GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Kasım 2016 Pazartesi 12:18

Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!

Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ve Büyükşehir Meclisinden onay almış olduğunun altını çizdi ve alan için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı harcaması yapılmış olduğunu vurguladı.

EGEDESONSÖZ - Üçkuyular Pazaryeri'nin Doğuş Grubu'nun projesi nedeniyle Balçova viyadükleri altında taşınmasının ardından, Balçova Belediyesi ile pazarcılar karşı karşıya geldi. Balçova Belediyesi, yatırım yaptığı, temizlik ve bakımını yaptığı pazaryeri için pazarcılardan bir kereliğine 2 bin 500 TL tahsis ücreti istedi. Üç ay önce duyurusu yapılan, önce 4 sonra 5 taksitte ödeme olanağı sunulan tahsis ücretini pazarcı esnafının yarısı ödedi. Geriye kalan pazarcılar ödemeyince, Balçova Belediyesi ücreti ödemeyen esnafın pazar alanına alınmaması kararını aldı.

Pazarcılar 6 aylık 105 lira işgaliye ücreti ödediklerini belirtirken istenen tahsis ücretini çok yüksek olduğunu ifade etti. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen de Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ile görüşüp, pazara alınmama uygulamasın bir hafta ertelemesini isteyeceklerini de dile getirdi.

Yaşanan krizin ardından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’dan detaylı bir açıklama geldi. Yazılı bilgilendirme yapan Başkan Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ve Büyükşehir Meclisinden onay almış olduğunun altını çizdi ve alan için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı harcaması yapılmış olduğunu vurguladı.



İŞTE O AÇIKLAMA

Geçtiğimiz günlerde yeni hizmete açılan Üçkuyular Pazaryeri ile ilgili son günlerde bazı basın yayın organlarında açıklamalara yer verilmektedir. İzmir’de ve ülkemizin birçok kentinde uygulanan Pazaryeri Tahsis Ücreti ile ilgili yapılan açıklamalarda alınan ücretin keyfi bir ücret olduğu belirtilmektedir.

Üçkuyular Pazaryeri önceki yıllarda başka bir ilçemizin yetki alanında kurulan bir pazaryeri idi. 1997 yılında pazaryeri kurulan alanının mülkünü alan özel firma burada inşaat çalışmalarına başlaması nedeniyle pazaryerini tahliye etme kararı aldı. Merkezi Hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Pazarcılar Odası ve Belediyemizin yaptığı görüşmeler sonucunda; belediyemizin daha önce yol yapmak için baş vuruda bulunduğu Karayolları’na ait viyadüklerin altındaki alanda pazaryeri yapılması kararlaştırıldı. İlçemizde haftanın 3 günü hizmet veren 2 adet pazaryeri olmasına rağmen bölge halkının ve pazarcı esnafın mağdur olmaması için pazaryerinin ilçemiz sınırlarında kurulması için olumlu görüş bildirdik. Ve yapılan hazırlıklardan sonra Pazarcılar Odası’nın belirlediği kadar pazarcı esnafı yine Oda’nın yaptığı kura ve yer belirlemesinin ardından pazarda tezgah açmaya başladı.

Bilindiği üzere 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun uygulanması ve 12.07.2012 tarihinde çıkarılan Pazaryerleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Belediye Meclisleri, pazaryerinde tezgah açmak isteyen esnaftan alınmak üzere Pazaryeri tahsis ücreti belirleme yetkisine sahiptir.

Belediye Meclisimiz, bu yasa çerçevesinde İzmir ilinde diğer belediyeler tarafından alınan pazaryeri tahsis ücretlerini değerlendirmiş. Konunun özel ve acil olmasından dolayı diğer belediyelerimizin aldığı tüm ücretlerin çok daha altında belirlenen ve sadece bir sefere mahsus olan 2500 TL’lik ücret alınmasına karar verilmiş. Bu karar hem Balçova Belediye Meclisi’nde hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmıştır.

Viyadük altında kurulan Pazaryeri ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı (Çevre düzenlemesi, tuvalet, Güvenlik Kamerası, aydınlatma vb) hizmetleri harcaması yapılmıştır. Bunun dışındaki temizlik vb. giderleri bu masraflara dahil değildir.

Pazaryeri’nde tezgahların küçük olması ve pazarcı esnafının sayısının fazla olması ise belediyemizin kararlaştırmış olduğu ve uhdemizde olan bir konu değildir.