GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Mayıs 2020 Cuma 12:45

Başkan Kılıç’tan önemli açıklamalar: Metronun temeli pandemiden sonra atılır!

Buca Belediye Başkanı Kılıç, uzun yıllardır kaldırılması planlanan cezaevi için, “Benim dönemimde cezaevinin kalkıp kalkmaması önemli değil ama kalkması lazım. Şu an bile Buca’da olmaması gereken bir yapı” dedi. Kılıç ayrıca Buca metrosuna ilişkin de, “Tunç Soyer bu konuda kararlı. Pandemi bittikten sonra metronun temelinin atılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, internet üzerinden düzenlenen online (çevrim içi) basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.  Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen dönemde yürütülen çalışmalara dair bilgiler veren Belediye Başkanı Kılıç, basın mensuplarından gelen soruları da yanıtladı.

Buca cezaevinin kaldırılması ve ilçeye yapılacak metro projeleri özelinde önemli açıklamalara imza atan Başkan Kılıç net ifadeler kullandı.

‘YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ GELECEK’ SÖYLEMLERİNE KATILIYORUM!
Koronavirüs salgınından dolayı olağanüstü bir dönem yaşandığını aktaran Kılıç, “Umuyorum hayat en kısa sürede normale döner de biz de asli görevlerimize döneriz. Hem belediyeler hem merkezi yönetim açısından zor bir süreç oldu.  Pandemi sürecinde kapitalist sistem yara aldı. ‘Bundan sonra her şey daha farklı olacak’ deniyor. Yeni bir dünya düzeni gibi söylemler var. En azından şu ana kadar yaşanan sistemden farklı bir sistem olacağı öngörülüyor. Buna ben de katılıyorum. Tamamen para ve kar amaçlı olmayan bir sisteme dönülecek” dedi.

KESİNLİKLE MERKEZİ YÖNETİM BELEDİYELERE DESTEK OLMALI
Kılıç sözlerine devam etti, “Zor bir süreç yaşıyoruz. İnsanlık, ülkemiz, İzmir ve Buca’da da çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bizler de belediye olarak böylesi bir kriz döneminde olabildiğince tüm belediye olanaklarını bu sürece özgülemeye çalıştık. Elimizdeki bu imkan ve yerel yönetim gelirleriyle çok ciddi manada bir pandemi ya da travmatik mücadeleyi yerine getirmesi çok zor oldu. Gelirlerimizi biliyorsunuz. Kesinlikle merkezi hükümetin yerel yönetimlere ciddi anlamda destek olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE YÜZDE 30-40 VAKA BUCA’DA BEKLENİYORDU AMA BİZ EN ARKALARDAYIZ!
Salgın sürecinin başladığı günlere dair konuşan Kılıç, “O dönemde İzmir’deki vakaların yüzde 30-40’ının Buca’da olma beklentisi vardı. Bunun da sebebi nüfustur. Buca fiiliyatta 800 binlere yaklaşan bir nüfusa sahip. Bu nüfusun büyük çoğunluğu ikameti Buca’da olup başka yerlerde çalışan insanlardan oluşuyor. Orta gelirin altında geliri olan vatandaşlarımız çok. Böyle bir nüfus yoğunluğumuz var.  Dolaşımın yüksek olmasından kaynaklı vakaların fazla olacağı düşünüyordu. Bundan sonraki süreçte, ‘biz ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Kent dezenfektasyonunun önemli olduğunu gördük. Yaptığımız tüm dezenfektasyonu muhtarlarımızla birlikte yürüttük. Normal vaka sayısında bile İzmir genelinde çok arka sıralardayız. ‘Bu sonuç sizin yaptığınız dezenfektasyon sonucu mu oldu?’ diye sorarsanız cevabını veremem. Ama yaptıklarımızdan 1 vatandaşımız bile korunduysa bu güzeldir” dedi.  

300 BİN MASKE DAĞITTIK
Yürütülen çalışmalar kapsamında yapılanlara kısaca değinen Kılıç maske dağıtımına ayrı bir parantez açtı. Kılıç, “Yaklaşık 300 bin adet maske dağıtımı yaptık. Şirinyer pazarında günlük 10 bin civarı maske dağıtımımız oluyor. Ciddi anlamda erzak talebi vardı. Onları da yerine getirdik. Haziran’ın 15’ine kadar yoğun bir şekilde sürecek. Normalleşme sürecinde de yeni bir takvime girdik. Özellikle parklarımızın kosalanması sekteye uğramıştı. Personel konusunda sıkıntılar çekiyor. 12 yaşından küçük çocuğu olan kadın personele izin verildi. Rapor alan, izinli olan personellerimiz var. Kosalamada geride kaldık ve bir seferberlik başlattık. Yakın zamanda parkları kosalama işlemini tamamlamış olacağız” açıklamasında bulundu.  

BENİM DÖNEMİMDE KALKIP KALKMAMASI ÖNEMLİ DEĞİL KALKMASI LAZIM
Cezaevinin kaldırılması için merkezi iktidarın temsilcileriyle birlikte çalışmalar yürütülmesine değinen Kılıç, ‘Bu dönemde cezaevi sorunu çözülecek mi?’ sorusuna cevap verdi ve “Benim dönemimde cezaevinin kalkıp kalkmaması önemli değil ama kalkması lazım. Şu an bile Buca’da olmaması gereken bir yapı. Bu cezaevi buradan artık kalkmalı. 21’inci yüzyıldayız. Kent estetiğine ve ulaşıma vurduğu darbeyi bir kenara bıraksak bile insan haklarına uymayan bir yapı. Bu tür cezaevleri artık dünyada kullanmayan sistem. Bu cezaevinin insani açıdan, kent estetiği açısından, kent ulaşımı açısından bir an önce kaldırılması gerekiyor. Biz parti ayrımı gözetmeksizin bu işte taşın altına eline koyan milletvekilleri Atilla Kaya ve Hamza Dağ’a teşekkür ediyorum.  Beraber Ankara’da görüşmeler yaptık. En yakın sürede cezaevinin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

PANDEMİDEN SONRA METRONUN TEMELİ ATILACAKTIR!
Pandemi sürecinden önce Ankara’dan onayı gelen Buca Metrosu için de konuşan Kılıç, “Buca metrosu konusunda son noktaya geldik. Tunç Soyer bu konuda kararlı. Pandemi bittikten sonra metronun temelinin atılacağını düşünüyorum. Yani metro konusunda sorun yok, Buca metrosu yürüyor. Büyükşehir ile çalışmalarımız harika durumda. Çok iyi gidiyor. Büyükşehir Buca’ya ciddi önem veriyor. Tunç Soyer ile senkronize şekilde çalışıyoruz. Kendileri de iyi çalışmalara imza atıyor” açıklamasında bulundu.  

BORÇ 380 MİLYONDAN 255 MİLYON TL’YE İNDİ!
Belediyenin mali yapısına değinen Kılıç, “Borcumuzu 380 milyon TL’den 255 milyon TL’ye düşürdük. Buca Belediyesi küçülmedi, borçlanmadı tam tersi büyüme ivmesi kazandı. Buca Belediyesi kurumsal kimliğine kavuştu. Maaş ödemede zorlanma durumuz yok. Ama belediyecilik sadece personel maaşlarını ödemek değil. ‘Bu ayı da çıkarttık, maaşları ödedik’ diyen yapı pandemiyle tam manasıyla mücadele edemez. Biz maaşları, ikramiyeleri ödedik, zorlanmadık, pandemi tazminatları ödedik. Personelimize erzak yardımında bulunduk” dedi.  

AÇIKÇASI ŞU ANDA PROJE DÜŞÜNECEK DURUMUMUZ YOK
Pandemi sürecinin çalışmaları olumsuz etkilediğini söyleyen Kılıç, “Projelerde tabii ki aksama oldu. Nihayetinde belediye sürekli döngü içinde olan büyük bir zincir gibidir. Sürekli dönen bir aygıttır. Belediyelerde çalışmalar hiç bitmez. Pandemi olmasaydı tabii çok farklı projelerimiz olacaktı. Birçok projemiz ilk yıllık süreçte pişmişti, sonraki süreçte diğerleri ortaya çıkacaktı. Hepsini durdurmak zorunda kaldık. Gelir kaybına da uğradık. Aylık 6-7 milyon TL’yi bulan gelirlerimiz 200-300 bin TL’lere düştü. Bunlar da projelerimizi askıya almamıza yol açtık. Tun başkanımızın da dediği gibi kriz belediyeciliği yapıyoruz şu an. Açıkçası şu anda proje düşünecek durumumuz yok. Proje çalışmasını yapan birimler altyapı çalışmalarını zaten götürüyor” diye konuştu.

METRO GELİNCE TRAMVAYA İHTİYAÇ KALMAYACAK!
Geçmiş dönemlerde Buca için hazırlanan bir tramvay projesinin gündemde olduğunun hatırlatılması sonrasında konuşan Kılıç, “Buca Metrosu yapıldıktan sonra travmaya ihtiyaç olacağını düşünmüyorum” dedi.

ESKİ STADIN YERİNE MEYDAN YA DA PARK YAPMAK İSTİYORUZ
Hizmetler noktasında gelen soruları yanıtlayan ve bilgiler veren Kılıç, “Buca Çevik Bir Meydanı yanında stat var. Orası kullanılmıyor. O bölgenin biz Buca halkının hizmetine açılması, bir meydan, park yapılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Umuyorum Orada sonuç elde eder ve Buca’ya büyük bir meydan kazandırırız” ifadelerini kullandı.

NORMALLEŞMENİN BİRAZ DAHA GECİKTİRİLMESİ GEREKİYOR
Kılıç ayrıca yavaş yavaş normalleşme sürecine girilmesini vurgulayarak pandemiyle ilgili verdiği mesajda, “Normalleşme sürecinin biraz daha geciktirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Pandemiden korunmanın tek yolu izolasyon. Ne aşı ne ilaçla bu hastalıkla şu an mücadele edilemiyor. Tek yapacağımız olay izolasyon. Normalleşme sürecine geçilse dahi vatandaşlarımızın kendilerini gerektiğince izole etmeleri kanaatindeyim” dedi.