GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Nisan 2022 Pazar 08:57

Başkan Bostanbaş uyardı... Patili dostlarınızın mikroçipi var mı?

Hayvanları Koruma Kanununun, sahipli tüm kedi ve köpeklere yıl sonuna kadar mikroçip takılmasını emrettiğini hatırlatan Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Berna Bostanbaş, “2022 yılı sonuna kadar bunu yaptırmak gerekiyor. Yaptırmayana ceza uygulanacak. Mikroçtip taktırma yoğunluğu yokken, şimdiden yaptırın, işi sona bırakmayın” tavsiyesinde bulundu.

Muhittin AKBEL/ EGEDESONSÖZ – 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikle, 2022 yılı sonuna kadar sahipli tüm kedi ve köpeklere mikroçip takılması zorunluluğu getirildi. Mikroçipi olmayan hayvanların sahiplerine bakanlıkça idari para ceza uygulanması öngörülüyor. 2022 yılından önce takılan mikroçipli hayvanların, İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda gerekli altyapı hazırlandığı hale, evinde kedi ve köpek besleyen vatandaşların hayvanlarına mikroçip taktırmak için girişimde bulunmadıkları gözden kaçmıyor. Peki bu işlem yapılmazsa, ne gibi yaptırımlarla karşılaşılacak? Mikroçip uygulamasının faydası ne olacak? Bu soruları, Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Berna Bostanbaş’a sorduk. Başkan Bostanbaş, sahipli tüm kedi ve köpeklerin yıl sonuna kadar mutlaka çiplenmesi gerektiğini söyledi.

MİKROÇİPSİZ KEDİ VE KÖPEK KALMASIN!
Kedi ve köpeklerin aşı karnelerinin, 2022 yılı sonu itibariyle geçerliliğini yitireceğini, çipli pasaportun geçerli olacağını belirten Başkan Berna Bostanbaş, “Evinde kedisi köpeği olan herkes, hayvanlarının karnesi olsa bile çip taktırmak zorunda. Yıl sonuna kadar bu işlem yapılmadığı takdirde, 2 bin lira tutarınca idari para cezası kesiliyor” uyarısında bulundu. Bostanbaş, mikroçip çalışmasının gerekliliği konusunda şu bilgileri verdi:

“Bugün itibariyle, neden çip taktırmadın, diye ceza kesilmesi söz konusu değil. Ancak kediniz köpeğiniz çipliyse ve onu sokağa attıysanız, cezaya çarptırılırsınız. Çip, evden kaçan, kaybolan hayvanların bulunmasında çok büyük kolaylık sağlıyor. Bir başka faydası da, sahipli hayvan sayısının envanterinin oluşmasına yardımcı olacak. Bugün mevcuttaki sahipli hayvan sayısı hakkında hiçbir veri yok. Mikroçip uygulaması sayesinde,  2023’ün ortalarında elimizde bir envanterin olacağını düşünüyoruz. Çip, hayvan sahiplerine ciddi bir sorumluluk yüklüyor. O hayvana her daim sahip çıkması yönünde sorumlu tutuyor. Sokağa atılan hayvan sayısında önemli bir azalma sağlayacağına inanıyoruz.”

MİKROÇİP UYGULAMASI NERELERDE YAPILIYOR?
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Berna Bostanbaş, uygulamanın özel veteriner kliniklerinde ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan sonra tüm kedi ve köpeklerin tek tik pasaportları, karneleri olacak, mikroçiple. Bu işlemi özel kliniklerde de yaptırabilirsiniz, İlçe Tarım Müdürlüklerinde de. Yönetmeliğe göre 2021 sonuna kadar tüm köpeklere çip takılması gerekiyordu. Fakat 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu güncellendi ve yeni kanunla tüm kedi ve köpeklerin 2022 sonuna kadar çiplenmesi öngörüldü. Yasa, yönetmeliğin üstünde olduğu için kanunu dikkate almak gerekiyor. Şu anda özel kliniklerde, İlçe Tarım Müdürlüklerinde çip taktırma konusunda herhangi bir yoğunluk yok. Tüm hayvanseverlere tavsiyem, ortalık sakinken, hayvanlarına çipleri şimdiden taktırsın, ileride oluşacak olası bir yoğunlukta sıkıntı yaşamasınlar.”