GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Ekim 2023 Çarşamba 08:51

Başkan Eriş, madencilere meydan okudu: İhaleye girer, araziyi alırız!

Gölcük Gölü’ne 3 kilometre uzaklıktaki alanda Koza Altın İşletmeleri Şirketi’nin izin talebine Bakanlığın “ÇED gerekli” kararı vermesini değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bu karar bizim için sevindirici. Çünkü ÇED için halkın onayı gerekir. Yöre halkından bir kişi bile buna izin vermez. Ben de sonuna kadar yurttaşlarımızın arkasındayım” dedi. Başkan Eriş, Çobanlar köyündeki madenler için yapılacak ihaleye, o topraklarda tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi amacıyla belediye olarak katılabileceklerini söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ödemiş’in Abant’ı olarak bilinen Gölcük Gölü’ne 3 kilometre uzaklıktaki alanda altın madeni arama çalışması için harekete geçen Koza Altın İşletmeleri Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne başvurmuştu. Bakanlık, proje tanıtım dosyasını inceledikten sonra “ÇED gerekli” kararı vermişti. Proje alanını 25 hektarın altında tutarak ÇED sürecinden kaçmayı planlayan şirket, bu durumda vatandaşın onayı olmadan ÇED olumlu raporuna ulaşamayacak.

İZMİR'İN ABANTI'NA İKİNCİ TEHDİT!

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu kararın bölge halkı ve söz konusu alanın doğallığının korunması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Sözü edilen bölgedeki toprağın üstü, toprağın altından, oradaki altından daha değerli. Yurttaşlarımız orada patlatmalı maden arama çalışmasına izin vermiyor. Ben de belediye başkanı olarak sonuna kadar yurttaşlarımızın arkasındayım. Omuz omuza veririz, Ödemiş’i yedirtmeyiz, toprağımızın peşkeş çekilmesine müsaade etmeyiz” dedi.

ÇOBANLAR KÖYÜNDEKİ ALANIN İHALESİ, 27 KASIM’DA
Aynı şekilde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Çobanlar köyünde, köye 2,5 kilometre uzaklıkta bir alanda maden arama çalışmaları için ihaleye çıkacak olmasını da değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu karara da isyan etti. 504 bin lira bedel biçilen bölgenin ihalesinin 27 Kasım’da yapılacağını, ihaleyi kazanan şirketin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlatacağını hatırlatarak, “Gerekirse biz de belediye olarak ihaleye gireriz” açıklamasında bulundu. Başkan Eriş, Gölcük, Subatan ve Çobanlar köylerinde yaşayan binlerce insanı yakından ilgilendiren maden arama girişimleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

O TOPRAĞIN ALTINDA ALTIN VAR AMA ÜSTÜ, ALTINDAN DA DEĞERLİ
“Sart ile Bozdağ arasındaki alan, yani bizim Hypaipa Antik Kendi, tam bir altın şehridir. Paranın bulunduğu yerden bahsediyoruz. Hypaipa, Sart’a bağlı bir kentti. Orada toprağın altında altın olduğu doğrudur. Fakat şu da bir gerçektir ki, oradaki toprak, toprağın üstündekiler, toprağın altından, oradan çıkarılacak altından daha değerlidir. 2012’de de aynı şey oldu. Kemer köyündeydi. 800 yıllık, 1000 yıllık kestane ağaçları var. Onca yıldır o dağlar, toprağıyla, bereketiyle, güneşiyle, suyuyla bakıyor bize. Orada toprağın üstü, toprağın altından, oradan çıkarılacak altından daha değerli. Orası dünya harikası bir yer. Çobanlar da ekilen dikilen toprakların olduğu bir yer.  İnsanların yaşam alanlarından uzak, kır yerlerde maden arasalar, hiç sesimizi çıkarmayız. Ama yerleşim yerlerinin dibinde maden aramaya, oradaki bereketli kestane ağaçlarına zarar verilmesine müsaade etmeyiz.”

ŞİRKET UYANIKLIK YAPTI AMA BAKANLIK OYUNU BOZDU
Şirketin,  ÇED’den kaçmak için proje alanını 25 hektarın altında tuttuğuna dikkat çeken Başkan Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık, yine de ‘ÇED gerekli kararı’ vermiş. Bu bizim açımızdan sevindirici. Maden şirketleri oradaki toprağı, suyu, bölgede yaşayan insanı düşünerek hareket etmiyorlar ne yazık ki. Dolayısıyla o bölgedeki insanlarımız bu talep edilen maden arama faaliyetlerine şiddetle karşı çıkıyor. ÇED olumlu raporu alabilmek için vatandaşların da onay vermesi gerekiyor. Gördük ki yöre halkı, dik bir duruş sergiledi, böyle bir şeye izin vermeyeceğini ortaya koydu. Eylemler yaptı. Hayır arkadaş, ben böyle bir şey istemiyorum, çünkü ben burada yaşıyorum, ben bu topraklarda doyuyorum, dedi. Bu güzel toprağımı patlatmana, mahvetmene izin veremem, dedi. Açık söylüyorum, orada yaşayan insanlarımızdan biri bile patlatmalı altın madeni arama çalışmasına onay vermez. Gölcük, Subatan ve Çobanlar, aşağıdaki beş tane köyün de yaylasıdır. Aynı zamanda 5-6 köyün geçimini sağlayan toprakların olduğu yerden bahsediyoruz. Bırakın buna orada yaşayan insanlarımız karar versinler. İnsanlarımız izin vermeyecektir. Biz de oradaki vatandaşlarımızın yanında olacağız tabii ki. Kemer köyümüzde 700 hektarlık alan vatandaşa ceviz dik, kestane dik,  diye sunuldu. Alkışlanacak bir durum. Böyle güzel bir hareketin ardından maden arama izni verilmesi, kesinlikle mantığa uygun bir şey olmaz.  Bölgem adına da yörem adına da o şirketlere ruhsat verilmesini doğru bulmuyorum. Sonuna kadar halkımızın yanında olacağım.”

BELEDİYE OLARAK İHALEYE BİZ DE KATILABİLİRİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Çobanlar köyündeki madenler için ihaleye çıkacak olmasını da değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu konuda net konuştu:

“540 bin lira gibi bir bedelle ihale başlayacakmış. Durumu değerlendireceğiz arkadaşlarla ve gerekirse ihaleye biz de belediye olarak katılırız. Biz maden aramak için değil, oradaki toprağın işlenmesinin sürdürülebilirliği için ihaleye gireriz. Bizim için altın, o topraklardır. Çağlardır insanımızın karnını doyuran o toprakları korumak, hepimizin görevidir.”