GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Mart 2020 Pazartesi 10:34

Bakanlıktan Büyükşehir’e yat limanı sorusu: Pasaport'ta fikriniz nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak Pasaport’ta yapılması planlanan İzmir Ticaret Odası’nın yat limanı projesiyle ilgili görüş sordu. Bakanlık, İzmirdeniz Projesi’yle birlikte odanın daha önce bakanlıkla anlaştığı marinaya ilişkin kararların kendilerine iletilmesini istedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 3 yıl önce çalışmalarını başlattığı ve planları onaylanan İzmirdeniz Projesi’nin etapları sürüyor.  Vatandaşın kıyıdan daha iyi yararlanması, denizin kullanılması ve sahilin halkla kaynaşmasını içeren büyük proje 2018 yılında geçen meclis kararlarıyla yürürlüğe girmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; İzmirdeniz Projesi (3. Bölge) Pasaport-Gümrük Tarihi Sit Alanı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çalışmalarıyla ilgili son kararları onaylamadan önce Pasaport Limanı Dalgakıran Yat Limanı Projesi’ne odaklandı. Bakanlık, İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş döneminde gündeme getirilen ve Özelleştirme İdaresi’nin o dönem onay verdiği yat limanı projesi için görüş sordu. Büyükşehir’den duruma ilişkin fikirlerini soran bakanlık daha sonra tüm çalışmaları masaya yatıracak. İzmir Ticaret Odası’nın mevcut Başkanı Mahmut Özgener’in de desteklediği yat limanı projesi Pasaport Dalgakıranı’nın revize edilmesi sayesinde hayata geçecek.  İzmir Büyükşehir Belediyesi de kısa süre içinde ilgili teknik birimlerin ve komisyonun raporlarını bakanlığa iletecek.

İzmir Pasaport Limanı Turizm Dönüşüm Projesi olarak ilan edilen yat limanı, ikinci el tekne satışı, yat fuarı, kültür, sanat, sergi mekanları, deniz müzesi, yüzer havuz, su sporları, tünel akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, restoran, kafeterya, rekreasyon ve seyir alanları gibi fonksiyonların yer alması planlanmıştı.

2012 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 2 milyon 695 bin TL’ye 10 yıllığına kiralanan Pasaport Dalgakıranı’nda yapılan projeler SİT kurulunun onayıyla değiştirilirken dönemin bakanları da projeye destek vermişti.  Fakat aradan geçen zaman diliminde yat limanı projesi için bir yol alınamadı.