GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Ocak 2023 Çarşamba 20:26

Başkan Sengel, Belevi krizini anlattı: CHP'li Purçu'ya sürpriz destek!

Selçuk’ta tartışmalara neden olan ve davalık olan Belevi'deki Roman Köyü konusunda açıklamalarda bulunan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, arazinin bağışçısı olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’ya AK Parti’nin Roman vekili olan Cemal Bekle’nin de arka planda desteklediğini söyledi. Sengel açıklamasında “Orada sürekli Özcan Bey diyoruz ancak Cemal Bey'de (AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle) orada. Cemal Bey’in de aynı şekilde orada yaşam alanı olmasını talep ediyor. AK Parti bu konuya ilişkin dilekçe verdi" dedi.

EGEDESONSÖZ - Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Sengel, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunurken, kentte tartışmalara neden olan ‘villalar’ ve ‘roman yerleşkesi’ konularında da bilgiler verdi.

SADECE PURÇU VEKİL DEĞİL…
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun Selçuk'un Belevi Mahallesi'nde bulunan 25 dönümlük arazisini, bölgede çadırlarda yaşayan Roman vatandaşlar için konut yapılması amacıyla bağışlaması tartışmalara neden olmuştu.

Purçu’nun söz konusu arazilere köylülerden satın aldıktan sonra Aydın’dan getirdiği akrabalarını bu bölgedeki çadırlara yerleştirdiğinin ileri sürülmesi sonrası ‘belediye ve Purçu arasında tartışma var’ iddiaları ortaya atılmıştı. Konu ile ilgili son durumu anlatan Başkan Sengel, “Belevi’de, bilime, hukuka uygun neyse biz Selçuk Belediyesi olarak ona ilişkin işlemlerimiz yaptık. Biz mühürlememizi gerçekleştirdik. Karşı taraf davasını açtı. Daha önce de biz işlem yapmıştık. Hukuk ne derse onu yaparız. Daha önce de yapmıştık. Hak sahipleri dava açtı ve davayı kazandılar. Orada sürekli Özcan Bey diyoruz ancak Cemal Bey de (AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle) orada. Cemal Bey’in de aynı şekilde orada yaşam alanı oluşmasını talep ediyor. AK Parti bu konuya ilişkin dilekçe verdi. Bizim de takibimizde olan süreçle ilgili verdiler. İşlemler oldu  bu konuda. Hukuk ne istiyorsa o yönde ilerliyor” dedi.

BİRLİKTE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Roman vatandaşlar ile bir dertleri olmadığını belirten Sengel, bölgenin tarım alanı olduğunun da altını çizerek “Çok merak ediyorum, marjinal tarım alanı kararı nasıl alınıyor? Valilik, Toprak Koruma Kurulu karar alındı. Google’a girip baktığımızda orası baya ekilip biçilen bir yermiş.  2019’dan önce tek tek sökülmüş oralar. Çok enteresan bir iş. Nasıl marjinal tarım alanı oldu orası diye sorarım. Dibinde tarihi eser var. Nasıl oldu, nasıl verildi diye toprak koruma kuruluna da sorarım. Görevim sormak. Vekillerimiz, Cemal Vekilimiz ve Özcan vekilimiz böyle şey istemiş olabilir ancak biz hukuka bakarız. Selçuk'ta çok kıymetli boş yerler de var. Onlar da bizim vatandaşımız. Bizim Roman ayrımımızı yok. İç içe oturuyoruz, iç içe okuyoruz. Birlikte çalışıyoruz. Hayata bakış açımız da ayrımcı değil. Hep beraber yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ISRARLA KONUT İZNİ VER DEDİ!
Selçuk Belediyesi’nin tarımsal yapı adı altında, Çamlık’ta bulunan tarla vasfındaki alana sekiz villa yapılmasına müsaade ettiği iddialarına da yanıt veren Başkan Sengel, yaşanan süreçle ilgili bilgi vererek “Tarım İl Müdürlüğü, marjinal tarım alanlarını ve aynı zamanda tarım dışı alanları belirler. Ona ilişkin olarak ısrarla konut izni var diyerek yazıldı. 'Ben konut yapmam' diye yazdım. Bu nedenle 'Tarımsal depo' olmalı yazısının geldiği bir alan. 1/25 binlik planlar doğrultusunda kapalı alanların ne kadar metrekare olacağı belli… Bizim arkadaşlarımız matematik ve bilimle, mevzuatla işi yaparlar. Tarım İl Müdürlüğü ısrarla 5 tane dilekçe ile konut izni ver, 2 yıl içinde de 1/25 binlik plan notlarını çevir ve imar plan uygulaması yap demiştir belediyeye. Arkadaşların verdiği yerde bölük bölük müdür? Evet bölük bölüktür, tarımsal depodur. Ara kontrolde ise projesinde tesisat hattı olmamasına rağmen mevcutta tesisat hattı olduğu için mühürlenmiştir. Mülk sahibi dava açtı ve yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Biz tesisat projesi olmadığı için bunu yaptık. Yani yapılan algılar gibi bir durum söz konusu değildir. Tarım İl Müdürlüğü’nün konut aç dediği yer burası. Yazılar var. Zamanı gelince onu da gösteririz. Yargı devam ediyor. Bizim mühürlememiz Tarım İl’in villasıdır falan demesinden değil, konut yap imara aç demesi haricinde verdiğimiz ruhsata aykırı inşaat olduğu için” ifadelerini kullandı.

BU KADAR RİSKLİ TANIMLAR OLMAMALI
Tarım İl Müdürlüğü’ne de tepki gösteren Sengel, “Bir diğeri de; Tarım il müdürlükleri nasıl marjinal tarım alanlarını belirliyorlar merak ediyorum. Gerçekten sadece       Google’a bakmak lazım. Bir önceki zamanda neydi diye bakmak gerekiyor. Bazen Tarım İl’de 1/25 binlik plana aykırı olarak ‘120 metrekare bağ evine uygundur’ yazısı gönderiyor. Ancak 1/25 binde 80 metrekare uygundur deniliyor. Bu nedenle mevzuat açık ve net olur.  Bu kadar riskli tarım alanlarını korumak için olan mevzuatlarda bu kadar riskli tanımlar olmaz. Plan notlarına aykırı bir şeyi kimse yapamaz. Bundan bakanlıktaki bürokratlarda muzdarip. Tarla vasfındaki yerler mevzuatları ile tarımsal depo alanına döndü ve imar affından faydalandığı için...” diye konuştu.