GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Nisan 2019 Perşembe 16:08

Bakanlık'tan o bölgeye yeni plan! Başkan Selvitopu: Bu işin peşini bırakmam!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karabağlar Belediyesi’nin içinde konut alanları olduğu gerekçesiyle dava açtığı Uzundere’deki üniversite alanına ilişkin yeni plan yaptı. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “80 hektarlık alanın yarısı imara açılarak konut hakkı veriliyor. Dava açmıştık. Bakanlık ise apar topar düzenleme yapıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karabağlar Belediyesi’ni karşı karşıya getiren Uzundere’deki üniversite alanı planlarında yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık, TOKİ’ye devredilen maliye hazinesine ilişkin yaptığı planları tekrar değiştirdi. Yeni planlama birkaç küçük değişiklikle tekrar kamuoyuna duyuruldu.

İki kurumu karşılıklı mahkemeye götüren planlama kararının tarihi eskiye dayanıyor. Mülkiyeti hazineye ait, imarı olmayan, bir bölümü orman sınırında kalan 80 hektarlık alan geçtiğimiz yıllarda sürpriz bir hamleyle TOKİ’ye devredildi. Karabağlar Uzundere sınırlarında bulunan Uzundere TOKİ’nin arka tarafında geniş arazileri kapsayan bölgede yapılan değişiklikler bakanlığın Karabağlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmasıyla ortaya çıktı. Kurum görüşünü soran bakanlık öneri planı ve bölgeye yapılacakları da sıralayınca gerçekler ortaya çıktı. FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra el konulan Fatih Koleji’ne bağlı İzmir Üniversitesi devlet üniversitesine çevrilirken adı da İzmir Demokrasi Üniversitesi oldu. Bu arada yeni üniversite için kampüs arayışları başladı. Bakanlık, uzun uğraşların sonucunda planlama yaptığı alanın bir bölümünü üniversite alanı olarak belirledi. İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin kampüsünün yapılmasının düşünüldüğü alan dışında geniş alanlar da konut imarına açıldı.

TOKİ’ye devredilen yaklaşık 80 hektarlık alanın 35 hektarı ‘gelişme konut alanı’ ilan edildi. İki farklı konut tipinin yapılacağı belirtilen alanlarda ise 5-6 katlı olmak koşuluyla yeni binalar dikilmesinin önü açıldı. Ayrıca planlamaya, cami, ticaret alanı, ilk okul alanı, sosyal tesis, yurt, özel yurt, park ve rekreasyon alanları tanımlamaları da getirildi.

Toplam 800 dönüme ulaşan dev arazilerin yarısının konut imarına açılmasına Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu sert tepki göstermişti. Konuşmasında, “biz üniversiteye değil üniversite görünümlü konut imarına karşıyız” diyen Selvitopu, arazilerin birilerine pazarlandığını iddia etmişti. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşamasının planlandığı yeni konut alanına gerek olmadığını vurgulayan Selvitopu, birilerinin kendisini üniversite karşıtı göstererek durumu gizlemeye çalıştığını önü sürmüştü.

-Sarı Bölge: Konut alanı

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI
Karabağlar Belediyesi, TOKİ’ye devredilen ve bakanlığın plan yaptığı yerdeki düzenlemenin iptali için İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruda, konut imarına karşı olunduğu belirtilirken arazinin tamamının üniversiteye ayrılması gerektiğinin altı çizildi. Yine ulaşım ve yollar açısından sorun yaratacak olan konutların hemen yakınında bulunan Uzundere Köyü’nü de olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıldı. Belediye, bakanlığın yaptığı düzenlemenin iptalini istedi. İdare Mahkemesi, belediyenin “yürütmenin durdurulması” talebini ise ret etti.

Bunun üzerine Karabağlar Belediyesi, bir üst mahkemeye giderek 6. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararının iptalini istedi. Üst mahkeme ise Karabağlar Belediyesi’ni haklı buldu. İdare mahkemesinin “yürütmenin durdurulması talebinin reddi” kararını bozarak kaldırdı. Gerektiğinde bilirkişi incelemesi ve dosya analizi yapma hakkı bulunan bölge idare mahkemesi henüz yeni bir karar vermedi.

APAR TOPAR YENİ DÜZENLEME
Mahkeme sürecinde yaşanan karşılıklı iki kurumun hamleleri sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir düzenleme daha yaptı. Mahkeme kararının geçerli olmasını engelleyecek yeni bir hamleyle küçük değişiklikleri yeni plana işledi. Düzenlemede, konut ve üniversite alanlarının büyüklüğüne hiç dokunulmazken sadece ticaret alanlarında düşük oranda düzenlemeye gidildi.

ARKADAN DOLAŞIYORLAR
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Süreci çok yakından takip ediyoruz. Biz üniversiteye karşı değiliz. Bunu defalarca söyledik. Burası konut imarına açılacak ve birilerine pazarlanacak. Kim, ne planlıyor hepsini göreceğiz. Burada bakanlık hukukun arkasından dolanıyor. Çünkü mahkeme bizi haklı buldu. Bu işin peşini bırakmayacağız. Karabağlar’da gözünü ranta dikenlere izin vermeyeceğiz. Biz, bakanlıklar eliyle, Ankara’dan birilerinin ilçemizde bu şekilde işlem yapmasına karşıyız. Karabağlar Belediyesi olarak şimdiye kadar nasıl kamunun yararına iş yaptıysak ve vatandaşımızın yararına çalıştıysak yine aynı anlayışta devam edeceğiz” diye konuştu.