GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
21 Ekim 2019 Pazartesi 17:46

Bakanlık yeni planı yaptı: İstinyepark'a onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan Üçkuyular’daki İstinyepark AVM Projesi’nin imar planlarını yeniden yaptı. Daha önce alanda bulunan vergi dairesini karşı tarafta bulunan Maliye Meslek Lisesi’ne taşıyan bakanlık, yeni düzenlemede okul alanı için de yer buldu. İmar Kanunu’nda şart olan “eşdeğer alan” Selway Outlet’e yakın bir yerde belirlendi.

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’de tartışmalara neden olan Üçkuyular’daki İstinyepark Projesi için son planı yaptı.  Orjin Grup’a ait projeye açılan dava sonrası idare mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı vermişti. Bakanlık, mahkeme kararı sonrası yeniden yaptığı düzenlemede imar kanunu gereği şart olan “eşdeğer alanı” ilan etti.

Geçmişte, Üçkuyular Pazaryeri ve Balçova Vergi Dairesi ile Çeşme Otogar gibi herkesin bildiği yerleri içinde barındıran Üçkuyular Meydanı’daki arazileri satın alan Doğuş Grubu, Orjin Grup ile birlikte AVM projesi geliştirdi. İçinde otelin de bulunduğu İstinyepark ismini taşıyan projede daha sonra tüm işler Orjin Grup’a kaldı. İşadamları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’ın ortaklığında yürütülen projede bir yandan inşaat yükseldi. Büyük oranda tamamlanan projenin dış cephe çalışmalarıyla otel bölümünün başlatılmasına karar verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, itirazların ardından şirket tarafından satın alınan Balçova Vergi Dairesi’nin yolun karşısında bulunan ve Karabağlar İlçesi sınırlarında yer alan Maliye Meslek Lisesi’ne taşıdı. Lise alanı ikiye bölünerek buraya yeni vergi dairesi şirket tarafından yapıldı. Okul inşaatı da yenilendi.  Bu arada, eğitim alanı yarıya düştüğü için İmar Kanunu’nda şart olan “eşdeğer alan belirleme” konusunda İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazı yazdı. Gaziemir Sarnıç ve Buca’da eşdeğer alanlar belirlenerek plan yapıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü ayrıca eski maliye meslek lisesini kız imam hatip lisesine çevirdi.

MAHKEME KARARI GELDİ
Konunun yargıya taşınmasının ardından İdare Mahkemesi, bakanlık tarafından yapılan bu planlama çalışmalarında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme heyeti verdiği kararda; Üçkuyular ve Balçova Bölgesi’nde ortadan kalkan bir kamu kurumunun eşdeğerinin Gaziemir ve Buca olamayacağını vurguladı. Bölgeye uzaklık, yeterli plan uyumu olmadığı için işlem durdurulmuş oldu. İnşaatı engellemeyen ve çalışmaları durdurmayan bu mahkeme kararı sonrasında dava açanlar projenin durdurulmasını talep etti.

Mahkeme kararı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden plan yaparak eşdeğer alanı Karabağlar ilçesi sınırlarında belirledi. Buna göre, Balçova Selway Outlet’e sınır olan askeri bölge koruma alanında yer alan mülkiyeti hazineye ait eski şantiye alanı tespit edildi. Burası, yeni planlama kararına göre eğitim alanı olarak belirlendi.

Böylece İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı karar ile Karabağlar İlçesi, Fahrettin Altay Mahallesi 6097 ada 1 parselde eksilen Okul Alanı ihtiyacının karşılanmasına yönelik hazırlanan 1/15000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi (İlkokul Alanı ve Lise Alanı E:1.00 Yençok:4 kat ve Askeri Alan) Cumhurbaşkanlığı 1 nolu Kararnamesinin ilgili hükümleri ve 3194 sayılı İmar Kanununun 9. Maddesi uyarınca re'sen onaylandı.

Öte yandan 20 Kasım 2019 tarihine kadar askıda kalacak olan yeni imar planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde incelenebilecek. Gerekirse itiraz edilebilecek ya da yargıya gidilebilecek.