GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
17 Ocak 2024 Çarşamba 16:35

Bakanlık'tan Kozak kararı!

Şaşmazlar Granit ve Omsan Mermer şirketlerinin UNESCO mirası Kozak Yaylası’nda açmak istediği mermer ocakları ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine dair hükmetti. Şirketlerin ocakları ÇED’ten kurtarma oyunu tutmadı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Şaşmazlar Granit ve Omsan Mermer şirketlerinin Bergama Okçular Mahallesi sınırlarında açmak istediği mermer ocakları ile ilgili ilk kararını verdi.

Şirketlerin tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlığı çevresel etki değerlendirme sürecinin işletilmesi gerektiğini belirtti.  Şirketler daha kapsamlı ÇED dosyası hazırlayarak yeniden Bakanlığın kapısını çalacak.

Ruhsat sahası daha fazla olmasına rağmen şirketler projelerini ÇED sürecinden kaçırmaya çalışmak için ÇED alanlarını 25 hektarın altında tutmaya çalışıyor. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor.  25 hektarlık altındaki projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine hükmedebiliyor. ÇED süreci işletilmesi halinde farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve projeler halkın kantarına çıkıyor. 

OMSAN MERMER
Omsan Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 15 hektarlık alanda yıllık 12 bin 500 metreküp kapasiteli granit ocağı açmayı planlıyor. Ocağın köye mesafesi 183 metreye kadar düşecek. Proje sahasında patlatma yapılmayacağı bilgisi de verildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ olarak kayıtlı.

Proje alanını yaklaşık 1,67 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,67 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Bilecik merkezli şirket bu proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi.  Şirketin yine Okçular Mahallesi’nde açmak istedi granit ocağı bakanlık masasında bekliyor. Söz konusu granit ocağının halkın katılım toplantısı eyleme sahne olmuştu.

ŞAŞMAZLAR GRANİT
Şaşmazlar Granit Şirketi’nin ise 15 hektarklık alanda yıllık 12 bin metreküp kapasiteli granit ocağı açmak için bakanlıktan izin istedi. Ocağın köye uzaklığı ise 1 kilometre olacak. Bu projede de hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılmayacağı ifade edildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca ocağın açılması planlanan 103 Ada, 114, 115, 116, 120, 121, 127, 128, 129, 132, 133 numaralı parseller Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ ve ‘bağ’ olarak kayıtlı.

Proje alanını yaklaşık 1,91 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,62 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Ankara merkezli şirket proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi. Şirketin Okçular Mahallesi sınırlarında ayrıca bir granit ocağı da bulunuyor.