GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
30 Mayıs 2017 Salı 11:50

Başkan Aslan'dan 'demir fiyatı' çıkışı: Devlet müdahalesi şart!

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, inşaat sektöründe ana girdi konumundaki demirin fiyatındaki fahiş artışın, girişimcilerin ve halkın belini büktüğünü söyledi.

2016 Ocak ayında 1 ton demir 1100 TL iken, 2017 Mayıs'ında bu rakamın yüzde 100 bir artışla 2 bin TL'nin üzerine çıktığını vurgulayan Aslan, "Ne müteahhit ne ev sahibi olmak isteyen vatandaş ne de kamu projeleri nedeniyle devlet, demir piyasasındaki bu dengesizliğin olumsuz sonuçlarından kaçamıyor. Konut piyasasındaki satışlar olumsuz etkileniyor, dar ve orta gelirli vatandaşa ev sahibi olmak düş oluyor, kamu kurumları da fiyat artışı nedeniyle projelerinde fark ödemek zorunda kalıyor" dedi.

Hüseyin Aslan, inşaat sektörünün ana girdisi olan demir piyasasındaki fahiş fiyat artışı nedeniyle ekonominin lokomotifi konumundaki sektörün tüm aktörlerine zor bir dönem yaşattığını söyledi. Yatırımcılar, 1.5 yılda ton başına fiyatı 900 lirayı aşan demirdeki artışı yaptığı konutlara maliyet artışı olarak yansıtmak zorunda kalırken; orta gelirlinin konut sahibi olmasının zorlaştığının altını çizen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Yeni inşaat yönetmeliğinde demir maliyetinin kaba maliyetin üçte birine ulaştığını göz önünde bulundurduğumuzda, ekonominin lokomotifi olan inşaat ve konut sektörü telafisi zor krize girer, bundan da 300'e yakın yan sektör zarar görür" dedi.

Son 4 ayda demirin tonunun 1500-1600 TL'den 2 bin 200 TL'ye yaklaşmasının izahının olmadığını söyleyen Hüseyin Aslan, sektörde demir alanında tekel oluştuğunu, bu tekelin kendi kuralını piyasaya dayattığını, demir siparişinin 14.00-17.00 saatleri arasında verilebildiğini söyledi. Aslan, "Sabahtan ya da 17.00'den sonra fiyat almanız mümkün değil. Sipariş aşamasında da yazılı olmayan bir başka tekel kuralı işliyor. Para peşin olarak yatırılırsa demir alabiliyorsunuz. Eğer demir bedelinin tamamını peşin yatırmazsanız, seçeceğiniz vadeye göre aylık yüzde 5 faiz ödemek zorunda bırakılıyorsunuz. Kuralsız bir oyunda, birileri kendi koyduğu kurallar çerçevesinde kazanıyor; golü yiyen hep vatandaş ve müteahhit oluyor" diye konuştu.

"DEVLET MÜDAHALESİ ŞART"
Yol, köprü, hastane, okul gibi yatırımlarla hizmet üretmek durumunda olan kamuda da, projelerden kaynaklı sözleşmeler nedeniyle fiyat artışı farkı ödemek durumunda kalındığına dikkat çeken Hüseyin Aslan, "Bu fark da yurttaşın cebinden çıkıyor. Demirde karaborsa sektörü ele geçirmeden, devletin durumdan görev çıkarıp fiyatlara müdahalesi şart. Demir fiyatlarındaki fahiş artış, asker, polis, öğretmen, hemşire, memur ve işçi gibi sabit gelirli yurttaşların ev sahibi olmalarının önüne yeni bir bariyerdir. Müdahale olmazsa, dar-orta gelirlinin konut sahibi olması imkansız hale gelir" diye konuştu. (DHA)