GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mayıs 2019 Cuma 11:27

Başkan Oğuz’dan örnek karar: Şeffaflık temel ilkem

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz mecliste bulunan ihtisas komisyonlarında görev alan AK Partili isimlerin yerini korudu. İmar Komisyonu’na dışarıdan gözetmen de isteyen Oğuz, “Belediyecilikte temel ilkem şeffaflıktır. Denetlenebilir ve hesap verilebilir bir yönetim sergileyeceğiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Urla ilçesinde yerel seçim sonuçlarına göre başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Belediye Başkanı Burak Oğuz çalışmalarını sürdürüyor. Oğuz, Mayıs Ayı olağan meclis toplantısını tüm belediyelerin aksine sabahları yapma kararı aldı. Oğuz, her ay saat 09:00’de belediye personelinin de görevde olduğu saatlerde meclisin toplanmasını istedi. Yerel seçim sonuçlarına göre Urla’da meclise CHP’den 20, AK Parti’den ise 5 isim seçildi. Buna göre geçtiğimiz ay yapılan ilk meclis toplantısında ihtisas komisyonlarına üye seçimi de yapıldı. Seçime göre, 5 üyesi bulunan AK Parti her komisyona sadece birer kişi yerleştirebildi.  Aradan geçen zamanda ittifak yapan AK Parti ve MHP’nin kurumsal kararı gereği AK Parti listesinden meclise giren MHP’li Halit Göndüz istifa ederek MHP’ye geçti. Bu kez, komisyonların sayısı da değiştiği için AK Parti, ihtisas komisyonlarında yer alamayacak hale geldi.

Durumu değerlendiren Belediye Başkanı Oğuz, yasal olarak tüm encümen ve ihtisas komisyonlarını CHP’li isimlerden seçebiliyor olmasına rağmen geçen ay seçilen isimlerin yerinde kalmasını istedi. Bu karar, Mayıs ayının gündeminde oy birliği ile kabul edildi. AK Partili isimler Oğuz’un kararıyla ihtisas komisyonlarında temsil haklarını korumuş oldu.

Urla’da yerel seçim sonuçlarından büyük bir başarıyla çıktıklarını belirten Başkan Oğuz, “Belediye başkanı olarak temel ilkemin şeffaflık olduğunu herkese söyledik. Hesap verebilir ve denetlenebilir olmaktan yanayız. Bunu temel felsefemiz olarak kabul ediyoruz. Bir meclis üyesinin istifasıyla birlikte yasal olarak tüm komisyonlardan düşecek olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üyelerinin yerinde kalmasını istedik. Her komisyonda birer kişi kalsın ve bizimle birlikte süreçte aktif görev alsın istedik. Ben siyasi kaygılarla görev yapan bir insan değilim. Tek gayem Urla’nın daha üst noktalara gelmesidir. Görevde olduğum süre içinde de adıma laf getirecek bir işe asla imza atmayacağım. Ailem ve çocuklarım burada yaşıyor. Ben Urlalıyım. Buradaki insanlara borcum var. İnsanlar sürekli ziyarete geliyorlar ve kendilerine dokunulmasını istiyorlar. İlçe olarak çok önemli potansiyelimiz var. Biz sadece tek bir kalemle sınırlı olmayan potansiyellerimizi kullanacağız. Deniz, tarih, doğa ve tarımsal özelliklerimizi ön plana çıkartacağız. Urlalı hemşerilerimizin haklarını koruyarak daha iyi noktaya geleceğiz” diye konuştu.

UZMAN EKİPLER İSTEDİ
Başkan Oğuz, belediye meclisinde kritik ve önemli olan İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun kararlarının alınması sürecinde uzman ekiplerin desteklerini alacaklarını da söyledi. Oğuz, “Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı olarak görev yapan teknik kişiler bundan sonra bizim komisyon toplantılarımıza katılacaklar. Burada adeta gözlemci vazifesi görecekler. Ben, Urla’da bulunan tüm bileşenlerin desteği ve oluru ile karar almak istiyorum. Gizli saklı bir şeyim de yok” dedi.