GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Nisan 2021 Salı 20:51

Balkan derneklerinde derin çatlak: İstifa ettiler!

Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu’nun yeniden aday olmadığı seçimde başkanlığa Makedonya Göçmenleri Birleştirme Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Şaban Yaprak seçildi. Duruma tepki gösteren Bal-Göç Başkanı Abdurrahim Nursoy ile Karşıyaka Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı İlhami Yıldız istifa etti. Yaprak, “Balkan camiası büyük bir kitleyi temsil ediyor. İki kişi ayrıldı diye dağılmaz” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de Balkan-Rumeli kökenli vatandaşları uzun yıllar kendi çatısı altında birleştiren  Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu yeni dönem seçimini yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yapan Süleyman Pehlivanoğlu yeniden aday olmadı. Federasyon bünyesindeki dernekler kendi arasından Makedonya Göçmenleri Birleştirme Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Şaban Yaprak’ı başkan seçti.

Seçim, daha sonra Balkan-Rumeli camiasında derin çatlağa neden oldu. Gaziemir’de belediye başkan yardımcılığı da yapan İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İzmir BAL-GÖÇ) Başkanı Abdurrahim Nursoy ile Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhami Yıldız federasyondan istifa ettiklerini açıkladı. Federasyon bünyesinden tek taraflı çekilme kararını kamuoyuna açıklayan iki isim artık yeni dönemde çalışmayacaklarını ifade etti.

Nursoy yaptığı açıklamada; “Kurucu üyeleri arasında bulunduğumuz İzmir’deki Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu’nda yaşanan gelişmeler nedeniyle İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) olarak açıklama yapma gereği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda; 2008 yılında kurulan Federasyona günümüze kadar geçen sürede katkılarını sürdürmüş olan Derneğimiz, geçen süre zarfında bu çatı altında yapıcı bir rol üstlenmiştir. Buna karşın, özellikle Federasyon Genel Kurulu’na gidilen günümüzdeki süreçte Federasyonun işlevsel olarak varlığını devam ettirme konusunda yaşadığı zafiyetin yanı sıra üye derneklerin önemli bir kısmının tabanla arasında oluşan uçurum dikkat çekmektedir. Temsiliyet ve işlevsellik açısından oluşan bu tezat görüntüye rağmen, Federasyon üyesi mevcut üye derneklerin yönetim konusunda çekişme yaşamaları hayret ve üzüntü vericidir. Güzel İzmir’in kamu yararına çalışan dernek statüsüne sahip en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan İzmir BAL-GÖÇ’ ümüzün; yönetimi, üyeleri ve temsil ettiği camia dikkate alındığında, Federasyon bünyesinde yukarıda bahsettiğimiz şartlar altında faaliyet göstermesine gerek kalmadığı görülmektedir. Bu sebeple İzmir BAL-GÖÇ olarak Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu bünyesinden tek taraflı olarak ayrılma kararı aldığımızı bildirmek isteriz” ifadelerini kullandı. Aynı açıklamayı çekilme kararı alan diğer dernek de yaptı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Federasyon Başkanı Şaban Yaprak, “Balkan camiası büyük bir kitleyi temsil eder. İki dernek ayrıldı diye bir şey olmaz. Sırada bekleyen ve federasyon bünyesine katılmak isteyen beş derneğimiz bulunuyor. Kendileri seçime ‘tek liste ile gidelim’ dediler. Hatta içlerinde ‘tüm derneklerin imzası olmadan aday bile olmam’ diyen de vardı. Demokratik bir seçim yapıldı ve sonucuna herkes saygı duydu. Artık Balkan-Rumeli camiasında ‘ben olursam varım, ben olmazsam yokum anlayışı’ ortadan kaldırılmıştır. Arkadaşlara yeni yolculuklarının hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.