GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Temmuz 2023 Cumartesi 10:13

Başkan İduğ bakanlığın raporunu değerlendirdi: Tüm İzmir'in sorunu!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ‘İzmir 2022 Yılı Çevre Durum Raporu’nda Kent merkezindeki ilçeler arasında kirliliği en yüksek ilçe olan Bornova’nın Belediye Başkanı Mustafa İduğ, kirlilik ile ilgili bugünün sorunu değil derken, “uzunca bir dönemdir var olan bir sorunlarından bir tanesi. Kimisi Çimento fabrikalarından şikâyetçidir, kimisi de maden ocaklarındandır. Ancak bu fabrika ve ocaklar ciddi bir baca iyileştirmesi yaptılar” dedi. 

Ahmet Can Karataş/EGEDESONSÖZ- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ‘İzmir 2022 Yılı Çevre Durum Raporu’ yayımladı. Raporda, hava, su, atık, büyük endüstriyel kazalar, doğa koruma, arazi kullanımı ve ÇED izinleri gibi pek çok açıdan İzmir’in çevre durumu ele alınırken, raporda kirlilik kaynaklarına ayrıntılı olarak dikkat çekildi. 

İzmir'in Kent merkezindeki en kirli hava ise Bornova’da olduğu kaydedilirken, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ hava kirliği hakkında Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu. 

BAKANLIK'TAN İZMİR KİRLİLİK RAPORU!

BORNOVA İZMİR’İN SANAYİ KENTİ!
Hava kirliliği konusunda sadece Bornova’nın değil tüm İzmir’in iyileştirmelere ihtiyacı olduğunu söyleyen başkan İduğ, “Bornava İzmir'in sanayi kenti. Endüstri kentiyiz. İzmir'in tüm sanayi sitelerinin tamamı Bornova'da. Çevre ve hava kirliliği ile ilgili Çevre İl Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Kirlilik konusunda, Bornova'nın ve İzmir'in iyileştirmelere ihtiyacı var” dedi. 

ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE TOPLANTI YAPILACAK!
Bornova Belediyei olarak konuyla alakalı çalışmalarının olacağını belirten Başkan Mustafa İduğ “Hava kirliliği İzmir'in genel sorunudur. Bornova'da oranların daha yüksek olması son derecede doğal, bu konuda sadece Çevre İl Müdürlüğü ile değil, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'inde olacağı bir toplantının ve ardından atılacak adımların olması gerekir. Bu konu sadece Bornova'nın değil tüm İzmir'in sorunudur” şeklinde konuştu. 

HAVA KİRLİLİĞİMİN TESPİTİNİN YAPILMASI GEREKİYOR!
Hava kirliği ile mücadelede öncelik olarak kirliliğin nedenlerinin tespinin yapılması gerektiğine değinen Başkan İduğ, “Öncelikle yapılması gereken iş, hava kirliliğinin tespitinin yapılması gerekiyor. Bu kirlilik tam olarak neden veya nelerden kaynaklanıyor, bunun net şekilde belirlenmesi gerekiyor. Daha sonra kaynaklanan noktalarda iyileştirmelerin yapılması gerekiyor. Aynı şekilde, İzmir Körfezi'nin kirlenmesi ile ilgili nasıl ki, ne kadar akıntı, Gediz ve dereler varsa bunlar tespit edilip daha sonra iyileştirme çalışması yapılıyorsa bu çalışmanın benzer bir çalışmasının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

GEREKLİ TEDBİRLER ARTTIRILMALI
Hava Kirliliğini oluşturan nedenlerin tespitinden sonra ise, bu nedenlerle mücadele edilmesi ve gerekli tedbirlerin arttırılamsı gerektiğinin altını çizen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ şunları söyledi:

“Hava kirliliğini oluşturan gerçek ve tüm sebepleri bulmak ve yapılması gereken tüm adımları uygulamak gerekiyor. Sektörel firmalara olması gereken tedbirlerin yaptırılması ve hatta arttırılması gerekiyor”

BUGÜNÜN SORUNU DEĞİL…
Hava kirliliği sorununa topyekûn bakmak gerektiğini söyleyen Başkan İduğ sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Hava kirliliği İzmir'in bugün olan bir sorunu değil, uzunca bir dönemdir var olan bir sorunlarından birtanesi. Kimisi çimento fabrikalarından şikâyetçidir, kimisi de maden ocaklarındandır. Ancak bu fabrika ve ocaklar ciddi bir baca iyileştirmesi yaptılar. Ancak bu konuya topyekûn bakmak gerekiyor. Birşeye bağlı olarak bir değerlendirme yapamayız, tek bir nedene bağlayamayız”