GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Ağustos 2021 Cumartesi 10:16

Başkan Kocaağa açıkladı: Birlik de üretime geçiyor

Günde 220-250 ton arası süt topladıklarını belirteştıklarını belirten İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin yeni Başkanı Ahmet Kocaağa, “Çok yakın bir zamanda A’dan Z’ye tüm süt ürünlerini, kendi markamızla üretmeye başlayacağız. Ar-Ge ekiplerimiz, bu dev proje için harıl harıl çalışıyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İki hafta önce yapılan genel kurulda rakibi Tuncer Öztürk’e 229 oy fark atarak, 1854 oyla İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı olan Ahmet Kocaağa, birliğin, yakında üretime geçeceğini bildirdi. Günde 220 ile 250 ton arasında süt topladıklarını, bunu katma değerli hale getirip üreticinin daha çok kazanması için tesis kuracaklarını belirten Bakan Kocaağa, “Şu anda faal olan satılık veya kiralık bir fabrika arıyorum. Bulursam, bugünden yarına üretime hemen başlarız. Hazır bir yer bulamazsak, uygun bir yere kendi tesisimizi kuracağız; A’dan Z’ye tüm süt ürünlerini üretip piyasaya gireceğiz” dedi.

MALİYET GİRDİLERİ ÇOK YÜKSEK
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, sektörün en birinci sorununun artan girdi maliyetleri olduğunu söyledi. Bir çuval yem fiyatının 170 liradan  155 liraya düştüğünü ancak bunun yeterli olmadığını belirten Başkan Kocaağa, “Üretici, pahalı olduğu için yem alamadı. Hal böyle olunca, firmalar zorunlu olarak fiyatı aşağıya çekti. Rakamın daha da düşük olması gerekir. Çuval başına 15 liralık indirim yetmez. Ayrıca elektrik, gübre ve tarımsal ilaç bedellerinin de düşmesi lazım. Ağır bir yük altında olan üreticinin eli iyileştirilmeli” diye konuştu.  Verimden düşen hayvanlar dışında hiç kimsenin sığırını kesime göndermediğinin altını çizen Başkan Kocaağa, yakında hayata geçirmek istediği projesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

KENDİ MARKAMIZI YARATACAĞIZ
“Üreticilerimiz benden çok şey istiyor, bekliyor. Elimden geldiğince üreticilerimizin yararına, büyük projeleri hayata geçirmek için çalışacağım. Öncelikle, kendi markamızı yaratmak istiyoruz. Günde 220-250 ton arası süt topluyoruz. Tire Süt örneğinde olduğu gibi kendi birliğimizin markasıyla piyasaya girmek istiyoruz. Topladığımız sütü kendimiz işleyeceğiz ve üreticimiz daha çok kazanacak. Bu proje için halihazırda faaliyet gösteren bir fabrikayı satın alabiliriz ya da kiralayabiliriz. Eğer bunu başarırsak, sabahtan akşama, üretime başlayabiliriz. İkisi de olmazsa, uygun bir arazi bulup oraya kendi tesisimizi inşa edebiliriz. Ar-Ge ekibimiz bu proje için yoğun bir çalışma içerisinde. Ürünümüzü marka yapacağız”