GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
15 Temmuz 2018 Pazar 11:17

Bakanlık'tan İstinye Park planı: Projede pürüz kalmadı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkeme tarafından planları iptal edilen İstinye Park Projesi’nin karşısındaki okul ve vergi dairesine ait alanın yeni planlarını onayladı. Bakanlık, eş değer alan olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerisi üzerine Gaziemir Sarnıç’ta bir alanı belirledi.

EGEDESONSÖZ- İşadamları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'ın sahip olduğu Orjin Grup tarafından Üçkuyular’da yapılacak İstinye Park Projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan yaptı. Bakanlık, mahkeme kararına istinaden yaptığı yeni planları onayladı. Böylece, inşaatı devam eden projenin önünde engel olarak duran mahkeme kararının da gereği yapılmış oldu.

İzmir’de 460 milyon dolar bedel ile projelendirilen kentin en büyük AVM-Otel Projesi İstinye Park Projesi’yle ilgili çalışmalar sürüyor. Doğuş Grubu ile yola çıkan ve daha sonra yolları ayıran Orjin Grup’un inşaat çalışmalarını yürüttüğü bölgeyle ilgili yapılan plan değişikliklerine karşı dava açılmıştı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporlarına da dayanarak Otel-AVM Projesi’nin bulunduğu yerde daha önce bulunan Balçova Vergi Dairesi’nin yolun karşı tarafında bulunan Maliye Meslek Lisesi’nin bulunduğu alana taşınmasını uygun bulmamıştı. Mahkeme, şirketin şimdiye kadar 52 milyon TL harcama yaptığı vergi dairesinin taşınması, okulun yenilenmesi, spor salonu inşaatı ve yemekhane merkezi kurulması işlemlerinin önce yürütmesini durdurdu, sonra da planları iptal etti. Kararda, okulun bölünemeyeceğini, vergi dairesinin buraya taşınamayacağı dile getirildi. Bilirkişi raporlarında ayrıca, “vergi dairesi konut ve yaşam alanı içinde bulunamaz” denilmişti.

Bir yanda inşaat devam ettiği için vergi dairesi de yıkılırken işlemlerin mahkeme kararına uydurulması teknik olarak imkansız hale geldi. Bunun üzerine bakanlık yeni bir plan yaparak mahkeme kararının gereğini yerine getirdi. İmar Kanunu’nda yer alan, “bir kamu alanı ortadan kalktığında eş değer alanı yaratılmalıdır” ilkesi gereği yeni plan çalışmalarında son noktaya gelindi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önerisi üzerine bakanlık Gaziemir Sarnıç’ta maliye bakanlığına ait bir alanı “milli eğitim alanı” ilan ederken eş değer alan şartını da yerine getirdi. Böylece mahkeme kararının gereği de bakanlık tarafından yerine getirilmiş oldu.