GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Mart 2018 Perşembe 14:45

Başkan Pekdaş'tan eski vekile çok sert tepki: Siyasi şantaj yapıyor!

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kamuoyunda Manisalı Gençler olarak bilinen olay sonrası hakkında açılan davada aleynine avukatlık yapan CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül için, “Şimdiye kadar hiçbir şantaja papuç bırakmadım. Kimseye boyun eğmem. Önseçimin acısını çıkartıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “Manisalı Gençler Davası” olarak bilinen 1995 yılında Manisa Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları sırasında işkence gören gençleri savunan isimler arasında yer alan Konak Belediye Başkanı Av. Sema Pekdaş çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aktif avukatlık yaptığı dönemde gençlerin hakkını savunan Pekdaş hakkında daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılan tazminatları müvekkillere vermediği iddia edilmişti. Zaman zaman kent gündeminde tartışılan bu konuyla ilgili açılan dava geçtiğimiz günlerde Manisa Adliyesi’nde görüldü. Davaya, Başkan Pekdaş da katılırken süreç içinde ilginç gelişmeler yaşandı.

Belediye Başkanı Sema Pekdaş aleyhine açılan davanın avukatlığını CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül yaptı. O dönem, Pekdaş ile birlikte gençlerin hakkını savunan Ergül’ün bu kez Başkan aleyhine açılan davada karşısında olması dikkat çekti. Belediye Başkanı Pekdaş’ı ise o dönem mağdur olan gençler arasında yer alan hukuk fakültesi mezunu genç bir kız savundu.

GEREKÇE ÖNSEÇİM Mİ?
Manisa’da görülen ve ileri bir tarihe ertelenen dava ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başkan Pekdaş, CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül’e ateş püskürdü.  Başkan Pekdaş,  Ergül’ün tavrının milletvekili önseçimlerinde destek vermemesinden ötürü olduğunu vurguladı.

Başkan Pekdaş, “Manisa Davası Türkiye hukuk tarihine damga vurmuştur. O davada yer almaktan onur ve gurur duyuyorum.  Sadece orada değil Türkiye’de birçok önemli davada bulundum, savunma yaptım. Çabalamamın, gayretin önemini biliyorum. Ne yazık ki 2015 milletvekili seçimlerinde yapılan ön seçimde kamu gücünü kullanmadığım ve belediye başkanlığı yetkilerimi bir eski milletvekili şahsa (Sabri Ergül) kanalize etmediğim için bunu yaşıyorum. Ben ‘kamu gücünü kullanmadığım’ için eleştiriliyorum.  Seçimlerin de ardından zaten psikolojik olarak yıprandığını gördüğüm bu isim bana siyasi olarak şantaj yapmaya kalktı. Karşılık da vermedim. Tabi ki haksızlık, hukuksuzluk varsa herkes iddiasında bulunacak. Tahsil harcı ve itiraz dilekçesi gibi basit gerekçelerle geçmişteki dava süreçlerinde yaşanan konuları gündeme getirerek dava açtırdı. Ben, hakkımdaki iddialar ortaya atılınca ‘çocukları kullanıyor’ diye ifade vermeye gitmedim. Akıllanır, normalleşir seçim sürecinin psikolojik etkisi geçer diye düşündüm. Maalesef ön seçimde ‘ilk bire giremedim’ diyen birisi cübbesini giyip mahkemeye geldi. Herkes de bunun kim olduğunu gördü.  Manisa’daki parti örgütünü de davet ettim. Herkes neyin ne olduğunu orada anladı. Şimdiye kadar hiçbir şantaja papuç bırakmadım. Kimsenin şantajına boyun eğmem. Ben çok zorlu süreçler yaşadım. Duruşmalar, davalar, gözaltılar, mağdurlar gördüm. Bu yüzden şerbetliyim. Kimseye de pabuç bırakacak değilim. Herkes bunu böyle bilsin” dedi.

2003 NEREDE, 2015 NEREDE?
Davanın teknik ayrıntılarını ve geçmişini de anlatan Başkan Pekdaş, “Manisalı çocuklar İzmir DGM’de örgüt üyeliğinden, yöneticiliğinden ceza aldılar. Biz ‘emniyette bunlara işkence yapılmıştır’ dedik. Ne yazık ki polisler hakkında açılan davada polisler beraat etti. Bunu bozdurduk. Sonra da haklı çıktık. Çocuklar iddia edilen fiiller nedeniyle ayrıca yargılandılar. Çok uzun bir süreçti. Biz idarenin uygulamaları nedeniyle kamu görevlileri için dava açmıştık. Bunun da beş yıllık süresi var. Aksi takdirde süre kaçar. Biz bu tazminat davasını açtık. Bakanlıklara gittik. Her bir çocuk için 25 bin TL tazminat talep ettik. Bunun 10 bin TL’lik kısmının verilmesine, yargılama ve harç giderlerinin bizim üzerimize bırakılmasına karar verildi. Mahkeme bizden kazandığımız davayla ilgili harç talebinde bulunamazdı. Biz, geriye kalanların da çocuklara verilmesini istedik. Çocukların parası yoktu. Mahkemenin tebligatı üzerine biz harçları yatırmadık. Yatmayınca idare mahkemesi dosyayı arşive kaldırdı. Masrafsız, az masraflı şekilde kararı sonra da bozdurduk. Mahkeme harçlarını da biz yatırdık. Mahkeme talebimizin talebini haklı buldu. 25 bin TL ve masrafları da idareye yükledi. Şimdi çıkıp, tahsil harcının ödenmemesini benim davamda gerekçe gösterdiler. Ayrıca dilekçeye de yanıt vermediğimi söylediler. Davanın konusu 2003 yılıdır. Neden 2015 önseçimlerinden sonra benim hakkımda dava açılmaya çalışıldı? Bu sürede bir sıkıntı yoktu da niye çocuklar kullanılarak süreci yakından takip eden bir kişi bunu aleyhime çevirmeye çalıştı. Herkes gerçekleri görüyor ve biliyor” diye konuştu.

Pekdaş, kendisini davada savunan avukatının Sabri Ergül’ün yüzüne mahkeme salonunda, ““Ne uğraşıyorsun bu kadınla? Sen ne kadar zavallısın. Gerçekler öyle değil. Biz bunları gençken yaşadık. Kanıtı da biziz” dediğini de belirtti.