GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Şubat 2020 Cumartesi 11:57

Başkan İduğ işçiden yana tavır koydu: Şirketin hesabından kesin!

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ taşeron yasasıyla belediye kadrosuna geçen 440 işçinin geçen dönemden kalan alacakları için talimat verdi. İduğ, 2 milyon TL’yi bulan işçi borcunun o dönem belediyenin temizlik işlerini yürüten Erhanlar Nakliyat’ın alacaklarından kesilmesini istedi.

EGEDESONSÖZ- Bornova’da seçimi kazandıktan sonra belediyede çalışan 1277 işçinin maaşına yüzde 26 oranında zam yapan Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’dan yeni bir hamle daha geldi. İduğ, taşeron yasasıyla belediye kadrosuna geçen 440 işçinin alacaklarının o dönem belediyede taşeron firma olarak faaliyet gösteren şirketin alacaklarından kesilmesini istedi.

Başkan İduğ’un işçiden yana tavır koymasına neden olan olay şu şekilde gelişti. Bornova Belediyesi bünyesinde geçen dönem çalışan taşeron şirket personelleri taşeronun kadroya geçmesi sonrasında sendikalı olunca ücretsiz çalıştıkları “Pazar Mesaisini” istedi. İşçiler, sendika aracılığıyla 1 Mart 2015 tarihi ile 30 Kasım 2017 tarihleri arasında çalışmalarının karşılığını alamadıklarını yeni belediye yönetimine iletti. Yapılan hesaplama sonrasında 2 milyon 100 bin TL işçi borcu çıktı. Başkan İduğ, işçilerin haklarının ödenmesini istedi. Konu daha sonra belediye meclisinin gündemine getirilirken meclis ödemenin bir idari tasarruf olduğunu, meclis kararı alınmasına gerek olmadığını belirtti. Bunun üzerine Başkan İduğ, belediyede taşeron firma olarak çalışan Erhanlar Nakliyat’ın alacaklarından bu paranın kesilerek işçilere ödenmesine karar verdi. Yasal faizi ve hesaplamaları kısa süre içinde yapılacak olan borç, personelin çalışma saatleri ve günlerine göre hesaplara yatırılacak.

Bornova Belediyesi’nde çalışan işçi ve memurun haklarının teslim edilmesi konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini belirten Belediye Başkanı İduğ, “Belediyeyi yeni dönemde 35 milyon TL borçla devralmıştık. Aradan geçen zaman diliminde çok önemli işler yaptık. Aynı zamanda tasarruf da yapıyoruz. İşçilerimiz taşeronda çalışırken mesai alacakları yatırılmamış. Pazar günü çalışılmış ama hep Çarşamba günleri izin verilmiş. Sonuçta mesaiye kalan kişiler için bir hak doğmuş. Biz de belediye olarak bunu ödemekten yana bir tavır koyduk. Şirketin bizden alacağından kesip işçime vereceğim. Şirket, hukuki yola başvurur davayı açarsa ve de kazanırsa o başka bir mesele. O zaman belediye işçisine verdiği bu miktarı kendi hesabından taşeron firmaya öder. Biz de 35 milyon TL borçla devraldığımız belediyenin borcuna 2 milyon TL eklemiş oluruz. Ama işçimizden, çalışanımızdan yana tavrımızı da kayıtlara geçiririz” dedi.