GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ocak 2023 Salı 10:33

Başkan İduğ yeni il başkanının profilini çizdi… ‘Ağabey olmalı’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de yaşanan yeni il başkanlığı süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan ve il başkanının profilini çizen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Örgütü yönetebilecek nitelikte, örgütü tanıyan… Fiziki güç olarak bu işe uygun olmalı, dinamik olmalı, ekonomik güç olarak da hiçbir şekilde ihtiyacı olmayan ve yakın zamanda belediye başkanlığı milletvekilliğini yakın zamanda hedeflemeyen bir ağabey olmalı. 30 ilçeyi yönetebilecek, onları tanıyan bir abiye ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Sonsöz TV’nin konuğu olduğu Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan İduğ, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

HANGİ LİDER GELİRSE GELSİN…
Genel seçimlerde Türkiye genelinde nasıl bir sonuç çıkabilir diye sorulması üzerine yanıt veren İduğ, “6’lı masanın matematiği 50’nin üstünde. Bugün sandık gelirse bunu tüm Türkiye görüyor. 6’lı masada liderden çok sitemi uygulayacak, demokrasiye inanmış bir masa var. Orada bir ismin olmasından çok, o masanın ilkeleri ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ile ilgili konu hakim. Bu hangi lider gelirse gelsin 6’lı masa bunu yapmak için gelecek. Bu da 50’nin üstünde bir orandır. En kötü matematikle 6’lı masanın 50’nin üstünde olduğu gözüküyor. Ben isimlerden çok sisteme inananlardanım” dedi.

PARANIN YÜZDE 70’İNİ YÜZDE 30’LUK KESİM HARCIYOR
En büyük endişesinin KOBİ’lerin kapanması olduğunu dile getiren İduğ,“Türkiye’nin GSM’si 820 milyar dolar. Türkiye'de harcanan paranın yüzde 70’ini nüfusun yüzde 30’u harcar. Kalan 78 milyon da kalan yüzde 30’lık kısmı harcar. Bu oran vatandaşı en çok ilgilendiren kısım. Bu oranı yukarı taşıdıkça refah seviyesi artar. 2023 ekonomisi bu dengenin sağlanması ile mümkün. Vatandaşla yansıyacak olan kısım, yurt dışından gelecek olan kaynak, üretim, üretimin getirmiş olduğu istihdam. Şu an istihdamda büyük sıkıntı var. Kayıt dışı çalışan sayısında asgari ücret rakamlarından sonra artış olabilir. Benim en büyük endişem 2023’de KOBİ'lerin kapanma ile karşı karşıya kalması” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı için kendi adayının net olduğunu vurgulayan İduğ, “Benim adayım zaten genel başkanım. Devleti bilen, devletin içinde yaşayan, uzun süredir bu mücadeleyi vermesi ile en çok hak eden.

BİR AĞABEY OLMALIDIR
CHP İzmir geçmiş dönem İl Başkanı Deniz Yücel’in istifası sonrası başlayan ‘yeni il başkanı kim olacak’ tartışmaları hakkında da sorulan soruya yanıt veren İduğ, “Örgütün kendi içinde çözmesi gereken bir konu. Belediye başkanlarına sorulacak şeyler değil. Ben örgütün işine karışmayı doğru bulmuyorum. Herkes kendi işini yapacak. Sorulursa tabii ki tarif yapılabilir. Örgütü yönetebilecek nitelikte, örgütü tanıyan… Fiziki güç olarak bu işe uygun olmalı, dinamik olmalı, ekonomik güç olarak da hiçbir şekilde ihtiyacı olmayan ve yakın zamanda belediye başkanlığı milletvekilliğini yakın zamanda hedeflemeyen bir ağabey olmalı. 30 ilçeyi yönetebilecek, onları tanıyan bir abiye ihtiyaç var. Genel başkanımızın takdiri neyse biz onun yanında olacağız. Örgüt işine karışmam derken, genel başkanımızın işaret ettiği kişi kimse gidip onun yanında dururum. Kendi fikrimi soracak olursanız, parti tüzüğümüz parti içi atamayı uygun görürü. Şu an talepli olan arkadaşlarımız var. Bu konuda örgütten sorumlu genel başkan yardımcımız ve genel başbakanımızın takdiridir” ifadelerini kullandı.

İŞİNİ DOĞRU YAPANLARIN ENDİŞEYE KAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUM
Yerel ve genel seçimlerde il başkanlarının belirleyici rolde bulunmasından kaynaklı olarak önemine dikkat çekilmesini yorumlayan İduğ, “İl başkanı çok kıymetli. Genel merkez ile karara verici pozisyonda olması herkesi yakından ilgilendiriyor. Beni de yakından ilgilendiriyor. Ancak olaya şöyle bakıyorum ben; İşinizi doğru yapıyorsanız genel merkez zaten sizi yakından takip eder. Doğru yaparsanız bu endişelerden zaten uzaklaşırsınız. İşini doğru yapanların bu endişeye kapılmasını doğru bulmuyorum. Hele ikinci dönem hesaplarının yapılmasını hiç doğru bulmuyorum. Önümüzde bir cumhurbaşkanlığı seçimi vardır ve herkesin enerjisini buraya harcaması lazım” diye konuştu.