GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
19 Aralık 2022 Pazartesi 12:48

Bakanlık'tan Sabancı'ya onay... Yarasalar evine RES türbini!

Sabancı Holding tarafından İzmir-Manisa-Aydın sınırındaki tarım alanına ve ormana dikilmek istenen 28 türbinlik rüzgar enerji santrali ile Çevre, Şehiricilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kritik kararını açıkladı. 4 binin üzerinde ağaç kesileceği proje sahası türbinlerle çarpışma riski yüksek olan yarasalara da ev sahipliği yapıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabancı Holdinge ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş,  Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında hayata geçirmek istediği “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi” için ÇED olumlu kararı verdi.

Proje tanıtım dosyasına göre 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanan Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) 162,4MWm/84 MWe kurulu gücünde olması planlanıyor. Proje ilgili dikkat çeken bir nokta ise artan maliyetler. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında tanıtım dosyasında 385 milyon TL olan proje bedeli 456 milyon TL’ye çıkmış.

EN YAKIN KONUTA 75 METRE
Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanı çevre düzeni planlarında “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler olarak yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, kiraz ve zeytin bahçeleri yer alıyor. Projenin en yakın konuta uzaklığı ise 75 metreye kadar düşüyor.



KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN EVİ
EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verilen proje hayata geçerse 4 binin üzerinde meşe, çam ve kavak ağacı kesilecek. Proje alanın 12 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’ine ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. Yine proje alanında yuvası olan ve türbinlerle çarpışma riski yüksek 8 yarasa türü, çarpışma riski orta dereceli 2 yarasa türü ve çarpışma riski düşük 12 yarasa türü bulunuyor.  Ayrıca 10 türbin ise içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Afşar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde yer alıyor.