GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Şubat 2023 Pazar 17:27

Başkan Soyer'den deprem raporu ve iktidara eleştiri: Binalar değil sistem çürümüş!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, MYK toplantısında açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı “devlet çürüyor” çıkışına destek verdi. Soyer açıklamasında “Genel başkanımızın devletin çürümesi ile ilgili tespiti bana Fransız yazar Albert Kamus'un sözünü hatırlattı. Diyor ki 'bir ülke hakkında fikir edinmek istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakacaksınız' Biz de baktığımızda binaların değil sistemin çürümüş olduğunu görüyoruz" dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP MYK toplantısı bugün Hatay’da gerçekleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada AK Parti iktidarını hedef aldı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de dahil olmak üzere 11 büyükşehir belediye başkanı da katıldı.

KILIÇDAORĞLU NE DEDİ?

Kılıçdaroğlu açıklamasında devlet mekanizmalarının çürüdüğünü belirterek "Devlette çürüme var dediğim zaman kızdılar. Bugün bu felaket bize devlette çürümenin nelere mal olduğunu gösterdi" dedi.

'BİR ÜLKE HAKKINDA FİKİR EDİNMEK İSTİYORSANIZ O ÜLKEDE İNSANLARIN NASIL ÖLDÜĞÜNE BAKACAKSINIZ'
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun “çürüme” tespitini desteklediğini söyleyen Soyer, “Genel başkanımızın devletin çürümesi ile ilgili tespiti bana Fransız yazar Albert Kamus'un sözünü hatırlattı. Diyor ki 'bir ülke hakkında fikir edinmek istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakacaksınız' Biz de baktığımızda binaların değil sistemin çürümüş olduğunu görüyoruz” dedi.

KONTEYNER İMALATI YAPILACAK
Seferberlik çağrısı yapan Soyer, “Bu çürüyen sisteme karşı yapılacak tek bir şey var. O da milletin, gücünü, enerjisini, kaynaklarını birleştirerek bir seferberlik yaratmak. Bu seferberliği yaratabilmek için biz de 140 tır, 115 kamyon, 3 uçak, 7 gemi ile birçok malzeme gönderdik. Ama şu anda en temel ihtiyacın barınma olduğunu bildiğimiz için de çadır ve konteyner meselesine odaklandık. Şu anda konteyner parçalarının imalatını sağlayarak günde iki konteyner yerine 40 konteyner nakledebilecek ve günde 100 konteyner imal edebilecek sistem kuruyoruz. Yani konteynerleri hazır nakletmek değil burada montaj yaparak imalatını yapacağız. Bunun en temel ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz ve dün 104 aileyi bir gece buralara yerleştirdik” şeklinde konuştu.

GÖLGE BELEDİYE KURUYORUZ
Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta İBB'nin birimlerinin konumlandırıldığını söyleyen Soyer,  “Aslında bir tür gölge belediye kuruyoruz. İBB'nin tüm birimlerinin 4 kentte temsilcilerini konumlandırıyoruz. Böylece Hatay Belediyesi'nin uğradığı güç kaybı İBB'nin kapasitesi ile bütünleşerek Fen İşleri'nden Veterinerlik, Kadın Çocuk, Şu hizmetlerine her anlamda burada bir gölge belediye kuracağız 4 şehirde” ifadelerini kullandı.

YARDIMLARI KOORDİNELİ GETİRMEK İÇİN HAZIRLIK
İzmir’de iş insanları, hemşeri dernekleri ve STK’lar tarafından hazırlanan yardımların koordineli gelmesi için çalışma yürüttüklerini söyleyen Başkan Soyer,  “En büyük zaafiyet koordinasyonsuzluk olduğunu belirtmiştiniz. Buraya gelmeden sivil toplum, hemşeri dernekleri ve iş insanları ile... Onlara doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşmayan yardımların zayi olduğunu söyledik. Bunun yerine İzmir'in kaynaklarını İBB çatısı altında bulusturalim. Bunların transferini biz üstlenelim ve doğrudan ihtiyaçların yollandigi bir sistem kuralım.  Talebimiz ihtiyaçların doğru belirlenmesinde bize destek verin. Biz anlamda İzmir'e mikroskopla bakıp Türkiye'nin bütününe ve deprem bölgesine teleskopla bakıp hem orada doğru enerjiyi alarak bölgede hizmeti düzgün sunabileceğimiz bir koordinasyonu kurmaya çalışıyoruz. Bir yandan burada Hatay Büyükşehir ile CHP'nin bölgedeki temsilcileri ile koordinasyon içindeyiz” açıklamasını yaptı.

BİR YUVA, BİR KİRA KAMPANYASINDA 10 MİLYON TL TOPLANDI
Soyer ayrıca kentte iki ayrı kampanya yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

“Burada 2 sene önce yaşadığımız depremden yola çıkarak bir bağış kampanyası yürütülüyor. En temel ihtiyaç malzemelerinin satışını yapıp vatandaşların bagisladiklarini depremzedelere götürüyoruz. 100 battaniye bağışlanmış ise İBB 100 battaniye satın alarak kampanyayı büyütüyor. Diğeri de Bir Kira, Bir Yuva Kampanyası... Burada İzmir depremi yaşandığında ortaya çıkmıştı. Depremzede vatandaşın kiralayacagi evin bağışçı tarafından karşılanması... Kiracı da Türkiye'nin herhangi bir yerinde kiralayacagi evin parasını almış oluyor. Dolayısıyla göç hareketini de dengeli hale getirecek bir sistem bu... Tüm ülkeye yaydik. Şu an 10 milyon TL'yi aştı. Yani bin kişinin kiralayacagi evin rakamına ulaştık”