GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
18 Ocak 2023 Çarşamba 09:04

Bakanlık veto etmişti… Bereketli topraklara demir perde ısrarı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilk projesini veto ettiği Kardemir bünyesindeki Ayres Elektrik, İzmir ve Aydın sınırındaki 11 hektarlık 1’inci sınıf tarım arazine güneş enerji santrali dikmek için yeniden başvurdu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Ödemiş ve Aydın’ın Köşk ilçelerindeki bölgeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2012 yılında Ovares Rüzgar Enerji Santrali’ni diken Kardemir bünyesindeki Ayres Elektrik kapasitesini genişletmek için bakanlığın kapısını çaldı.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre kurulacak 13 adet güneş enerji santrali ile birlikte santralin kapasitesi 8 MWm / 15 MWe’den, 27 MWm / 15 MW'e çıkarılması planlanıyor. Şirketin 82 milyon 650 bin TL bütçe ayırdığı proje kapsamında 11,58 hektarlık alana 22 bin 500 adet panel dikilmesi amaçlanıyor.

GES Alanları Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak belirlenen yerlerde kalıyor. ÇED alanı sınırları içerisinde birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri, özel mahsul plantasyon alanları bulunuyor.

Proje ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlatılırken bakanlığın ilerleyen aylarda kararını açıklaması bekleniyor.



İLK PROJE BAKANLIKTAN DÖNMÜŞTÜ
Şirket ilk olarak geçtiğimiz sene güneş enerji santrallerini dikmek için başvurmuş ancak proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık projeyi mevzuata aykırı bularak ÇED sürecini sonlandırmıştı. Şirketin ikinci başvurusunda ÇED alanını ve GES kapasitesini küçülttüğü görüldü.