GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Mayıs 2023 Çarşamba 13:12

Başkan Engin’den ‘İnciraltı planı’ çıkışı: Madem uyulmayacaktı neden görüşleri alındı!

Yakın zamanda askıya çıkan İnciraltı imar planları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin yüksek yoğunluk verilmesini eleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin görüşlerinin dikkate alınmamasını da değerlendiren Başkan Engin “Madem uyulmayacaktı neden görüşleri alındı” dedi. Engin, planların masada revize edilmesi çağrısında bulundu.

EGEDESONSÖZ – Kentte uzun süredir tartışmalara neden İnciraltı’nın 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmıştı.

İNCİRALTI PLANINDA TÜM DETAYLAR!

Askıya çıkan planlarla birlikte toplam 513.28 hektar büyüklüğündeki sahip planlama alanında ticaret, turizm ve konut alanları için 0,60 emsal oranı ve 3 kat, turizm alanı için 0,80 emsal oranı ve 3 kat, konut alanı için 0,60 emsal oranı ve 2 kat, günübirlik tesis alanı için 0,20 emsal oranı ve 4,50 metre yükseklik izni verildi. 

'TAMAMIMIN KONUT VE TİCARET ALANI OLMASI YANLIŞ'
Sonsöz TV’de Fatih Yapar’ın konuğu olan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin İnciraltı planlarını da değerlendirdi. 5 milyon metrekarelik alanın tamamının 2-3 kat konut verilmesinin yanlış olduğunu belirten Başkan Engin “Büyükşehir belediyemiz, Balçova belediyelerimiz, ben il başkanlığı dönemimde ve mevcut milletvekillerimiz oranın planlanması düşüncesinde. Ancak bugün olduğu gibi 5 milyon metrekare alanın tamamının 2-3 kat konut ve ticaret alanı verilmesi yanlış” dedi.

‘KENDİ KAFALARINDAKİNE GÖRE…’
Bölgedeki arsa sahiplerinin beklentilerinin daha düşük olduğunu ifade eden Başkan Engin “Daha önce kurulan bir derken vardı, onların bile beklentileri bundan düşüktü. Bu kadar yüksek yoğunluk devleti bakanlık eli ile nasıl verilir, anlamadım. Büyükşehir ve ilçe belediye görüşleri alındı. Madem uyulmayacaktı neden görüşleri alındı. Günün sonunda kendi kafalarındakine göre plan yaptılar.  O planlar için bir an önce tekrar uzlaşılmalı” diye konuştu.

‘DAVA AÇILMADAN REVİZE EDİLMELİ’
Planların tekrar masaya yatırılması gerektiğini ifade eden Başkan Engin şunları söyledi

“Masaya gelinip hemen revize edilebilir. Dava açılmadan bakanlık 0,60’lık emsal oranını 0,40’a 3 katı da 2 kata indirmeli, DOP’u ve daha büyük bir yeşil alan bırakmayı tercih edebilir. 3-4 yıl kaybettirmeden çözüm sağlanabilir. Biz de buranın planlanmasın savunmuştuk ancak termal turizm yapılsın, sağlık tesisi yapılsın, sağlık üniversiteleri yapılsın diye öngörmüştük. Millet bahçeleri, marinalar yapılsın diye öngörmüştük. Bunlar şehre değer katardı. Ama siz şehrin değerini azaltan şeyler öneriyorsunuz. Planda fazla bir konut yoğunluğu var. Turizm yoğunluğu arttırmaz ancak konut yaptığınızda hem değer azaltır hem nüfus yoğunluğu getirir. Bunlara dikkat edilmemiş”.

‘FAZLA EMSAL YARAR GETİRMİYOR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’li belediyelere yönelik kentsel dönüşüm eleştirilerine de yanıt veren Başkan Engin “İzmir’in baştan planlanmasına ihtiyaç var. Bırakın yeni imara açılacak yerler, mevcut binaların bile yüzde 70’inin yenilenmesine ihtiyaç var. İmar planını yaptınız, bunu alacak insan nereden bulacaksınız? Memur esnaf alabilecek mi ev? Bundan 20 yıl önce alabiliyordu insanlar. Bugün gelirlerinin tamamını verseler de alamazlar. Bu ekonomik model ile faizlerin yükselmesi ile insanlar yapamaz. Avrupa'da ev kredileri 20 yıl. Bizde 10 yıl. Neden? Çünkü kaynak bulamıyorlar. İmar planlarına çalışıyoruz, fazla emsalin yarar getirmediğini görüyoruz.” dedi.