GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Kasım 2021 Salı 12:19

Başkan Soyer'den 'güvenli bütçe' çıkışı: 321 milyon Euro borç ödedik!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçildiğinden itibaren 321 milyon Euro borç ödediğini belirten Başkan Tunç Soyer, "Bizim 31 Mart 2019’da göreve geldiğimizde 790 milyon Euro dış borcumuz vardı. Bu 2021 Ekim sonunda 923 milyon Euro'ya çıktı. Yani döviz cinsinden toplamda yüzde 17’lik bir borçlanma söz konusu. Ama aynı dönemde 321 milyon Euro da borç ödemesi yaptık. Bu üstelik pandeminin ve depremin yaşandığı dönem. Bunları şunun için söyledim; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok emniyetli, güvenli bir kara bütçesi var" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Üçyol Buca Metrosu için Fransız Kalkınma Ajansı ile imzalanan 125 milyon Eurou'luk kredi sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Büyükşehir'in borcu ve Buca Metrosu temel atımı ile ilgili bilgileri paylaştı.

İLGİLİ HABER: BÜYÜKŞEHİR’İN BORÇ RAPORU YAYIMLANDI... İŞTE RAKAMLAR!

321 MİLYON EURO BORÇ ÖDEDİK
Son günlerde artan döviz kuru nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentte gerçekleştirdiği ve  bundan sonra yapmayı planladığı projelerde aksamaya neden olup olmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Başkan Soyer, "Bizim 31 Mart 2019’da göreve geldiğimizde 790 milyon Euro dış borcumuz vardı. Bu 2021 Ekim sonunda 923 milyon Euro'ya çıktı. Yani döviz cinsinden toplamda yüzde 17’lik bir borçlanma söz konusu. Ama aynı dönemde 321 milyon Euro da borç ödemesi yaptık. Bu üstelik pandeminin ve depremin yaşandığı dönem. Bunları şunun için söyledim; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok emniyetli, güvenli bir kara bütçesi var. Bu 20 yıldır aslında hayatın ve siyasi konjonktürün getirdiği bir dirençlilik, kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi. Koşullar ne olursa olsun yıkılmamak, kenti geliştirmeye ve ileri taşımaya devam etmek iradesi ve bununla ilgili oluşmuş kurumsal yapı. Dolayısıyla tabii ki etkileniyoruz. 2019 Mart sonundan 2021 Ekim sonuna kadar geçen süre içerisinde… Göreve geldiğimizde 6.34’müş Euro. Şu anda 12 küsur lirada... Arada yüzde 197’lik bir fark var. Buna rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TL bütçesinde sadece 3,1 milyar liralık bir borç artışı söz konusu. Euro borçlanmamız da yüzde 17’lik bir artışla sürdürülebilir ve istikrarlı bir borç tablosu var. Özetle bütün bu tabloya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen bunu sürdürmeyi başaran bir kurum olarak hem çalışma arkadaşlarımla hem de kurumun güçlü yapısıyla iftihar ediyorum. Zaten başka türlü olsaydı bugün bu imzayı atıyor olmazdık. Bugün bu imzayı atabiliyorsak bu, karşılıklı güvenin yarattığı bir eser. O nedenle bir tedirginliğimiz ve korkumuz yok. Geleceği daha güzel inşa edebilecek şekilde yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

OCAK'TA TEMEL ATILACAK
Buca Metrosu'nun ne zaman temel atılacağı sorusunu da yanıtlayan Soyer, "İhaleyi yapmıştık. Bu ihaleden çıkan analizler de sonuçlandı. 15 Aralık gibi ihaleyi kesin karar bağlanmış olacak. Ocağın ilk günlerinde hep beraber temel atmanın gurunu yaşayacağız" diye konuştu.