GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
27 Nisan 2022 Çarşamba 16:17

Bakanlık'tan RES'e rest!

ENDA Enerji’nin Urla ve Çeşme’deki rüzgar enerji santralleri için yaptığı kapasite artışı talebi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kabul görmedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ENDA Enerji Grubu’na bağlı Egenda Ege Enerji Üretim Şirketi’nin (EGENDA) yapmış olduğu kapasite artışları ile ilgili kararını açıkladı.

Bakanlık, şirketin Urla’nın Sineklidağ - Çıtlıkdağ Mevkii’nde kalan rüzgar enerji santralleri ile ilgili ÇED sürecinin sonlandırıldığını duyururken Çeşme Alaçatı Mahallesi Karadağ Mevkii’nde kalan santralinin kapasite artışı talebini ÇED sürecini başlatmadan geri çevirdi.

URLA’DAKİ SİT ALANINDA
Başvurular kabul olsaydı Çeşme’deki santralin kapasitesi 8 türbinden 9 türbine, Urla’daki ise 5 türbinden 6 türbine çıkacaktı. Urla’daki proje alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Üniversite Alanı’ statüsüne sahipti ve aynı zamanda 3’üncü derece doğal SİT alanı sınırları içinde yer alıyordu.

SANAYİCİLER VE İŞ İNSANLARI KURDU
Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş. (EGENDA) sayıları 150’yi aşkın Egeli sanayici ve iş insanlarının katılımıyla Enda’nın yüzde 74,53 oranında iştiraki ile 19 Mart 1997 yılında İzmir’de kuruldu. Şirketin, yönetim kurulu başkanlığını Cem Bakioğlu’nun yapıyor.