GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Mayıs 2017 Perşembe 15:34

Bakanlık'tan Kuş Cenneti açıklaması: Fesih değil, yenilenmeme!

İzmir Kuş Cenneti'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İZKUŞ arasında yaşanan protokol krizi ile ilgili Bakanlık'tan açıklama geldi. Açıklamada İZKUŞ ile yapılan protokolün feshedilmediği, yenilenmediği belirtildi.

İzmir Kuş Cenneti'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) arasında yaşanan protokol anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan tartışma büyüyor.

NE OLMUŞTU?
Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi, Foça, Menemen ve Karşıyaka belediyelerinin bölge ile ilgili gerekli görevleri ifa etmediği gerekçesiyle yeni protokol yapılmayarak Kuş Cenneti'nin artık Bakanlıkça yönetileceğini açıklamıştı.

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği’nin başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlığın aldığı karara sert tepki gösterirken kararı “haksız, mesnetsiz ve buram buram siyaset kokan bir karar" olarak nitelendirmişti.

Kamuoyundaki 'rant' eleştirilerine de yanıt veren Bakanlık, rant iddiaları reddetmiş ve alanda yapılacak çalışmalar ile mevcut durumundan daha güzel hale getireceklerini söylemişti.

KOCAOĞLU'NA 'MUHATTAPLIK' ELEŞTİRİSİ
Bugün bazı yayın organlarında çıkan protokol feshi ile ilgili iddialara Bakanlık'tan cevap geldi. Açıklamada, "fesih gibi ifade edilen durum protokolün yenilenmemesinden ibarettir. Fesih söz konusu değildir" denildi. Başkan Kocaoğlu'nun yaptığı eleştiriye ise, "konunun muhattabının İZKUŞ olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nca konunun siyasi bir polemik haline getirilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır" denildi. 

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Bugün ki bazı basın yayın organlarında İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile Bakanlığımız arasındaki protokolün yenilenmemesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Bakanlığımızca cennette yapılan yatırımları eleştiren bir takım söylemlerine yer verilmiştir.

Bakanlığımızca yürütülen Gediz Deltası’na yönelik koruma çalışmaları 35 yıl öncesine dayanmaktadır. Alan 1982 yılında “Homa Dalyanı Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası”, 1994’te “Menemen Homa Dalyanı Yaban Hayatı Koruma Sahası” statüleriyle korunmaya başlanmıştır.  Gediz Deltası Uluslararası öneme sahip bir sulak alan olup 1998 yılında da Ramsar Alanı olarak ilan edilmiştir.
 
İZKUŞ aralarında İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Menemen ve Foça Belediyelerinin yer aldığı bir birlik olup, özellikle Gediz Deltası’ndaki kuşların korunmasını gaye edinmiştir. Geçtiğimiz günlerde yer alan haberlerde bahse konu protokolün maksadı da Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın etkin bir şekilde uygulanarak, alanın aktif olarak korunması ile birlikte Gediz Deltasının uluslararası ortamda ülkemizi temsil edebilecek alt ve üst yapıya sahip, ekoturizm ve bilimsel çalışmaların bir arada yürütüldüğü örnek bir korunan alan olarak oluşturulmasıdır. Söz konusu protokol Bakanlığımızca uygulanan Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planının faaliyetlerinden biri olarak Yönetim Planının uygulanabilmesi maksadı ile hazırlanmıştır.

İZKUŞ ile protokolün imzalandığı 2008 yılına kadar Bakanlığımız tarafından kuş cennetinde ziyaretçi merkezi ve idari bina, kuş gözlem kuleleri, deltadaki yaban hayatının canlıları rahatsız etmeden izlenmesini sağlamak maksadıyla kamera ve paratoner sistemi yapılmıştır. Yine Bakanlığımızca alanda yapılan en önemli yatırım da burada yapılacak çalışmalara yön verilmesi maksadıyla hazırlanan Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı’dır.

Protokolün imzalandığı 2008 yılından sonra alanda yapılacak yatırımlar hususunda İZKUŞ ile işbirliği yapılmasına rağmen Bakanlığımız yatırımlarına ara vermeden farklı çalışmaları uygulamaya devam etmiştir. Bu çalışmalar kapsamında İzmir Kuş Cenneti’ne Gediz havzasında karşılaşılan kuraklık ve tarım alanlarındaki yoğun su talebi sebebiyle yeterli su vermekte karşılaşılan sıkıntıları aşmak ve Kuş Cennetine komşu, drenaj kanallarından su vermek maksadıyla, Sayın Bakanımızın talimatıyla büyük yatırımlar yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında terfi merkezleri, su kanalları ve su seviye ölçüm sistemleri inşa edilmiş ve bunların bakımı sağlanmıştır.

60 MİLYON TL'Yİ AŞAN YATIRIM
Yine Bakanlığımızca kuş cennetinin çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması, korunması ve tanıtımının sağlanması maksadıyla da çeşitli çalışmalar yapılmıştır.  Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 60 milyon TL’yi aşmakta olup, ekolojik olarak alana kattığı değer ise paha biçilemez sevidedir.

2008 yılında imzalanan ve yenilenen protokol, İZKUŞ’un çalışmalarını Bakanlığımıza rapor etmemesi ve 2014’ten bu yana Gediz Deltası’nın iyileştirilmesi ve daha da güzelleştirilmesine dönük herhangi bir çalışma yapılmaması sebebiyle yenilenmemiştir. Bu karar herhangi bir siyasi yaklaşımla alınmamış, gerekliliklerin yerine getirilmemesinden dolayı yenilenmemiştir. Bazı haberlerde ve değerlendirmelerde fesih gibi ifade edilen durum protokolün yenilenmemesinden ibarettir. Fesih söz konusu değildir.

Protokolün yenilenmeme gerekçesi yukarıda ve daha önceki açıklamalarımızla defalarca açıklanmasına ve ayrıca konunun muhatabının İZKUŞ olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanınca  konunun siyasi bir polemik haline getirilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır.

İzmir Kuş Cenneti başta İzmirliler olmak üzere bütün vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır. Bakanlığımızın bu alan ile alakalı tek gayesi bütün Dünyanın ortak kaynak değeri olan bu sulak alanın daha etkin korunması ve bütün canlıların istifadesine sunulmasıdır.

Netice olarak; protokolün yenilenmemesinin ardından alandaki çalışmalar Bakanlığımızca gerçekleştirilecek ve burada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir.  Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur"