GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Şubat 2017 Perşembe 13:08

Başbakanlık'tan kar mağduru Menderes’e can suyu

İzmir’in Menderes ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle zarar gören seralar için Başbakanlık’tan beklenen ödemeler geldi. Yaklaşık bin çiftçinin hesabına zarar oranına göre paralar yatırılmaya başlandı. Çiftçilerin ziraat ve tarım krediye olan borçları da bir yıl ertelenecek.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Menderes ilçesinde kar yağışı nedeniyle zarar gören seralarla ilgili tespitler tamamlandı. Yoğun kar yağışında yükü taşıyamayan seraların büyük bölümü çökmüş, kesme çiçek üretimi yapan çiftçilerin ürünleri de büyük zarar görmüştü. Hasar tespit çalışmalarının başladığı bölgeye İzmir Valisi Erol Ayyıldız inceleme için giderken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal’ın koordinasyonunda oluşturulan ekip de işlemleri tamamlayarak raporları sundu.

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya ve İl Başkanı Bülent Delican ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bölgede inceleme ziyareti yaptığı durumun ardından Başbakan Binali Yıldırım konuyla bizzat ilgilendi. Menderes’teki afet dosyasının Ankara’ya götürülmesinden sonra Başbakanlık’ta doğal afet durumlarında kullanılmak için ayrılan yardım fonundan ödemelerin yapılması kararı alındı.  Başbakanlık Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı’nda ayrılan bütçeden Menderes’teki yaklaşık bin çiftçinin hesabına bugün itibariyle bin 500 ile 5 bin TL arasında para yatırıldı. Bölgedeki çiftçinin biraz olsun rahatlamasını sağlayacak olan nakit para yardımı çiftçilerin hesaplarına geçti. Zararların oranlarına göre küçük, orta ve büyük oranda hasar olarak tespit edildiği, ödemelerin de buna göre yapıldığı belirtildi.

ÇİFTÇİLER MEMNUN DEĞİL
Menderes ilçesinde seralarda çiçek üretimi yapan çiftçilerin büyük bölümünün bu durumdan memnun olmadığını belirten Menderes Ordulular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Süleyman Artçı, “Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’a ilgisi ve soruna yaklaşımı nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Zararların tespiti sonrası ödemeler yapıldı ama bu rakamlar üreticilerimizi tatmin etmiyor. Burada zarar oranlarına göre fiyatlandırmalarda karışıklık var. 20-30 dönüm serası zarar gören kişiye 1,500 TL para verilirken 10 dönüm serasının kenarı yıkılana 4 bin TL verilmiş. Listeler ilgili yerlere gönderilirken herhalde karışıklık oldu. Bu da çiftçilerimizde rahatsızlık yarattı. Doğal afetin ardından ilçemize gelen ve buralarda sözler verenler herkese çok daha büyük ödemelerin yapılacağını, zararların karşılanacağını anlattılar. Biz, 40-50 milyon TL’lik bir kaynak beklerken bunun çok az bir kısmı geldi. Meydanlarda ‘tüm sorunları çözeceğiz, zararlar karşılanacak’ diyenler elbette çiftçilerimize gereken izahı da yapacaklardır” dedi. Artçı, bölgede kar yağışı nedeniyle zararın 200 milyon TL’yi bulduğunu ifade etti.