GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Ekim 2024 Cuma 17:51

Başkan Pehlivan'dan Tugay'a 'satış' sitemi: İçime sindiremiyorum!

Menemen Belediye Meclisinde belediyeye ait arazi satışları ile ilgili tartışmalara değinen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a sitem eden Başkan Aydın Pehlivan, "Başkan Tugay daha önce bana da her türlü konuda destek olacağını söyledi ama bizim satış kararlarımıza dava açmasını içime sindiremiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen Belediyesi’nin satışa çıkardığı tüm gayrimenkullerle ilgili dava açıyor. Dava açtığı hafta kendisi 30 küsur tane satışa çıkıyor. Diğer ilçelere itiraz etmiyor" dedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Menemen Belediyesi Ekim Ayı olağan meclis toplantısının ilk birleşimi gerçekleştirildi. Başkan Aydın Pehlivan’ın yönetimindeki oturum belediye meclis salonunda yapıldı. 

İlçe adına önemli kararların alındığı mecliste başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen önergeler meclis üyelerine sunuldu. 

Menemen Belediyesi 2025-2029 yılları Stratejik Planı taslağı, Menemen Belediyesi 2025 Mali Yılı Performans Programı Taslağı ve Menemen Belediyesi 2025 Mali Yılı Gelir Gider Bütçesi Taslağı ile ilgili komisyonlara gönderildi. 

Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait Doğa Mahallesi l01 ada 8 parseli ve Yeşilpınar Mahallesi 587 ada l4 parsel ile 494 ada 79 parselinde bulunan taşınmazların bedelli veya bedelsiz olarak devir alınması ilgili gündem maddesinin doğrudan onaylanmak istenmesi tartışmalara neden oldu.  

Önerge ile ilgili söz alan Başkan Pehlivan, “Güzel Menemen için güzel işlere imza attık. Sadece 3 milyon metrekare karma organize sanayi yapmayı düşündüğümüz bir alanı belediyeye kazandırma mücadelesi içindeydik. Sona geldik. Toplamda 4,5 milyon metrekare alan kazandırmış olacağız. Sizin komisyonlara gönderelim ve dava açarız tavrınıza rağmen biz yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. İlgili müzakerenin direkt oylanmasını istiyoruz” dedi. 

Söz alan CHP’li Meclis Üyesi Uygar Kanmış, “Maltepe’deki alanda bakanlık tarafından verildi ve ancak sonrasında satışa çıkarıldı. Bunun hesabını veremediniz. Geçen dönem bütçenin ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. 

Araya giren Başkan Pehlivan, “Siz hangi üniversite mezunusunuz? Hesap vermedi dediniz de. Menemen halkı bunun matematiğini yaptı ama siz zihninizde yapamadınız. Menemen’deki yeri biz kazandırdık. Sonrası satışa çıkardık. Menemen halkına dönüşünü sağladık” dedi. 

Kanmış: Başladığınız hizmetlerin de parasını da ödemediniz. Yapılan satışlarla masaya sağlam oturan belediye var diyordunuz. Masayı gördük. Geçen dönemden kalan 960 milyon TL’lik borcu bu dönem ödedik. 

Pehlivan: Neden kaynaklandı? 

Kanmış: Ne yaptığınızı açıklarsanız biz de öğreneceğiz sayın başkan. 

Pehlivan: Senin Menemen Belediyesi’nde memuriyetine imza atan bir kişiyim. 

Kanmış: Hayır değil.

Pehlivan: Evet benim. Sen bunu hepimizden daha iyi biliyorsun. Bayındırlığın açıklamış olduğu bir fiyat farkı oluşur. 2023 yılında ne kadar fark oranı oluştuğunu biliyor musun? Yüzde 36-43 bandında bir fiyat farkı oluştu. 

Kanmış:  Bu açıklamayı Nisan ayındaki mecliste sorduğumuzda neden yapmadınız?

Pehlivan: Biz açıklamamızı her yerde yapıyoruz.  Daha önceki başkanlar bizim vermiş olduğumuz önergelere tek bir cevap dahi vermedi. 

Kanmış: Siz de aynısını yaptınız sayın başkanım. Biz de dünya kadar önerge verdik. 

Pehlivan: Biz de etmeyeceğiz. Bugüne kadar meclis üyelerinizin önergesini kabul etmeyeceğiz. Siz de iktidarda iken hangisini kabul ettiniz? Ben hesabını devlete vereceğim. 

Kanmış: Diğerleri bu hatayı yaptı diye sizin de bu hatayı yapmanız yakışıyor mu? 

Pehlivan: Kelime ve cümlelerinize dikkat edin. Bir üst makamla konuşuyorsunuz. Ben nezaketimi bozmayacağım. Siz ne kadar tahrik etmeye çalışsanız da ben seviyemi bozmayacağım. Burada yalan yanlış bilgilendirmeler yapmadım. Tribünlere oynayacak bir şey yapmadım. Bu işler iftira atarak ve cazgırlık yaparak maalesef sonuca varmaz. 

Kanmış: Cazgırlık kelimesi size yakışıyor mu peki?

Pehlivan: Cazgırlık kelimesi kötü bir şey değil ki. 

Kanmış: Bu bölgeler bakanlıktan tahsis edilecek ama bu bölgelere neler yapılacağını şimdi sizden öğrendik. Karma OSB ilan edecek misiniz? Komisyonların çalışmasından neden rahatsız oluyorsunuz? Asarlık’taki alan da sanayi olarak tahsis edilecek. Belediyenin mülkiyetinde mi kalacak? Karşılığında ne vereceğiz. Bir açıklama yapsanız. Bedelli ve bedelsiz demişsiniz. Bedeli ne olacak?

Pehlivan: İlgili yasaları bilmediğiniz için… Bizler zaten bu işi bedelli yapmak için meclisten yeniden yetki alma zorunluluğumuz var. Bedelli olursa konu meclise yeniden gelecek ve bir miktar açıklanacak. Dersimize fazla çalışmak gerekiyor. 

Devir talebi oy çokluğu ile kabul edildi.

SGK BORÇLARINA KARŞILIK DEVİR
Belediye şirketi Meta-Su İnşaat Şirketi’nin SGK ve vergi borçlarına karşılık belediye mülkiyetine ait taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Menemen Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne devri ile ilgili önerge de gündeme alındı.

Önergenin komisyonlara gönderilmesini isteyen CHP Grup Sözcüsü Egemen Ege, “Siz daha önce SGK borçlarının tamamını ödendiğini söylediniz. Bu borçlar neden çıktı?” diye sordu.

Yanıt veren Başkan Pehlivan, “SGK ve vergi dairesi borcumuzun tamamını sıfırladık. Göreve geldiğimizde bununla ilgili 27 yıldır ödenmeyen borç vardı. 22 yıldır da Menemen Vergi Dairesi’ne delikli kuruş para ödenmemiş. Geçmişi temizlemek için oraya bütçe ayırmak gerekti. 2023 yılı itibariyle SGK borcumuzu ödeyemiyoruz. Nedeni de geçmiş borçların sıfırlanmasından kaynaklı. Biz 2023 yılında SGK ve vergi dairesi borçlarımızın tamamını sıfırladık. Şirketlerimizin de SGK borçlarını yapılandırdık. MENAŞ’ın hiç borcu yok. Biriken borcumuz 2023 yılından kalanlar. Onlarla ilgili de SGK ile takasa gireceğiz. SGK’ya olan borcumuzu sıfırlamak üzere bir aksiyon üzerine giriyoruz. 2023 yılından itibaren borcumuz söz konusu” dedi.

Gündem maddeleri komisyonlara gönderilmeden oy çokluğu ile kabul edildi.

PEHLİVAN’DAN BÜYÜKŞEHİR’E SİTEM: DAVA AÇIYOR!
Dilek ve temennilerde açıklamada bulunan Başkan Pehlivan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen Belediyesi’nin satışa çıkardığı tüm gayrimenkullerle ilgili dava açıyor. Dava açtığı hafta kendisi 30 küsur tane satışa çıkıyor. Diğer ilçelere itiraz etmiyor. Söz vermedim Uygar bey. Bir daha bunu tekrarlamayın. Şimdiye kadar kimseyi meclisten uzaklaştırmadım. CHP’li meclis üyelerinin bundan haberi yok mu? Bununla ilgili müdahaleniz oldu mu? Belediyemizin satışa çıkmış olduğu parseller işçi maaşlarına ve müteahhitlere gidiyor. Belediyenin açmış olduğu davalarla ilgili kıymetli büyükşehir belediye başkanımız görüşsün. 29 ilçede böyle bir tavır sergilenmezken, kendileri ilgili biz her konuda destek olurken biz CHP’li büyükşehirden buna benzer bir tavır ve davranışlarla karşılaşmak bizi üzüyor” dedi.

BAŞKAN TUGAY’IN BİR ÇAYINI İÇELİM
CHP’li Meclis üyesi Erdal Karagöz “Büyükşehir belediye meclis üyesi olarak hiçbir belediye başkanımız Menemen’le ilgili olumsuz bir şey söylememiştir. Eğer siz Aydın başkanım Cemil Başkanımızın yanına gidelim, bir çayını içelim. Bizim bir takım taleplerimiz oldu. Yakın zamanda Menemen’e kent lokantası açılacak. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak. Halk Ekmek Büfeleri’nin Menemen’e de açılmasını talep ettik. Sizden de destek bekliyoruz. Büyükşehir’in diğer ilçelere yaptığı hizmetleri neden Menemen’e yapmayalım. Bunu kısa sürede aşabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DAVA AÇMASINI İÇİME SİNDİREMİYORUM
Pehlivan “Başkan Tugay daha önce bana da her türlü konuda destek olacağını söyledi ama bizim satış kararlarımıza dava açmasını içime sindiremiyorum. Bilgisi yoksa ayrı sıkıntı ama bilgisi varsa daha büyük sıkıntı. İşçi maaşlarımızı ödeyebilmek adına ne sıkıntılar yaşıyoruz. Yapmış olduğumuzu yatırımları da görüyorsunuz. Masraflarımız ağırlaştı. Oradan gelecek para ile refaha ulaşmak için koyduğumuz iddia çifte dava açılıyor. Diğer ilçelerde de dava açsa sorun değil ama kendisi de satışa çıkıyor. Bunlar yapılıyor. Yeter ki hizmete dönsün. Boş alanların hizmetlere döndürdük. Sizler beğenmesiniz de sigorta borçlarımızı kapattık. Bugün tarihi bir meclis yaşıyoruz. Sattığımız arsaların iki üç katını yerine koymamızı içine sindiremiyorsunuz ” dedi.

MİKROFON KRİZİ
CHP’li Meclis üyesi Uygar Kanmış söz almadan konuşması üzerine Başkan Pehlivan, Kanmış’ın mikrofonunu kapattırdı.

Pehlivan “Size söz verdim ama iyi niyetli değilsiniz. Sizi meclis salonundan çıkarmak zorunda kalacağım. Fikriniz olabilir ama araya girmek doğru değil” dedi.

Yine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Dilaver Kişili “ Atıl durumda olan bir alanı serbest bölgeye çevirdiniz. Menemen’e istihdam yarattınız. CHP’li üyeler bundan neden rahatsız oluyor. Pehlivan başkana teşekkür ediyorum. Menemen’de bu kadar hızlı projeler hayata geçmediği için 2 ay gecikme gündem oluyor. İzmir’de de buna alışık değiller. İşçi kardeşlerimiz dava yoluna gittiler. Mahkeme karar verirse haklarını da alırlar gerekirse de işe geri dönerler” dedi.