek? Kimsenin cebinden 1 kuruş para çıkmayacak. Proje kendi kendini finanse edip geri dönecek ve şehir böyle bir metro hattına  sahip olacak. Aynı şeyi Karabağlar metro hattı içinde yapıyoruz.  28 kilometrelik, 34 duraklı İzmir’in en uzun metro hattı olacak ve bu metronun ilk sunumunu yaptık. Şimdi altyapı daire başkanlığından onay bekliyoruz, sonra da yurtdışından kaynak bulmak için çaba göstereceğiz. Bunlar 2 saatte de çıkabilecek şeyler. Ancak bakalım ne kadar sürede çıkacak göreceğiz. Biz bütün bu tabloya rağmen yatırımlarımıza hiç hız kesmeden devam edeceğiz. İptal ettiğimiz hiçbir proje yok. Sorunlar müteaahhitlerden kaynaklanıyor. Çünkü o gün girdikleri ihalede verdikleri rakam ile şimdiki durum uyuşmuyor. Yeniden ihale yapmamıza ve zaman kayıplarına neden oluyor. Havlu attığımız hiçbir proje yok. Aksine yeni yatırımlar peşindeyiz. Sünger Kent Projesi’ini başlatıyoruz… Biz Büyükşehir olarak yatırımlarımızdan zerre kadar geri adım atmadan devam ediyoruz” şeklinde konuştu.