GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Eylül 2022 Salı 11:07

Başkan Soyer 'bizim darphanemiz yok' dedi: Her yolcunun cebine 12 TL koyuyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomik kriz ile birlikte toplu taşıma araçlarında maliyetlerin karşılanamadığını ve ulaşımı sübvanse etmek adına her yolcunun cebine 11-12 TL koyduklarını söyledi. Soyer yaptığı açıklamada “Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bizim toplu ulaşımını vatandaşlara sağlıklı temiz ve sürdürülebilir vermemiz için maliyeti karşılamamız lazım. Siz bizim maliyeti karşılayacak bedel koymamızı engelliyor ve vatandaşa şikayet ediyorsun. Siz kimsiniz? Siz ne kadar devletseniz bizde o kadar devletiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’li belediyelere yönelik olarak söylediği ulaşım ve su ücretleri ile ilgili olarak kendilerine yönelttiği eleştirilere katıldığı bir canlı yayında yanıt verdi.

Kamu kurumu olduklarını ve kamunun parasını harcadıklarını dile getiren Başkan Soyer, “Biz maliyetleri karşılamak zorundayız yoksa hizmet veremeyiz. Ben İzmirlilerin parasını harcıyorum. Otobüs de su da o maliyetleri karşılamalı. Maliyet koymazsak İzmirliye hizmet üretemeyiz.  Bizim yaptığımız şey ne suda ne toplu taşımada, maliyeti karşılamıyor. Biz adeta darphane gibi para basıp bunların dağıtımını ve vatandaşa ulaşımını sağlıyoruz. Ancak bizim darphanemiz yok. Otobüs geçiyor ve içinde 20 kişi var. Her birinin cebine 11-12 TL para koyuyuz o otobüse binsin diye. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bizim toplu ulaşımını vatandaşlara sağlıklı temiz ve sürdürülebilir vermemiz için maliyeti karşılamamız lazım. Siz bizim maliyeti karşılayacak bedel koymamızı engelliyor ve vatandaşa şikayet ediyorsun. Siz kimsiniz? Siz ne kadar devletseniz bizde o kadar devletiz” dedi.

HERKESİ KUCAKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ulaşımdan alınan KDV ve ÖTV rakamlarını hatırlatan Soyer, “Otobüsteki mazota KDV ve ÖTV ödüyoruz. Ancak benim teknem olsaydı bunlardan muaf olacaktım. Bu adalet değil, hak değil, vicdani değil, ahlaki değil. Bizim 1 sene içinde ESHOT’a yaptığımız sübvansiyon 1 milyar TL’nin sütüne çıktı. Biz çok ciddi bir bütçemizi ESHOT tekerleri dönsün diye sübvanse ediyoruz. Biz bunları ESHOT’ yansıtmamız gerekiyor ancak UKOME diye bir kurum var ve biz orda azınlıktayız. Sürekli orada reddediyorlar. Biz sürekli olarak bu maliyetler uygun rakam belirleyemiyoruz. Buna faydası kime? Belediyenin çökmesi, giderlerinin sürekli böyle bir sübvanse etmesi kime fayda? Bütün İzmir’i cezalandırıyorsunuz, yazık değil mi bu millete. Çok üzücü. Ben oradaki bürokrat arkadaş ne kadar devlet memuru ise bende o kadar devlet memuruyum. Aramızdaki tek fark ona devlet baba diyorlar, bize belediye ana diyorlar. Biz ana şefkati ile kucaklamaya, evin her tarafının tozunu almaya ve herkesi kucaklamaya devam edeceğiz” diye konuştu.