GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Haziran 2023 Çarşamba 11:44

Başkan Soyer, 'Çiğli 4'üncü Faz' için konuştu: Siyasi ikbalime değil, geleceğe yatırım!

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4’ncü faz temel atım töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, körfez temizliği konusunda projenin önemine dikkat ederek " Benim görev sürem bu işin sonunu görmeye yeter mi bilemem. Fakat ben kendi siyasi ikbalime değil, bu şehrin geleceğine yatırım yapmakta kararlıyım” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, yüzülebilir körfez yolunda Büyük Kanal Projesi’ndeki çalışmalarını hız kesmeden sürdürmeye devam ediyor.

-İZMİR’İN EN KRİTİK YATIRIMI! SOYER KALEM KALEM ANLATTI... 4’ÜNCÜ FAZ NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Bu kapsamda hayata geçirilen ve Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olma özelliklerinden birini taşıyan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde 4’üncü faz için temel atımı gerçekleştirildi.

50 YILLIK KÜSKÜNLÜKTE SONA YAKLAŞIYORUZ
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapılacak olan yeni faz ile körfez kirliliğin önüne geçileceğini kaydetti. Soyer açıklamasında “İzmir’in yarım asra yakın süredir devam eden en büyük sorunu, körfezimizin kirli olmasıdır.  Oysa ki şehrimizin burada kurulmasının en önemli nedeni o. Biricik denizimiz, İzmir Körfezi. O kirlendikçe, biz ondan uzaklaşmışız, o da bizden uzaklaşmış. İçinde yüzemez, kıyısında güneşlenemez, kuşlarını tanıyamaz, güzel kokusunu duyamaz olmuşuz. Aramıza adeta bir küslük girmiş. Bugün 50 yıllık küslüğümüzün sona yaklaştığını müjdeleyen en önemli anlardan birini yaşıyoruz. Bu tarihi anda burada ve ekranları başında bizimle buluşan herkesi kucaklıyorum. Yaşayan Körfez Seferberliği’miz bugün yepyeni bir aşamaya taşınıyor. Yüzülebilir körfez hedefimize bizi taşıyacak en önemli yatırımlardan biri olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi dördüncü fazın temel atma töreni için bir aradayız. Körfezin temizlenmesi, İZSU Genel Müdürlüğümüzün 27 Nisan’da açıkladığı 100. Yılda 100 Proje programının en önemli ayağını oluşturuyor. Titiz bir bilimsel planlamayla hazırlanan “Yaşayan Körfez Seferberliği” için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon lira. Önümüzdeki dönemde İZSU’nun yapacağı 100 büyük yatırımın toplam bütçesi ise yaklaşık 20 milyar lira. Yani, İZSU’nun yatırım bütçesinin yarıdan fazlasını, İzmir kent merkezinin yarım asırdır bekleyen en büyük sorununu çözmek ve çocuklarımıza tertemiz bir Körfez bırakmak için ayırdık” ifadelerini kullandı.

KİMSE KÖRFEZİN TEMİZLİĞİYLE İLGİLİ BİR MUCİZE BEKLEMESİN
Yaşanan sorunu görmezden gelmediklerini belirten  Soyer, sorunun 50 yıllık olduğunu ve ellerinde sihirli değnek bulunmadığını kaydederek “11 milyar 95 milyon liralık Yaşayan Körfez yatırımımızın özü şu… Körfez’e 50 yıldır akan kirliliği karadan, kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık. Bugüne kadar Körfezle ilgili elbette birçok çalışma yapıldı. Bunların bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise yarım kalmış. Önceki tüm belediye başkanlarımıza bu emekleri için şükranlarımı sunuyorum. Biz bu dönemde kirliliği halının altına süpürmek yerine onu kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Karada, kıyıda ve denizin içinde bir zincirin halkaları gibi uzanan 10 devasa yatırımla körfezdeki kirliliği kuşatma altına aldık. Yaptığımız yatırımlarla İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin kökünü kazıyoruz.  Kimse körfezin temizliğiyle ilgili bir mucize beklemesin. 50 yılın birikmiş sorununu çözmek için elimizde bir sihirli değnek olmadığını iyi biliyoruz. Fakat bu meşakkatli yolu yürümekte tam kararlıyız. Öte yandan ben bu geniş çerçeveyi çizdiğimde lütfen kimse bu işlerin on yıllar daha sürecek yatırımlar olduğunu düşünmesin. Geçtiğimiz yıl Mayıs - Haziran aylarında İZSU HİM Merkezi’ne gelen kokuyla ilgili şikayetleri ile 2023 yılının aynı dönemdeki şikayet sayıları arasında büyük fark var.. Aradaki çok büyük farkın nedeni, yaşayan körfez seferberliğimizin hızla sonuç vermesi. Tüm İzmirlilerin içi rahat etsin. Yaşayan Körfez Seferberliği’ni oluşturan 10 projemiz ilerledikçe, bu şikayetlerin daha da azaldığını ve kısa sürede hayatımızdan çıktığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.

KENDİ SİYASİ İKBALİME DEĞİL GELECEĞE YATIRIM
Körfeze akan derelerin temizliği ile ilgili detaylar anlatan Başkan Soyer, “Körfeze giden kirliliğe vurduğunuz neşter Buca’nın, Çiğli’nin üst noktalarından başlayıp denizin içine kadar uzanıyor. Körfez temizliği için yaptığımız karadan müdahaleler şöyle bir işlem gerektiriyor. Örneğin Buca’daki ana arterleri, yoğun trafik güzergahlarını kazmak zorunda kalıyoruz. On yıllardır yağmur suyuyla bütünleşik akan devasa kanalizasyon kanallarını gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu hat üzerine içinde bir insanın yürüyebileceği kadar büyük künkler yerleştiriyoruz ve yerin altına gömüyoruz. Yani şehrin altına yeraltı dereleri inşa ediyoruz. Son üç yılda bu şekilde Körfez’e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023’te ise yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 270 kilometre yağmur suyu hattı daha yapacağız. Yatırımlarımız Balçova’dan Çiğli’ye kadar körfezin etrafını saran tüm merkez ilçeleri kapsıyor. Önümüzdeki beş yılda bu zorlu, meşakkatli ve ciddi bir bütçe gerektiren yolu tamamlayarak İzmir’in yağmur suyu ile kanalizasyon hatlarını birbirinden tümüyle ayıracağız. Tüm atık sular arıtma tesislerimize, yağmur suları ise hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e akacak. Çocuklarımıza tertemiz bir Körfez bırakmanın tek yolu, kirliliğin kökünü kazımak. Bunun da en önemli yolu, bugüne kadar kimsenin el atmadığı yağmur suyu hatlarını tamamlamak. Eğer bunu yapmazsak Çiğli Arıtma Tesisimiz daima bir tansiyon hastası gibi yaşayacak ve verimi düşecek. Biz yağmur suyu hatlarını yaparak aynı zamanda bu değerli tesise gelen su miktarını dizginliyor ve onun ömrünü uzatıyoruz. Benim görev sürem bu işin sonunu görmeye yeter mi bilemem. Fakat ben kendi siyasi ikbalime değil, bu şehrin geleceğine yatırım yapmakta kararlıyım” diye konuştu.

KREDİ ANLAŞMASI BİR LÜTUF DEĞİL!
Başkan Soyer, projenin tamamlanması için Fransız Kalkınma Ajansı'yla düşük faizli kredi anlaşması imzaladıklarını kaydederek kredi alımı konusunda bakanlık izni meselesi üzerinden de göndermelerde bulundu. 

Soyer şunları söyledi: açıklamasında “Hepimiz için Körfezle barışmak anlamına Yaşayan Körfez Seferberliğimizin tüm ayaklarını arkadaki haritada görebilirsiniz. Elbette bu yatırımlarımızın devasa bir maliyeti var. Biz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU'nun bütün kurumsal kapasitesini harekete geçirerek Yaşayan Körfez Seferberliğini başlattık. Günü kurtarma değil, 50 yıllık bir planlamayla İzmir'in ana sorunlarından birine kalıcı bir çözüm üretiyoruz.  Biz elbette 11 milyar bütçeli Yaşayan Körfez Seferberliğini kendi imkanlarımızla tamamlamaya muktediriz. Geçtiğimiz hafta bu konuda Fransız Kalkınma Ajansı'yla bir iyi niyet anlaşması imzaladık ve çok düşük faizli, uzun vade yatırım kredisini İzmir’e kazandırdık. Bu kredi anlaşmasının kimsenin hatrına verilmiş bir lütuf olmadığını belirtmek isterim. İzmir’e taşıdığımız bu yatırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun Türkiye’de yaşanan ekonomik krize rağmen sürdürdüğü mali disiplinin ve güvenilirliğinin bir sonucudur. Az sonra, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Dördüncü Faz Projesinin temelini hep birlikte atacağız. İzmir’in geleceğine yapılacak en büyük yatırımlardan birine daha başlamış olmanın haklı gururu ve sevinci içerisindeyiz. Dördüncü Fazın ihalesini 26 Nisan’da tamamladık. İnşaatımızın maliyeti toplam 600 milyon lira. Dördüncü Faz tamamlandığında tesisin günlük arıtma kapasitesi 216 bin metreküp artarak 820 bin metreküpe çıkacak ve tesisimiz Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını geri alacak. Tüm İzmirlilerin içi ferah olsun. İZSU faturalarıyla tahsil edilen ücretler, sadece verilen hizmetin değil, aynı zamanda bu dev bütçeli yatırımların kaynağıdır. Yani ödediğiniz her bir kuruşu, en doğru yatırımlarla her birinize hizmet olarak harcıyoruz. Üstelik sadece bugün ve sizin için değil, bu şehrin yarını ve çocuklarınız için. Körfez kirliliğini kökünden çözmek için gereken tüm adımları teker teker hayata geçiriyoruz. Takvimimiz günü gününe işlemeye devam ediyor.  Bugün dördüncü fazın temelini atarak bu takvimin önemli virajlarından birini daha almış bulunuyoruz.  Biz İzmir’de yaşamı seçtik. Bütün planlarımızı İzmir’i körfeziyle yeniden barıştırmak üzerine kurduk. Bu yolda hep birlikte ve emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bizlere duyduğunuz güven için sonsuz teşekkür ederim. Bu güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”