GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Nisan 2022 Pazar 08:14

Başkan Girgin isyan etti: O turistler Kemeraltı'na gelmeli!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, altı yıl aradan sonra İzmir Limanı'na gelen kruvaziyer gemiden inen yolcuların Kemeraltı'na gelmesini sağlayacak bir organizasyon yapılmamasından yakındı, "Hiç olmazsa bundan sonra gelecek gemiler için çalışma yapalım. Turistlerin çarşımıza gelmesini sağlamalıyız. Turiste, daha gemi limana yanaşmadan Kemeraltı'nı anlatmalıyız" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir, tam altı yıl sonra kruvaziyer turizminde turist ağırladı. 23 Mart'ta ABD'nin Miami kentinden hareket eden Oceania Cruises firmasına ait "Insignia" adlı kruvaziyer gemi, Fas, İspanya, İtalya, Malta ve İsrail'e uğradıktan sonra İzmir Limanı'na demir attı. 300 yolcusundan yaklaşık 150 kişi gemide kalmayı tercih ederken, 150 kişi de Meryem Ana'ya götürüldü. Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, yıllar sonra gelen bu gemiden bir kazanç sağlayamazken, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Bu sefer olmadı, bari bundan sonra gelecek gemilerin yolcularını Kemeraltı'na getirmek, Kemeraltı ile tanıştırmak için ciddi bir çalışma yapmalıyız" çağrısında bulundu.

GEMİ YOLCULARINDAN BİRİ BİLE KEMERALTI'NA UĞRAMADI
Gemi yolcularından bir kişiyi bile Kemeraltı'na getiremediklerini belirten Başkan Semih Girgin, "Biz istiyoruz ki, gemiler henüz İzmir Limanı'na gelmeden Meryemana, Efes gibi İzmir'in değerleriyle birlikte Kemeraltı da yolculara pazarlansın. Bunu yapamazsak, Kemeraltı'nı gezmeyi turistin inisiyatifine bırakırsak, esnafımız bu işten, bugün olduğu gibi hiçbir zaman bir kuruş kazanamaz" dedi.

Başkan Girgin, yolcuları gezdiren acente yetkilileriyle görüşüp Kemeraltı'nın yolculara tanıtılması gerektiğini iddia ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

ÜÇ DAKİKALIK KEMERALTI FİLMİ BİLE ÇOK ETKİLİ OLABİLİR
"Kemeraltı'nda gezilip görülecek yerlerini gösteren, kalabalığını, kentin sinagoglarını, kiliselerini, camilerini, Agora'yı anlatan, nereden ne alınacağını işaret eden üç dakikalık bir filmin yolculara gösterilmesi sağlanmalı. Bu filmi hazırlamak zor olmasa gerek. Gemi yolcularının bir şekilde Kemeraltı'na getirilmesi lazım. Gemiden indiklerinde yolcuların elinde Kemeraltı'nı anlatan broşürler olmalı. Acentelerle bire bir görüşüp bunları anlatmalıyız. Valilik, belediye, Turizm Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, her kurum bu taşın altına eline koymalı ancak birisi sorumluluk alan önderlik etmeli. O kurum hangisi olur, bilemem ama birisinin o sorumluluğu üstlenmesi lazım. Gemi, limanda gecelemiyor, 7 saat falan kalıyor. Yolculara serbest dolaşım için 4 saat kalıyor. O 4 saatlik süreyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için de planlı hareket etmeliyiz. Kemeraltı esnafının, her gemi gelişinde para kazanması lazım. Gelecek yolcu, Kemeraltı'nı görecek şekilde daha limana gelinmeden hazırlanmalı ki, esnafımız ürününü ona göre hazırlasın. Sadece gemi geldiğinde değil, fuarlarda da Kemeraltı ziyaretleri programlanmalı. İzmir, mermer fuarı gibi, gelinlik fuarı gibi dünya çapında fuarlar yapıyor. Fakat fuara gelenlerin Kemeraltı'na, dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezine gelmesi programlanmıyor. Bu da bizi üzüyor. İzmir'e gelen mermercilerin bir kuruşu bile nasip olmuyor Kemeraltı esnafına... Madem İzmir'e turist getirmeyi başardık, şimdi esnafımıza para kazandıracak adımları atmalıyız."