GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Haziran 2021 Cumartesi 13:00

Başkan Soyer anlattı… Neden Ardahan’a ziyarete gitti?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ardahan’a yaptığı ziyaretlere ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Deprem sonrasında herkes İzmir’in derdine derman olmak için koştu. O zaman gördüm ki bizim birbirimize çok ihtiyacımız var. Sadece afet ya da deprem zamanlarında değil hayatın normal aktığı zamanlarda da başarabilsek gücümüzü çok daha fazla büyüteceğiz. Bu dayanışma tam da bugün bu nedenle gerçekleşiyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir dizi program için Ardahan’a gitti. Başkan Soyer ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Fox TV’de yayınlanan programda açıklamalarda bulundu.

BİRBİRİMİZİN DERDİNE DERMAN OLACAĞIZ
İzmir’in Ardahan’ı kardeş kent ilan ettiğini hatırlatan Başkan Soyer, ziyarete ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Dayanışmayı çok önemsediğimiz için buradayız. Dayanışma benim hayatım boyunca peşinde koştuğum, gerçekleştirmek için daha fazlasını yaptığım emek harcadığım bir kavram. Biz bunu pandemi sürecinde de gördük ama en çok depremde gördük. Deprem sonrasında herkes İzmir’in derdine derman olmak için koştu. O zaman gördüm ki bizim birbirimize çok ihtiyacımız var. Sadece afet yâ da deprem zamanlarında değil hayatın normal aktığı zamanlarda da başarabilsek gücümüzü çok daha fazla büyüteceğiz. Bu dayanışma tam da bugün bu nedenle gerçekleşiyor. Dayanışma dünyanın en güzel işlerinden biri. Çünkü alanı da vereni de iyileştiren, huzur ve mutluluk veren bir şey. Üstelik gücü büyüten bir şey... Ben aramızdaki bu mesafeyi, birbirimizi ayıran sebepleri çok daha fazla birleştiren sebep olduğunu öğreniyorum. Dayanışma bu anlamda bizi ayrıştıran, kutuplaştıran sebepleri de ortadan kaldırmaya muktedir bir kavram. Bizi ayıran mesafe ve sebeplerden çok daha fazla birleştiren sebep var. O sebeplerin peşinden koşmaya başladığımız zaman birbirimizin gücüne güç katacağız, birbirimizin derdine derman olacağız. Vatan sevgisi asıl buralardan ortaya çıkıyor. Biz birbirimizle el ele verdiğimiz sürece bu toprakların bereketi ve potansiyeli daha fazla ortaya çıkacaktır” dedi.

 

HAYATIMDAKİ EN ÖNEMLİ KAZANIM TUNÇ SOYER
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ise Soyer’in icraatlarından övgüyle bahsetti. Başkan Demir, Soyer’in icraatlarının Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek “Biz yerel yöneticiliğin ve bölgesel kalkınmanın Türkiye’deki en önemli kilometre birisi olan Tunç Soyer ve büyük birikimi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi lütfederek bizi kardeş kent ilan etti. Tunç Soyer, Türkiye’de belediyeciliğin çöp toplama, su akıtma, yol süpürme değil topyekûn o bölgenin kalkınması, ekonomik katma değer yaratacak tüm verileri günün koşullarına göre servis edilmesine ışık tutmuştur, daha da uzun yıllar tutacaktır. Bu çerçevede ülkemizdeki sakin şehir uygulamasını ilk kez Seferihisar’da başlatmıştır. Bizim Tunç Soyer’den belediyeler ve belediye başkanları olarak çok öğreneceğimiz şey var ve buna da ihtiyacımız var. Ardahan’ı onurlandıkları da için çok mutluyuz. Kardeş şehrin anlamlı sadece bir kamyon verdim, çöp süpürme aracı verdim, al sana kardeş şehir değildir. Biz balık tutmak istiyoruz. Bu çerçevede oradan baktığı için hayatımdaki en önemli kazanım olarak gördüğüm Sayın Tunç Soyer’in buraya kadar gelmesi, sevgili eşi Neptün Ablamız geldi. Ardahan’ın tarihinde ilk defa bir kadın kooperatif kurulması için bizimle değişim ve dönüşümü başlattı.

ARDAHAN'A ET İŞLEME TESİSİ KURACAĞIZ
Ardahan'da büyükbaş hayvancılık yaptığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Büyükbaş hayvanlar meralarda besleniyor. Maliyet girdisi düşük. Hayvanlar serbest dolaştığı için çok daha sağlıklı ürün veriyor. Bu batıda olmayan bir şey. Meralar giderek küçülüyor. Ama biz İzmir ile Ardahan arasında bu anlamda işbirliği yapabileceğimizi gördük. Buradaki büyükbaş hayvan eti, İzmir'deki insan için hem daha sağlıklı, hem daha lezzetli. Su kaynaklarımızı da koruyan bir şey. Yani biz kuraklıkla mücadele etme anlamında buradaki büyükbaş hayvancılığa destek vererek bir güç yakalamış oluyoruz. Ardahan da büyükbaş hayvanını pazarlama imkanı bularak, üreticinin emeğine sahip çıkıyor. Bu dayanışma her iki tarafa da kazanç sağlıyor. Burada et işleme tesisi kuracağız. Bununla birlikte büyükbaş hayvanın etini satın alarak İzmir'e taşıyacağız. İzmirli daha sağlıklı hayvansal ürünler tüketecek. Buradaki üretici de emeğinin karşılığını kazanacak. Bu doğu ile batı arasında dengeyi de sağlayacak. İnsanlar topraklarını terk etmeyecek. Bizim birbirimize ihtiyacımız var” dedi. Başkan Soyer'in Ardahan temasları gün boyu sürecek.