GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
31 Mart 2017 Cuma 13:32

Bakırçay’a biyokütle santrali geliyor!

İzmir’in Bergama İlçesi’nde Mases Enerji Şirketi tarafından faaliyete geçirilecek Biyokütle Elektrik Santrali’nde enerji üretilecek. Bakırçay Havzası’nın zeytin posası (pirina) başta olmak üzere ayçiçeği sapı, pamuk çubuğu, kozalağı ve mısır koçanı değerlendirilecek.

EGEDESONSÖZ - Yenilenebilir enerji konusunda yatırımların hız kazandığı Ege Bölgesi’nde yeni enerji üretim kaynakları da çoğalıyor. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine dayalı RES ve GES kurulum çalışmaları devam ederken Bakırçay Havzası’nda yeni bir proje hayata geçiyor.

Bergama İlçesi’nin Sağancı Mahallesi Kavgalı Mevkii’nde 41 megavat kapasiteli Biyokütle Elektrik Santrali kurma çalışmalarının startını veren Mases Enerji Üretim San. Ve Tic. A. Ş. proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı.

Enerji santrali projesinde tehlikesiz atık geri kazanım lisansına sahip pirina (zeytin posası) fabrikalarında işlendikten sonra elde edilen kuru pirinadan yenilenebilir enerji oluşturulacak. Yapılması planlanan tesiste biyokütle (kuru pirina) yakıtlı enerji santrali ile elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıca çevredeki üreticilerin tarlada çürüyerek terk ettikleri ayçiçeği sapı, pamuk çubuğu, yakılabilecek biyokütle vasıflı sair bitki, kabuk, kozalak, mısır koçanı vb. de satın alınıp bu konuyla ilgili olarak bahsi geçen tarımsal atıkların işlenip yıkanabilir hale getirilmesi için yakıt üretim ünitesi de kurulacak.

ŞİRKET KİMİN?
Bergama İlçesi’ne yatırım yapacak Mases Enerji, bünyesinde Doğuş - Orpir Pirina Fabrikaları ile Yavuzlar Yapı A.Ş’yi barındıran Yavuzlar Grup’un enerji sektöründeki şirketinin adı. Geçmişte, Bu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Yolcu’nun kardeşi merhum Adem Memduh Yolcu, Hasan Melih Yolcu, Mahmut Akgün Yavuz gibi isimlerin hissedar olduğu Yavuzlar Grubun yönetim kurulu başkanlığını Serkan Yavuz yapıyor.  Balıkesir, Ayvalık ve Bergama bölgesinde yatırımları bulunan şirket yeni proje ile elektrik üretmeyi planlıyor.