GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Temmuz 2019 Cuma 12:03

Başkan Sandal’dan flaş hamle: Tüm ihaleler teftişte

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal geçmiş dönemlere ait yapılan tüm ihaleler ve alım satımlarla ilgili işlemlerin incelenmesi talimatını verdi. Konuyla ilgili teftiş kurulunu görevlendiren Sandal’ın oluru ile spor kulübü, belediye şirketi ve son üç aylık süreç yakın markaja alındı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde yerel seçimde başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Serdar Sandal’ın çalışmaları sürüyor. Göreve geldikten sonra uyguladığı tasarruf tedbirleri ve açıklamalarıyla dikkat çeken Sandal, tüm müdürlüklerdeki makam araçlarını kaldırmış, üç ayda 10 milyon TL’ye yakın tasarruf ettiklerini kamuoyuna açıklamıştı.

Başkan Sandal, CHP’nin yerel seçim vaadi olan “şeffaf belediyecilik” sözü kapsamında yeni dönemde yapılan tüm işlemlerin vatandaşlarla paylaşılması sözünü verirken geçmiş dönemini de yakın markaja aldı. Sandal’ın talimatı üzerine Bayraklı Belediyesi’ni, 2009-2019 yılları arasında yöneten eski Başkan Hasan Karabağ ve bürokratların yaptığı tüm işlemler incelenmeye başlandı. Teftiş Kurulu Müdürlüğü ve kurum içi müfettişlerden oluşan bir ekip geçmiş 10 yıldaki ihaleleri mercek altına aldı.

NELER VAR?
Teftiş Kurulu’na gönderilen dosyaların içinde özellikle yüklü miktarda paraların harcandığı ve bedelleri milyon TL’leri aşan ihaleler bulunuyor. Temiz işleri ihalesi, destek hizmetleri ihaleleri, araç alım ve kiralamalar, park bahçeler ve fen işleri müdürlüklerinin yaptığı işlemler soruşturmanın ana konularını oluşturuyor. Belediye bütçesinin büyük bölümünün harcandığı ihaleleri yakından inceleyen müfettişler ayrıca belediye spor kulübüne yapılan harcamaların listesi üzerinde de çalışıyor. Bayraklı Belediyesi’ne ait Dünya Barış Anıtı, Havuz başta olmak üzere tüm sosyal tesisleri işleten dernek ve Bay-Bel A.Ş’yi de inceleyen müfettişler buralara yapılan para aktarımları ve alım satımların da peşine düştü.

SON ÜÇ AYA ÖZEL İLGİ!
Sandal’ın talimatı sonrasında yapılan işlemlerde müfettişlerin özel olarak Bayraklı’da Karabağ’ın aday gösterilmemesinden sonra yapılan alım-satım işlemleri de değerlendirmeye alındı. Özellikle doğrudan temin ihalelerin kimlere/nasıl verildiğinin incelendiği öğrenildi. Belediyenin, seçime son üç ay kala yapılan tüm işlemleri için Sandal’ın ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İçişleri Bakanlığı’ndan özel müfettiş talebinde bulunabileceği de ifade edildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR
5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre çalışan belediyelerde kurum içi denetim için müfettişlikler ve denetçiler görev alıyor. Başkanlığın oluru ile bir personel ya da ihale ile ilgili soruşturma, inceleme yapılabiliyor. Yapılan inceleme sonrasında hukuka aykırı bir işlem tespit edilmesi halinde başkanlık oluru ile İçişleri Bakanlığı ya da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulabiliyor.

Öte yandan, geçmişte İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ve Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler savcılık tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle Bayraklı Belediyesi’nde bilgisayarlara el koymuş, incelemelerde bulunmuştu. Daha sonra yapılan soruşturma ve incelemelerde eski Başkan Karabağ’ın ifadesi alınmıştı.