GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Haziran 2018 Salı 14:33

Başbakan Yıldırım’dan İzmir Teknoloji Üssü için imza!

İzmir Teknoloji Üssü Lansmanı İmza Töreni’nde konuşan Başbakan Yıldırım, “Bu proje esasında 2011 seçimleri öncesinde 35 İzmir 35 projeleri içinde yer alan bir faaliyet. O gün Urla’da Teknopark İzmir’i görünce karar verdik. Bunu İzmirlilere bir söz, vaat olarak ifade ettik” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Teknoloji Üssü Lansmanı İmza Töreni’ne katıldı. Balçova Kaya Termal’de gerçekleşen programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden,  Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İzmir iş dünyasının ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

- BAŞBAKAN YILDIRIM İZMİR’DEN AVRUPA’YA SESLENDİ: BULGARİSTAN İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZ ÖRNEK OLSUN!

2011’DE İZMİRLİLERE BİR SÖZ VERMİŞTİK!
Başbakan Yıldırım imza töreninde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Projeye dair açıklamalarda bulunan Yıldırım, “İzmir Teknoloji Üssü projesi esasında 2011 seçimleri öncesinde 35 İzmir 35 projeleri içinde yer alan bir faaliyet. O gün Urla’da İzmir Yüksek Enstitüsü’nü ziyaretimizde orada başlayan Teknopark İzmir’i görünce, oradaki muazzam alanı, potansiyeli görünce buranın bir teknoloji üssü olması gerektiğine karar verdik. Bunu İzmirlilere bir söz, vaat olarak ifade ettik. Geçen süre içinde Teknopark İzmir yaptık ve gelişti. 150 firmaya çıktı.  Alt yapısı hazır hale geldi. Bu sefer yaptığımız ne? Bu sefer daha büyük ölçekli araştırma, geliştirme yenilikçilik konusunda yardım alıyoruz. Bunun yeri de müstesna iklimi de müstesna. Teknoloji AR-GE için İzmir bulunmaz bir şehir. İklimi insanı sakin gayet güzel. Bu projenin hayata geçmesi için bugün bir adım atılıyor olmasını şahsen büyük mutlulukla ifade etmek isterim. İzmir milletvekillerimizin bu konuyla ilgili gayretleri var. Nihayet uygulanabilecek noktaya getirdik” diye konuştu.

SERMAYE İNSAN VE AKIL TERİ
Yıldırım, “9 buçuk milyon metre kare arazide yapılacak muazzam bir tesis. Uzun vadede 1 milyon metre karenin üzerine kapalı alan olacak. Burada küresel firmalar dahil birçok firma AR-Ge faaliyetlerini, teknoloji geliştirme faaliyetlerini yapmış olacaklar. Bu şirketin görevi alt yapıyı hazır hale getirmek. Burada faaliyet gösterecek firmalara alt yapıyı teslim etmek. Bu projeyi başarılı kılacak en önemli aracımız ne?  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün olması.  Burada akademik çalışma yapan, araştırma yapan, ağırlıkta doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin olması bu proje için en büyük avantaj. Bu avantajı da katma değere, ülkemizin gelecek hedeflerine en güzel şekilde dönüştürmüş olacağız. Burada yerli ve kürsel yatırımcılar, desteklerden yararlanacaklar. İzmir Teknoloji Üssü’nün 10 yıllık bir zaman dilimi içinde toplam 800 şirkete çıkmasını hedefliyoruz. Uzun vadede doğrudan ve dolaylı katkılarla birlikte 40 bin civarında genç beyine akıl eri üreten iş, aş imkanı sağlayacağız. Bu İzmir için çok önemli. Bırakın İzmir’i TÜRKİYE için, dünya için çok önemli. Bunun ekonomimize katkısı 10 yıllık sürede her şey yolunda giderse en az 15 milyar dolar civarında milli gelirimize katkı sağlayacak.  Ne kadar hayati öneme sahip, stratejik bir yatırım olduğunu kolayca tahmin edebiliriz. Bu proje iyi İzmir’in gelecek yılları için lokomotif olarak görüyorum. İnşallah başka projeler de bunları takip edecek. Yüksek katma değer üreten işler durduk yere ortaya çıkmadı. Bunlar Türkiye’nin 16 yılda gelişim vizyonunun sonucudur. Teknoparkların sayısının arttırılması, AR-GE  faaliyetlerine teşviklerin arttırılması, GYSM’yi 1 seviyesine yaklaştırdı.  Bütün bunları neden yapıyoruz? Sebep çok açık. Türkiye genç nüfusa sahip, kalkınması çok dinamik olan bir ülke. Türkiye’nin gelişen, değişen dünyada hak ettiği yeri alması lazım. Bölgedeki sorumluluklarını eksiksiz yerine getirebilmesi için güçlü olması lazım. Hem ekonomisiyle hem savunmasıyla hem yenilikçi teknolojilerdeki başarısıyla güçlü olması lazım. Sermaye insan ve akıl teri. O kadar zengin bir ülke değiliz ama en büyük zenginliğimiz insan kaynağımız. Bunun sayesinde biz gelişmiş ülkeler arasındaki farkı önümüzdeki 10-15 senede kapatabiliriz. 2003’ten bu yana Türkiye AB ile arasındaki kişi başı milli geliri yüzde 34 arttırdı. Eskiden AB ortalamasının 3’te 1’i kişi başı milli gelir oluyordu. Keza Amerika ile aramızdaki farkı yüzde 25 kapattık. Bu teknoloji merkezleri de aynı şeyi sağlıyor” dedi.

BUNLAR UFAK RAKAMLAR AMA BİR YERDEN BAŞLAMAK LAZIM
“Bugün ihracatımızın katma değeri yüksek ürünlerle yapmalıyız” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım, “Zeytinyağı, pamuk, üzüm iş görüyor ama bunlar yetmez. Bunun üzerine daha çok akıl daha yükte hafif pahada ağır ürünler geliştirmemiz gerekir. Gelişmiş ülkeler niye fark atıyorlar? Bilgiyi satıyorlar. Bilgi şu anda dünyada en büyük çağını yaşıyor. Bilgiyi üretip katma değere dönüştürüyorsanız o zaman güçlüsünüz. Bu teknoloji üssünün amaçlarından biri de bu.  Tam zamanlı AR-GE çalışan sayısını yükselttik. 6 bin olan özel sektörlü tam zamanlı çalışan sayısını 72 bine çıkardık. Devletin araştırma geliştirme yaparak yol alması akılcı ve verimli değil. Ne yapalım? Yavaş yavaş özel sektöre geçiş yalım ve kaynakları oraya aktaralım. 2003’te 5 tane teknoparkımız ardı şu anda 77 tane var. Teknoparklardaki toplam hasılat 82 milyar liraya ulaştı. İhracat 3 buçuk milyon dolara ulaştı. Bunları yeterli görmüyoruz. Bunlar ufak rakamlar ama bir yerden başlamak lazım.  2008 yılında başlattığımız tasarım merkezlerimizin sayısı 10 yıl içinde bin 100 sayısının üzerine çıktı. 50 binden fazla nitelikli AR-GE çalışanı bu bölgelerde istihdam edildi. İzmir Teknoloji Üssü, Türkiye’nin gelecek vizyonuna öncülük edecek bir projedir. İnşallah bu ilk adım. Hem başarısını kısa sürede ortaya koyacak hem de yeni adımların atılması için önemli bir vesile olacaktır. İzmir Teknoloji Üssü’nün başta Ege’ye, İzmir’e ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

BAKAN ÖZLÜ: 40 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM HEDEFLİYORUZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, “İzmir Teknoloji Üssü Projemiz; İzmir’in potansiyelini, gücünü ve imkânlarını bütünleştiren, dev bir projedir. Biz bu büyük projeyle; İzmir’in sahip olduğu sanayi ve teknoloji potansiyelini, bütün unsurlarıyla birlikte harekete geçiriyoruz. İzmir Teknoloji Üssü; ülkemizin topyekûn teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına hizmet edecektir. Dünyada parmakla gösterileceğine inandığımız projemiz, Türk bilim ve teknoloji dünyasına da kaldıraç vazifesi görecektir. İzmir Teknoloji Üssü’nü planlarken; tüm paydaşların görüşlerini ve önerilerini aldık. Bu vesileyle; İzmir Teknoloji Üssü için heyecan duyan, bu projeye sahip çıkan ve bizleri yüreklendiren tüm İzmirli iş insanlarımıza, idarecilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Sayın Başbakanım, İzmir Teknoloji Üssü’ne ilişkin çalışmalarımız, bir yıldan fazla bir süre önce başladı. Bu kapsamda; aralarında muhtemel yatırımcılar, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunduk. Üssü, Urla’da yaklaşık 9 buçuk milyon metrekare arazi üzerinde inşa edeceğiz. İzmir Teknoloji Üssü; uçtan uca her şeyin yer aldığı bir ekosistem olacak. Bu ekosistemde; global büyük yatırımcılar, lider Türk şirketleri, büyük ve orta ölçekli firmalarımız, laboratuarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatılar yer alacak. İzmir Teknoloji Üssü’müz; sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olacak.  Teknoloji Üssü’nde; toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesini, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam sağlanmasını, 15-20 milyar TL Gayri Safi Yurtiçi Hasıla oluşturulmasını planlıyoruz. Teknoloji Üssü’nün kurulumu için, bir kısmı Kamu Özel İşbirliği modeliyle olmak üzere, 10 yılda 1,4 milyar TL yatırım gerçekleştireceğiz. Şirketlerin ihtiyaçlarına uygun bir biçimde, hızlı bir teşvik ve destek sistemi sunacak olan, “İzmir Teknoloji Üssü Teşvik ve Destek Ofisini” kuracağız. Girişimcilerimizin yeterli finansmana erişebilmeleri için, bünyesinde girişim sermayesi fonlarını barındıran özel bir finansman şirketi kuracağız” diye konuştu.

CEPHANELİĞİMİZİ; BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE DOLDURUYORUZ
Bakan Özlü ayrıca, “Bu projeyi, Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBİTAK ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığı ile gerçekleştiriyoruz. Ancak şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki; bu büyük projenin ortağı tüm Türkiye’dir, Tüm İzmir’dir, tüm bilim ve teknoloji şirketlerimizdir. Sayın Başbakanım, İzmir Teknoloji Üssü Projemiz; “Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, Dijital ve İleri Sanayi Ülkesi Türkiye” hedefimize, bizi bir adım daha yaklaştıracaktır. Türkiye, bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele; inanmak ve gayret göstermektir. Biz; zat-ı Alinizin de desteğiyle, bilimi ve teknolojiyi, stratejik alanlar olarak planlıyoruz. Sanayi savaşında, elimizi güçlendirecek en önemli aracın, bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi; bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi, küresel dönüşüme hazırlamak için, hamleler yapıyoruz. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken, diğer yandan, sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz. Sayıları bin 150’yi bulan AR-GE ve Tasarım merkezlerimizle, rekor kıran patent sayımızla, 312 adet Organize Sanayi Bölgemizle, 77 adet Teknoparkımızla ve Bilim Merkezlerimizle; büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz. Sayın Başbakanım, İzmir Teknoloji Üssü projelerimize gösterdiğiniz yakın ilgi, himaye ve desteğiniz için; bakanlığım ve bilim dünyamız adına, size teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum. Bu büyük projeye sahip çıkan İzmirli kardeşlerime teşekkür ediyorum. Teknoloji Üssümüzün; ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını, bereket getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.