GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Şubat 2016 Perşembe 14:34

‘Balkanlar’da Diyarbakır krizi: O ziyarete sert tepki!

İzmirli Balkan ve Rumeli göçmenlerinin sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı ve çatışmaların yaşandığı Diyarbakır’a gitmesinin ardından kentte bulunan diğer Balkan ve Göçmen dernekleri ateş püskürdü, bir de istifa açıklaması geldi.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - İzmir’deki Göçmen Dernekleri sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı, çatışmaların yaşandığı bölgeye, Diyarbakır’a gitti.

- İZMİRLİ GÖÇMENLER'DEN DİYARBAKIR’A BARIŞ ÇIKARMASI!...

‘Batı sessiz kalıyor’, ‘duygusal kopuş yaşanıyor’ sözlerine karşılık geldiklerini belirten göçmenler, barışın sesini Diyarbakır’dan yükselterek savaştan ve ölümden değil, barıştan ve yaşamdan yana olduklarını vurguladı.


2 federasyon ve 2 derneğin organizasyonuyla yapılan ziyaret kentte kriz yarattı. Diyarbakır ziyaretine İzmir’deki diğer Balkan ve göçmen derneklerinde sert tepki geldi.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Makedonya Stratejik Araştırma Derneği, Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu, Manisa Makedonya Göçmenleri Derneği ve Makedonya Göçmenleri Birleştirme Derneği bir açıklama yaparak heyetin kendilerini temsil etmediklerini söyledi.

Diyarbakır ziyaretine en sert tepkiyi veren isim ise Makedonya Göçmenleri Birleştirme Derneği Başkanı Şaban Yaprak oldu. Yaprak, ziyarete tepki olarak İzmir Balkan ve Rumeli Dernekleri Federasyonu’ndan istifa edeceklerini açıkladı.

İŞTE O AÇIKLAMALAR

İZMİR BOSNA SANCAK KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKANI ABDULLAH GÜL: İzmir’de balkan göçmenlerini temsilen Diyarbakır Sur’ gidip balkanların orada temsil edilmesi noktasında Sur’daki Kürt kardeşlerimize halkın özgürlüğü adı altında ana dilde Boşnakça, Arnavutça, Makedonca dilleri konusunda eğitim verilmesiyle ilgili beyanatta bulunarak açıklama yapan bu arkadaşları şiddetle kınıyoruz. Bu arkadaşların hiçbir şekilde Boşnak camiasını teşmil etme hakları yoktur. Bizim özellikle Boşnakların özgürlükle ilgili haklarımızda hiçbir sıkıntımız yoktur. Biz zaten Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci sınıf vatandaşı olarak dilimizi de konuşuyoruz, geleneklerimizi de yaşıyoruz. Hiçbir sorunumuz yok. 20 yıldan beri dil kursları vermekteyiz. Balkanlarda kalan akrabalarımızla bağı koparmamak için bu kursları veriyoruz. Halkların özgürlüğü adı altında Türkiye’yi bölmeye çalışan o zihniyetteki toplumlarla, insanlarla bizleri eşleştirmeye çalışanları şiddetle kınıyoruz. Boşnaklarla ilgili İzmir’de açıklama yapmaya tek yetkili İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’dir. Biz kimlik sorunu yaşayan, tabela derneklerinin bu konuda açıklama yapmalarına karşıyız.

MAKEDONYA STRATEJİK ARAŞTIRMA DERNEĞİ BAŞKANI GÜNAY CANKURTARAN: Biz İzmir’de yaşayan Evlad-ı Fatihan’lar olarak anayurdumuzda bizleri farklı bir etnik yapıya sahip kişilermiş gibi gösterip özgürlük adı altında içerisinde barındırdıkları kirli düşünceleri tasnif etmeyerek, her gün onlarca şehit verdiğimiz kahraman Türk polisimiz ve askerini törenlerde anan, oralara gidip halkların özgürlüğü adı altında devlete kurşun sıkanlara destek olan açıklama yapmalarını Makedonya’dan göç etmiş olan, öz anayurdunda yaşayan biz Makedonya Türkleri olarak böyle bir açıklamaya düşüncesel anlamda destek vermiyoruz ve katılmıyoruz. Bu açıklamayı yapan arkadaşları şiddetle kınıyoruz. Biz toplum olarak 600 yıl balkanlarda yaşamış, oradaki halkların özgürlüğünü gözetmiş ve halkların diline, dinine kesinlikle müdahalede bulunmamış Evlad-ı Fatihan’larız. Tabi ki bizler Kürtlerle kardeşiz. Ama bu kardeşlik devletin askerine, polisine kurşun sıkanlarla olmaz.

ULUSLARARASI BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU GENEL BAŞKANI EKREM SELİMLER: Kesinlikle böyle bir şeyi tasvip etmiyoruz.  Bu tür metnin altına imza atamayız. Biz federasyon olarak Balkan çatısı altında yapılan bu değerlendirmeyi de doğru bulmuyoruz. Bize Balkanlar’da zulüm yapanlar bellidir. Balkan Türkleri’nin kimler tarafından zulme uğratıldığı da açıktır. Bosna’da Sırplar, Bulgaristan’da Bulgarlar, Batı Trakya’da Rumlar tarafından ötekileştirilmiştir. Türkiye’de zulüm yoktur. Şanlı şerefli polisi ve askeri Kürt kardeşlerimizi koruyor. Yapılan terörle mücadeledir. Bu açıklama bizi üzmüştür. Ne yazık ki İzmir Balkan Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan’ın yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Değerlendirmeleri kendisini bağlar. Bünyesinde yer alan dernekler de tepki göstermektedir. Balkan insanı ülkesini, vatanını, milletini çok seviyor.

MANİSA MAKEDONYA GÖÇMENLERİ DERNEĞİ BAŞKANI EYÜP DENİZ: Bizim devletin askerine, polisine kurşun sıkanlarla hiçbir işimiz olmaz. Açıklama yapanları camia olarak şiddetle kınıyoruz.

MAKEDONYA GÖÇMENLERİ BİRLEŞTİRME DERNEĞİ BAŞKANI ŞABAN YAPRAK: Bizde onlar gibi memleketimizde eziyet çektik. Doğrudur. Ama hiçbir zaman yaşadığımız ülkenin askerine polisine silah tutmadık. Bayrağına karşı gelmedik. Evet bizler de barıştan yanayız ama Diyarbakır Sur’a gidenler bizleri temsil etmiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu hareket bütün balkan camiasını bağlamıyor. Barışın ve huzurun gelmesini hepimiz istiyoruz. Ama hiçbir zaman bölücülerle birlikte olmadık. Biz ana vatanımıza gelirken bayrak ve ezan için geldik. Üstüne bas basa söylüyorum buraya gidenler bizi temsil etmiyor. Rumeli ve Balkan Dernekleri Federasyonu bizi son derece üzmüştür. Bize haber vermeden yapılan bu ziyaret için Makedonya Göçmenleri Birleştirme Derneği olarak en kısa zamanda bu federasyondan istifa ederek tepkimizi göstereceğiz. Tek bayrak, tek millet.