GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Aralık 2021 Perşembe 10:28

Başkan Soyer Buca Metrosu'nu anlattı... Ayrıntılı süreç nasıl işledi?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı televizyon programında Buca Metrosu ihale süreci hakkında konuşarak, Avrupa İmar ve Katılım Bankası’nın bağımsız bir şekilde denetleme yapıp, bu doğrultuda rapor verdiğini ifade etti.  İhale sonucu hakkında ise Soyer, “Kararı tabii ki Avrupa Kalkınma Ajansı Bankası vermiyor fakat burada söylediğim onlarla da mutabık kalındı” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin kamu kaynaklı en büyük ihaleleri arasında yer alan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Buca Metrosu ihalesini en düşük ücret veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş’ye verilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege’de SonSöz’e yaptığı açıklamasında, “Bu uluslararası bir ihale ve uluslararası ihale normlarına tabii. Buna tek başımıza biz karar vermiyoruz. Bunun finansmanını sağlayan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, bağımsız bir denetmen atıyor. Onlar değerlendiriyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

KOMİSYONUMUZ GÜLERMAK’TA KARAR VERDİ
Bugün FoxTv’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına konuk olan Soyer, ihale sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak konuyla ilgili şunları söyledi:

“Biz geçtiğimiz günlerde yaşanan yüksek kur hareketi ile bir gecede 3 milyar lira kaybettik. Bütün bunlara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi uluslar arası düzeyde güvenilir durumda. Finansman kaynaklarımız, yatırım olanaklarımız hala iyi durumda. Biz yatırım yapmaktan vazgeçmiyoruz. Süt fabrikası gibi metro gibi önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Metro sadece ulaşım aracı değil, aynı zamanda istihdam ve canlılık. Biz 490 milyon liralık bir kaynak bulduk. Krizin patladığı gün Fransız Kalkınma Ajansı ile Avrupa Kalkınma Ajansı aracılığıyla 490 milyon euroluk konsorsiyum oluşturduk. İzmir tarihinin en büyük yatırımını yapıyoruz. Bu para İzmir’e girdiği anda binlerce insan çalışacak, o bölgede trafik rahatlayacak. İhaleye 9 teklif gelmişti. Bunlardan en düşük ikisinin incelemesini yapmamız gerekiyordu. Bu 2 firmanın sorgusunu istedik ve Avrupa Yatırım Bankasına da bilirkişi ile kontrol ettirmesini istedik. Avrupa Mevzuatına göre bağımsız bir şekilde bu sorguları denetlediler ve raporlarını bize gönderdiler. Bizim komisyonumuz tabiî ki buna karar veriyor ve bu rapor doğrultusunda  da komisyonumuz bu firmaya karar verdi. Kararı tabii ki Avrupa  Kalkınma Ajansı Bankası karar vermiyor fakat burada söylediğim onlarla da mutabık kalındı.”