GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Kasım 2021 Salı 11:49

Bakanlıktan Ensar Vakfı planı... “Eğitim merkezi ve öğrenci yurdu”

Urla Zeytineli Koyu’nda yer alan ve mülkiyeti Hazine’ye kayıtlıyken Ensar Vakfı’na 49 yıllığına tahsis edilen 3’üncü derece statüsündeki doğal sit alandaki tesislerin ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurdu’ çevrilmesi için koruma amaçlı imar planları yaptı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Urla ilçesindeki Zeytineli Mahallesi’nde yer alan 236 ada 1 nolu parsele ilişkin hazırlanan ‘1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’ ve ‘1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’ değişikliğini askıya çıkardı. Hazırlanan planın amacı alanın statüsünün ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurdu’ statüsüne çevrilmesi.

Zeytineli Koyu’nda yer alan planlama alanı hali hazırdaki İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda ‘Kentsel Yerleşik Alan’, ‘Doğal Sit Alanı’ ve ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi’ statüsüne sahip. 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni Planı’nda ise ‘Tarım Alanı’ ve ‘Doğal Sit’ olarak kayıtlı. Planlama alanı ise 3’üncü derece sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescilli.

HAVA MEYDANLARININ TESİSLERİ VAR
Tapu kayıtlarında Maliye Hazinesi’ne ait planlama sahası içerisinde Devlet Hava Meydanları’nın betorname dinlenme tesisleri bulunuyor. Bu tesislerin ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurdu’ çevrilmesi için Milli Emlak Dairesi ile Ensar Vakfı’na arasında imzalanan ön izin sözleşmesi bulunuyor. Sözleşme 49 yıl boyunca alanın ve tesislerin Ensar Vakfı’na devredilmesine olanak sağladı.

DEVREDİLMEDEN ÖNCE YENİLENMİŞTİ
Urla Zeytineli Koyu’nda yer alan 42 bin metrekarelik arsa ve arsa üzerindeki Devlet Hava Meydanları’na ait tesisler 2015 yılında imzalanan sözleşme ile Ensar Vakfı’na tahsis edilmişti. DHMİ tesisi 2014 yılında 5 milyon TL yatırım yaparak tesisleri yeniletmişti. Tesis, Hacılar Koyu’ndaki Urla Villaları’na komşu koyda yer alıyor.