GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Kasım 2023 Salı 18:14

Başkan Kestelli'den 'kalıcı adım' çağrısı!

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, meclisin kasım ayı toplantısında, “İş dünyası olarak biz, fiyat istikrarını sağlama sürecinde artık mali ve finansal tedbirlerden kalıcı yapısal adımlara geçiş kararlılığını görmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı toplantısı İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İŞKUR İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt katıldı.

İHTİYAÇ DEĞİL ZORUNLULUK
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, hafta sonu yaşanan ve denizin kabarmas sonucu Alsancak, Karşıyaka, Mavişehir gibi semtlerde oluşan afetten etkilenen geçmiş olsun dileklerini iletti. Kestelli, iklim krizinin etkilerine vurgu yaparak,  “Bu tür aşırı doğa olaylarının her geçen yıl daha sık yaşanmasına neden oluyor. Maalesef sonuçları giderek ağırlaşıyor. Bireyden devlete hepimizin hiç gecikmeden, atacağımız tüm adımları iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne alarak atmamız artık bir ihtiyaç değil, zorunluluk” dedi.

KALICI YAPISAL ADIMLARA GEÇİLMELİ
Merkez Bankası faiz kararlarını değerlendiren Başkan Kestelli, “Ekonomide rasyonel bir düzleme geçişin son aşamalarına gelmiş bulunuyoruz.Merkez Bankası, faizi yüzde 40’a yükselten son sıkılaştırma kararıyla, dezenflasyon yolunda kararlılığını ortaya koydu.Ekonomi yönetimi, 2024’ün ortasından itibaren enflasyonda gerilemenin başlayacağını öngörüyor.İş dünyası olarak biz, fiyat istikrarını sağlama sürecinde artık mali ve finansal tedbirlerden kalıcı yapısal adımlara geçiş kararlılığını görmeyi arzu ediyoruz.Her kesimin bedel ödediği bir acı ilaç döneminin hızla atlatılması ancak bu siyasi kararlılığa bağlı. Bu konuda yanlışa düşülmeyeceğine dair umudumuz yüksek” dedi

Kestelli, İzmir tarımı ile ilgili bazı tespitlerini şöyle aktardı:
150 binden fazla ailenin tarımla uğraştığı ilimizde 165 farklı bitkisel ürün yetiştiriliyor. İşlenebilir tarım arazi varlığımız yaklaşık 350 bin hektar olup; ülkemizin toplam işlenebilir arazi varlığından aldığı pay yaklaşık yüzde 1,5 seviyelerinde.Arazi varlığımız oransal olarak düşük görünse de topla tarımsal üretim değerinden aldığımız pay yüzde 4 seviyelerinde.Bu da İzmir çiftçisinin ülkemiz ortalamasının çok üstünde bir verim ile üretim yapabildiğinin ve kıymetli ürünler ürettiğinin bir göstergesidir. İzmir, tarımsal ürünlerin ticareti açısından da çok önemli bir şehir. 2022 yılında toplam tarım ürünleri ihracatımız 3,3 milyar dolar. Şehrimizin toplam ihracatında tarımsal ürünlerin payı yaklaşık yüzde 24, ülkemizin toplam tarımsal ürünler ihracatında İzmir olarak payımız ise yüzde 13. Üretim ve ihracat açısından diğer şehirlerimize göre başarılı olduğumuzu söylemek mümkün. Ama bu durum hedeflerimize ulaştığımız ya da daha iyi noktalara gelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hepimiz biliyoruz ki, başta üretimde verimlilik olmak üzere, gıda işleme ve depolamadan israf ve kayıpların azaltılmasına, daha etkin iç ve dış ticaretten katma değerin arttırılmasına kadar yapacak çok işimiz bulunuyor.Üstelik, şehrimizde tüm bu alanlarda yaşanacak her iyileşmenin, bugüne kadar olduğu gibi ülkemiz için de iyi bir örnek oluşturacağının farkındayız”

TARIM SEKTÖRÜNDE İŞ GÜCÜ POTANSİYELİ AZALDI
Kestelli’nin ardından Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer şöyle konuştu:
Özellikle son yıllarda tarımsal istihdamda önemli nitelik ve nicelik sorunları olduğunu görüyoruz. Bölgemizin tarımsal üretim yapısına baktığımızda mevsimsel olarak değişen işgücü ihtiyacının artık karşılanamadığı, Genç  nüfusun  şehirlere  yöneldiği  ve bu nedenle tarım sektöründeki işgücü potansiyelinin azaldığı, mevcut işçilerinin yetersiz olan eğitim düzeyi ve teknoloji kullanım eksikliği nedeniyle verimliliğin düştüğü,işçi ücretlerinin ve çalışma koşullarının ekonomik ve sosyal refah için yeterli olmadığı artık bilinen gerçekler arasında.

PROJE İLE NEET KADINLARI GÜÇLENECEK
İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Ayla Bozkurt, Ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET: Not in Employment, Education or Training) genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmeyi, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanarak toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bozkurt, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen projenin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Aralık 2021 tarihinde başlayan projenin Aralık 2024 tarihinde tamamlanmasının planlandığını dile getiren Bozkurt, proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanacağını, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artırılacağını kaydetti. Bozkurt, projenin hedef kitlesinin, 18-29 yaş grubundaki iş aramayı bırakmış, aktif olmayan, çeşitli engeller nedeni ile eğitimini bırakmış, gelecek beklentisi, hak farkındalığı olmayan “görünür olmayan” ve aktif olarak iş arayan, işsiz, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen “erişilebilir” NEET kadınları olduğunu söyledi.