GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Ocak 2022 Salı 09:54

Bakanlıktan ön onayı aldı... Meraya taş ocağı mı kurulacak?

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde açmayı planladığı baraj için köy merasına taş ocağı kurmak istiyor. Patlatma yönteminin kullanılacağı ocak için bakanlık ön onay verdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yapımını planladığı Çıkrıkçı Barajı için harekete geçti. Müdürlük, barajın inşaatında kullanılmak üzere Manisa’nın Turgutlu ilçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçesindeki bölgede kalker ocağı kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Proje dosyasını inceleyen bakanlık ÇED sürecini başlattığını duyurdu. Tamamlandığında hacmi 6 milyar metreküp olacak olan barajın, ocağın, tesisin ve santralin toplam maliyeti 216 milyon TL’ye mal olacak. Tamamlanması 3 yıllık sürecek olan barajın inşaat aşamasında 420 işçi çalıştırılacak.

DİNAMİTLE ÇIKARILACAK
Kalker ocağı, İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre “tarla” ve “orman” arazileri üzerinde açılacak. Aynı zamanda ocak alanı Darıovası Köyü’nün merası olarak da kullanılıyor. Proje kapsamında işletilmesi planlanan kalker ocağından delme-patlatma yöntemi ile hammadde çıkarılacak. Kalker ocağının en yakın yerleşim yerine uzaklığı ise 500 metre olacak. Ocaktan 3 yılda yaklaşık 900 ton kalker çıkarılacak.

 

Proje tanıtım dosyasında kırma-eleme tesisi, hazır beton santrali ve baraj inşaatı da yer aldı. Kalker ocağından çıkarılacak malzemeler baraj yakınlarına kurulacak kırma eleme tesisinden ve hazır beton santralinde işlemden geçirilerek baraj inşaatında kullanılacak.