GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
3 Ocak 2023 Salı 12:17

Bakanlık vize verdi... Turizm cennetinde jeotermal hamlesi!

Aydın’ın Didim ilçesindeki turizm bölgesinde açılmak istenen jeotermal kaynak arama kuyusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. Şirket bu proje için 1 milyon TL’ye yakın yatırım yapacak. 

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- LDA Enerji, Aydın’ın Didim ilçesi sınırları içerisinde kalan ruhsat sahasında jeotermal kaynak arama için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. 

Şirket, Hisar Mahallesi’nde yer alan 29 bin metrekarelik 175 ada 14 parselde iki kuyu açma talebine Bakanlık onay vererek ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yayımladı. Kuyulardan elde edilecek  4 MWe ısıl güç ile seracılıkta kullanılacak. 500 metre derinliğinde açılacak kuyular için şirket 992 bin 120 TL bütçe ayırdı. 

Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, jeotermal kaynak arama sahası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi/Turizm Merkezi” ve “Orman Alanı” içerisinde yer alıyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde 26.12.2022 tarihinde yapılan duyuru ile “Aydın ili Didim (Yenihisar), ilçesi Hisar Mahallesi 175 Ada 14 Parsel mevkiindeki LDA Enerji Sanayi Tic. A.ş,  tarafından yapılması planlanan Jeotermal Kaynak Arama Kuyusu projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince 2 adet Jeotermal Kaynak Arama Kuyusu projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.” şeklinde açıklama yapıldı.