GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Nisan 2019 Çarşamba 11:00

Bakanlıktan flaş İzmir kararı: O alanlar imara mı açılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir’in Buca İlçesi’nde ‘doğal sit alanı’ olan bazı yerleri ‘sürdürülebilir alan’ haline getirdi. Karara  göre birçok alanda imar düzenlemesi dahil inşaat yapma imkanı geldi.

EGEDESONSÖZ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü ülke genelindeki SİT alanlarının vasıf değişiklikleri ilan edilmeye başladı. Çeşme, Foça, Karaburun, Aliağa, Çiğli ve Menemen gibi ilçelerde hazırlıkları tamamlanan alanların ilanı beklenirken şehir merkezlerinde düzenlemeler ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, aldığı bir karar ile Buca İlçesi, Doğal Sit Alanının koruma statüsünün "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmesi ve İnönü Mahallesi 129 ada 4, 123 ada 92, 574 ada 167, 7151 ada 1, Tınaztepe Mahallesi 282 ada 120, 282 ada 16, 678 ada 99, Dumlupınar Mahallesi 75 ada 1, 70 ada 3, 88 ada 1 ve 695 ada 6 parsellerdeki doğal sit alanı statüsünün kaldırılmasını içeren kararı ilan etti.   İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun resmi kararı Cumhurbaşkanlığı oluru ile duyuruldu.

İŞTE O ALANLAR
Resmi evraklarda ve imzalı belgelerde harita ve rakamlarla ifade edilen alanlar İzmir ve Bucalıların yakından tanıdığı yerler çıktı. Karara göre, SİT derecesi düşürülen yerlerin başında İnönü Mahallesi’nde bulunan Buca Heykel’deki Hancı Tesisleri’nin olduğu alan geliyor.  Yine, Buca eski Belediye Başkanı Ercan Tatı döneminde imza toplanan ve Şifa Üniversitesi’ne verilmesine tepki gösterilen tarihi köşkün de derecesi düşürüldü.  FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında Şifa Üniversitesi’nden alınarak SGK’ya verilen köşk halen kuma kurumu olarak hizmet veriyor. Eski Başkan Tatı ve belediye meclisi o dönem köşkün belediye tahsis edilmesini istemiş fakat bakanlık onayıyla hastane olarak kullanıştı.  15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise dönemin SGK İl Müdürü ve kararda imzası bulunanlar bir süre ceza evinde kaldı ve görevlerinden ihraç edilmişti.

Kararda yer alan listede ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin tamamı ve Rees Köşkü, Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nin içerisinde bulunan ve içerisinde Forbes Köşkü de olan alan, Buca Tınaztepe Mahallesi’ndeki eski kız yetiştirme yurdu tarihi papaz okulu, kilisenin yanında yer alan kafe ve hukuk fakültesinin tamamı,  tarihi baltacı malikânesinin içerisinde olduğu Buca orta okulu ve lisesi alanı ve Hasanağa Bahçesi’nin bulunduğu bölge bulunuyor.

'KÖTÜ KOKULAR ALIYORUM'
SİT derecesi değiştirilen ve “sürdürülebilir” hale getirilen yerlerde düşük yoğunluklu yapılar inşa edilebiliyor. İmar düzenlemesi ve inşaat hakkı verilen yerlerde yeni planlar ile çalışmaların önü açılabiliyor.

Duruma tepki gösteren ve düzenlemelere dikkat çeken eski Belediye Başkanı Ercan Tatı çağrıda bulundu. Tatı, “Bu işten kötü kokular alıyorum. Yıllar önceki de Jonh Köşkü mücadelemizi vermiştik. O dönem ansımız yaver gitti ve peşkeş durdu. Bu alanlara iyi bakılmalı ve incelenmelidir. Unutmayım başka Buca yok ve biz bu tarihi ve doğal güzellikleri nasıl dedemizden miras aldıysak torunlarımıza miras bırakmalıyız. Bu konuda tüm Buca halkını, STK’ları ve  tüm siyasi partileri olayı incelemek ve takip etmek üzere göreve davet ediyorum” dedi.