GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Haziran 2023 Çarşamba 13:21

Başkan Sandal’dan kurultay mesajı ve ‘yerel seçim’ uyarısı: Kaptan değişikliği olmamalı!

Seçim sürecinin ardından CHP’de başlayan kurultay süreci hakkında değerlendirme yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Yerel seçim öncesi bir kurultay ciddi küskünlüklere neden olur. Mahalle seçimleri olacak, ister istemez bir mahallede 100 isim seçilecek ve 1 seçilmezse kırılganlık oluyor. Seçime yakın tarihlerde bu iş partiyi zora sokabilir. Süreç kesintisiz götürülmeli, kaptan değişikliği ile ilgili problem yaşanmamalı” dedi.

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın ana gündeminde seçim sonuçları, kurultay süreci ve yerel seçimlere hazırlık gündemi vardı.

KILIÇDAROĞLU’NUN KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ
Seçim sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Sandal, “Sonuçta bir seçim oldu ve bitti. Sonuçlar kesinleşti. Bundan sonra mevcut durumu sürdürmek lazım. Yeni atanan kabine başarılı olsun isteriz. Oradaki problem herkesin problemine dönüşür çünkü. Eşit şartlarda yürüyen bir seçim yaşamadık. Gerek medya gerek kampanya gerekse de algılar üzerinden birçok etmen sonuçları belirledi. 2 milyon oy farkı var. 2 milyon Suriyeli seçmenimiz var. Suriyelileri bir yere bırakırsak bugüne dek CHP’nin aldığı en yüksek oyu görüyoruz. Bu kesinlikle çok kıymetli bir iş, bunu korumak önemli… Bu oyu partiye kazandıran Kılıçdaroğlu’nun kıymetini bilmek zorundayız” dedi.

YENİ BİR TÜR RAHATSIZLIK OLUŞUYOR VE BU DERHAL TEMİZLENMELİ
Son dönemde parti içinden gelen eleştirileri değerlendiren Başkan Sandal, isim vermeden eski milletvekili Atila Sertel’i eleştirdi. Sertel’in SonSöz TV’de katıldığı yayında “göçmen bir isim vekil olmalıydı” çıkışını da hedef aldı. Sandal açıklamasında “geçmişte de eleştiriler vardı. 6’lı masa, helaleşme, partiyi tabana açma konuları ile ilgili… Seçim sonrası eleştiriler oluyor. Ben partinin içinden biriyim. Eleştiren arkadaşların yüzde 90’ının kendi bölgesindeki sonuçlara bakalım. Kendi başarıları genel başkan performansının çok mu üzerinde? Eleştiren arkadaşların iki özelliği var: Kendi alanlarında gerekli sonucu alamamış olmaları ve seçime katkı sunmamaları… Bunlar makam sahibi. Ben birini sahada görmedim eleştirenlerin. Ben isim vermem, onlar kendilerini biliyorlar. Bir arkadaşımız farklı kimlikleri üzerinden konuşuyor. Göçmen profili ve temsiliyeti yok, o yüzden diyor. Vekillerimizin 4’ü göçmen kökenli… Hepsi de çok kıymetli. Gerçekten mesnetsiz, tabanı olmayan, gerçekle alakası olmayan, muhalefet için muhalefet bizi bir yere götürmez. Geçmişte de böyle rahatsızlıklar oldu. Yeni bir tür rahatsızlık oluşuyor ve bu derhal temizlenmeli. Parti özeleştiri yapmalı. Bununla ilgili yapılması gereken yapılmalı. Oldu-bitti ile olacak işler değil. Tüzük, parti programı tartışılabilir. Bunun zamanı, şekli ve istemi önemli… Kişilere şahıslara göre değil, partinin ihtiyaçları göz önüne alınmalı. Vatandaşlarımızdan, partililerimizden ricam iki şeye dikkat etsinler: Eleştirenler seçime girdiyse başarısına baksınlar. Bir de sahada eleştiren adamı gördüler mi görmediler mi? Adama bakılacak. Sen sahada alanda var mısın? Yoksun. Vatandaş kimin çalışıp çalışmadığını biliyor. Sorumlu görevler dışında kıpırdamayan arkadaşlar vardı. Şimdi bol keseden eleştiri yapıyorlar. Yüzlerce arkadaşımız sahada alın teri döktü. Bu partililerimiz haklarını yeme şansları yok, lüksleri yok. Adam sabahsın 8’inden 10’una kadar çalışmış, sen yatmışsın. Eleştiremezsin” şeklinde konuştu.

KARİYER PLANLARI İLE BİR ŞEY YAPARSINIZ…
“Peki Kılıçdaroğlu tartışılmaz bir figür mü?” sorusuna yanıt veren Sandal, “Partide herkes tartışılabilir, burada temel ilkeler vardır. Somut gerçeklik vardır. Niyet vardır ve yapıcı olmalıdır. Partiye katkı, fayda sunan işler olmalı. Kariyer planları ile bir şey yaparsınız bir grubun planı halini alır. Partiyle ilgili ne kalır geriye?” ifadelerini kullandı.

MYK YORUMU: MECLİSİN GÜÇLENDİRİLMESİ İŞİ DOĞRU GELDİ BANA
Yeni MYK’nın genel başkanın takdiri ile belirlendiğini kaydeden Sandal, kurultay takviminin başlaması ile ilgili olarak ise “Mahalle delegeleri seçimi olacak. Mahalle delegeleri ile ilçe seçimlerine gidiliyor, oradan il delegeleri belirleniyor. İl’i seçiyoruz. İl’i seçerken kurultay delegelerini de aynı anda seçiyoruz. Onlar da PM’yi belirliyor. PM’deki arkadaşlarımız bu süzgeçten geçiyor. Birikimleri var. Uzun süredir genel başkanımızda birlikte çalışıyorlar. CV’lerinde rahatsız edici durum yok. Şahsi okumam; Yeni MYK’nın genç olması, bildik isimlerin meclise gitmesi, meclisin güçlendirilmesi kanaatinden oluşabilir. AK Parti vekil kadrosunun birçoğu bakan… Meclisin güçlendirilmesi işi doğru bana geldi. Bu gerekçe ile mi yapıldı, bilgim yok” değerlendirmesini yaptı.

BUNUNLA DEĞİŞİM OLMAZ, KARİYER PLANI OLUR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “değişim” mesajları ile ilgili gelen soruya yanıt veren Başkan Sandal, “Ben o polemiğe girmek istemem. Kemal Bey bu toprakların yarattığı saygınlığı, kişiliği, duruşu ile devlet adamıyla ender isimlerden biri. Bugüne gelen süreci emeği, katkıyı, kutuplaşma ortamında sarf ettiği çabayı görmezden gelirsek ciddi bir yanlışa düşeriz. Seçim istenilen durumda sonuçlanmadı. Eleştiren arkadaşlar depremzede bölgesindeki sonuçlara bakıyorlar mı? Biz oradaydık. Bütün gücümüzle… Hani 3 gün ulaşılamamıştı. CHP olarak bizi ücretsiz ev yapıp depremzedelere vereceğiz dedik. Bunu açıklayacak bir siyasi var mı? Yok. İttifak ortaklarımızdan gelmeyen oyları açıklayacak arkadaşlarımız var mı? İttifak sürecindeki dağılmanın toplumdaki yarattığı çözülmeyi konuşacak arkadaşımız var mı? 190 tarikatı çözerim diyen var mı? Siyasi propagandayı eşit düzeyde yaparız diyen var mı? Partinin ideolojisin ile ilgili konuşan var mı? Ülkenin temel durumu ile ilgili konuşan var mı? Bununla değişim olmaz, kariyer planı olur” dedi.

SEÇİME YAKIN TARİHLERDE BİR KURULTAY PARTİYİ ZORA SOKABİLİR
“Kurultay sürecinin yerel seçim öncesi mi yada sonrasında mı yapılmalı?” sorusuna yanıt veren Sandal, “Kemal Bey ilelebet partinin başında kalacak diye bir şey yok. Ben de öyleyim. Bu sürecin yapıcı ve olumlu gitmesi lazım... Kurultay toplanacak ve bu genel başkana bağlı. Seçimden önce mi sonra mı olu bilmiyorum. Yerel seçimden önce olursa sonuca bakacağız. Sonrasına denk gelirse yine başka bir duruma bakacağız. Kemal Bey’in karşısına biri çıkar mı çıkmaz mı muğlak. Bugünden yarına yerel yönetim çalışmaları sürmeli. Doğru adayların, meclis üyelerinin, örgütün özeleştiriler yapıp bu süreçler doğru bir şekilde ilerlemeli. Yerel seçim öncesi bir kurultay ciddi küskünlüklere neden olur. Mahalle seçimleri olacak, ister istemez bir mahallede 100 isim seçilecek ve 1 seçilmezse kırılganlık oluyor. Seçime yakın tarihlerde bu iş partiyi zora sokabilir. Süreç kesintisiz götürülmeli, kaptan değişikliği ile ilgili problem yaşanmamalı. Bizim için kritik olan İstanbul ve Ankara’yı almak. Eğer alamazsak diğer seçimde iddiamız kalmaz.  Bir sonraki seçime iddialı girme noktamız yerel yönetimlerde partimizin gösterdiği başarıydı. 11 büyükşehri aldık ve bu toplumun yüzde 55’ine hizmet veriyoruz. Bizim İstanbul ve Ankara’yı, Balıkesir’i Bursa’yı ilave edecek işin peşine düşmek lazım.   İstanbul seçimindeki fark 350 bin, Ankara’da 90 bin çünkü…” şeklinde konuştu.

İYİ PARTİ İÇİN YAPTIĞIM ELEŞTİRİ DEĞİL DURUM TESPİTİ İDİ
İlçede oy veren İYİ Parti seçmenini yarısı ve hatta yarıdan fazlasının Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy verdiği yönündeki açıklamaları ile ilgili olarak İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’ndan gelen “matematik hatası var” çıkışı hakkında değerlendirme yapan Sandal, “Ben eleştiri değil durum tespiti olarak söyledim. Müsavat Bey çok kıymeti bir siyasetçi. Siyaseti bilen, benim de görüştüğüm bir isim. Kendisine de Hüsmen Bey’e de anlattım. Oy veren seçmenin sandıktaki görüntüsü bu ve müdahale etmemiz gerekiyor. Bizim alanda çalışmamız oldu. İYİ Partili iki vekilimizin de oldu. AK Parti’ye oy vermeyen ama İYİ Parti’ye oy veren, cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenler oldu. Bu da mümkün. Benim söylediğim o. Sayın Dervişoğlu’nun böyle bir eleştirisinin olduğunu duymadım. Geçişkenlikler, parti hesapları oldu ama artık geçti, bitti. Ne birilerini zan altında ne de eleştirmekti derdim. Sadece öyle bir durum var. Bundan haberdar olun ve bunun durulması lazımdı. Kapatılacak mesele değildi” ifadelerini kullandı.

OYUMUZ ARTTI, ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYSUNLAR
Bayraklı’da oyların düştüğü yönünde bir algı oluştuğunu ancak durumun tam tersi olduğunu söyleyen Başkan Sandal, “Ben matematikçiyim. Veriyi doğru almazsanız işlem sadece sizi bağlar, doğru sonuç vermez. Bölgede TİP gerçeği vardı ve 80 bin oy aldı. Bunu bir yana koyalım. İkincisi Bayraklı depremde 20 bin göç verdi. Manvakuyu ve Mansuroğlu mahalleleri yüzde 80 CHP’nin oy aldığı yerlerdi. Ve en büyük göç bu mahallelerde oldu. Buraya kadar sorun yok, mazeret olarak söylemiyorum. Bizden önce yüzde 40 civarında oy alınmıştı. Bizim dönemde yüzde 55 yaptık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu oran yüzde 60 oldu. Muharrem Bey’e göre yüzde 10 arttı. İkinci turda Kılıçdaroğlu yüzde 65 aldı.  Yüzde 35 Erdoğan’ın oyu. Bu Bayraklı için başarısızlık mıdır? Her 4 seçmende 3’ü Kemal Beye oy vermiş. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Yüzde 65 çok önemli bir rakam” açıklamasını yaptı.

SİYASİ MEVTALARIN DİRİLME ÇABALARI
Eleştirilerin kaynağı hakkında konuşan Sandal, “İşsiz, güçsüz arkadaşlarımız var. Partiyi kendi emelleri içinde yönlendirmek isteyen, beklentileri olan, siyasi mevtaların dirilme çabaları. 400 arkadaşımız gece gündüz çalıştı. Başarı kendiliğinden gelmedi. Kaybedilecek ilçe olarak görülen Bayraklı yüzde 65 oy alıyorsunuz. Bu kayıplara rağmen başarımız var. Gümüşpala, Çay Mahalleri’ni aldık. Nereden geliyor bu işler? Bu emeği yedirtmeyiz. Vatandaş da farkında…” dedi.

KOLTUK SALLANMIYOR, SİZİN BLOKLARINIZ ERİYOR
Kendisine yönelik olarak muhalefetten gelen “koltuğunuz sallanıyor” çıkışlarına da yanıt veren Sandal, “Ben de onlara mahallelerinize bakın dedim. Burada karar verecek olan Bayraklı’da yaşayan yurttaşlar. Onların gönlünde misiniz değil misiniz? Siyaset sosyoloji ve dokunmayı iyi bilme işi.  Bizim geldiğimi süreç ile bugün bizim karşımızda siyaset yapanların kendi bloklarında erime var mı, baksınlar” değerlendirmesini yaptı.

ASLANOĞLU’NA DESTEK
CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun seçim değerlendirme toplantısında yaptığı “seçim sadece İzmir’de olsa farklı kazanmıştık” sözünün gündem olması hakkında konuşan Başkan Sandal, “Kendisi sanırım şunu demek istedi; İzmir’in gösterdiği performansı gösterilseydi süreç noktalanırdı. Örgütümüz, il örgütümüz, ilçelerimiz, belediyelerimiz ellerinden geleni gösterdiler. Bir partili olarak söylüyorum. Gerçekten kapasitenin üstünde çalışıldı. Eksik, yanlışlar olabilir. Yüzde 95 oranında doğru çalıştıklarını biliyorum. Şenol Başkan bir süre sonra avucunda depremi gördü, seçim geldi” ifadelerini kullandı.

KAFA-KOL İLİŞKİSİ SÜRECİ BİTTİ!
Yeni dönemde belediye başkan seçimlerinin daha farklı ilerleyeceğini düşündüğü kaydeden Başkan Sandal, “Süreçler artık partinin çok eski dönemlerindeki gibi MYK’dan tanıdığınız, yakın ilişkiler, kafa kol ilişkisi olacak biçimde değil. Geçtiğimiz seçimde yüzde 80’di bu, bu seçimde yüzde 100 sıyrılmış olacağız. Çünkü Seyit Başkanımın da çalışmaları vardı. Belediyelerin performanslarına, bütçelerine, kendileri ile ilgili algılara kadar her şey raporlanıyor. Bu sürecin toptan kıymeti var. Sonraki iş siyaset tarafı. Bu dönem çok kıymetli... Başkanlar belirlenirken ona-buna yakınlıktan ziyaret yaptıkları işler belirleyici olacak” şeklinde konuştu.

BAŞKANLIĞI BASKILAYICI BİR ALAN DEĞİL İLETİŞİM ALANI OLARAK GÖRÜYORUM
“Kendisinin yani dönemde aday olarak belirlenip belirlenmeyeceğine ilişkin tedirginlik yaşıyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Sandal, “Hayır. İşimi yaparken iki referansım var. Aklım ve vicdanım. Emeğimi, çabamı doğru veriyorum. O nedenle bir kaygım yok. Siyaset bu. Denklemler değişebilir. Bu da normal. Biz dünyaya vekil olarak, belediye başkanı olarak farklı konumlardan gelen insanlar değiliz. Bu kamu görevi ve değişebilir. Bunu kişisel öfkeye dönüştürmeden yapmak lazım. Başkan olmasam da başkan olsam da ayaktayım. O gün de bugün de yarın da sokakta gezeceğim. Bu koltuğu baskılayıcı bir içerikte değil iletişim alanı olarak görüyorum. 50 dostum vardı, 300 bin oldu. Sürece öyle bakıyorum” açıklamasını yaptı.