GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Ocak 2019 Perşembe 14:46

Bakanlık’tan Ege Bölgesi'ne dev yatırım!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en verimli tarım alanları arasında bulunan Büyük Menderes Havzası için düğmeye bastı. Bakanlık, havzaya Nehir Havza Yönetim Planlarına (NHYP) çerçevesinde bin 264 tedbir adedi uygulandığını açıkladı. Bu tedbirlerin yatırım maliyetinin 2.29 milyar TL’ye denk geldiği, tedbirlerin işletme ve bakım maliyetinin ise 193 milyon TL’lik oranda olduğu aktarıldı. Bu durumun kişi başı ortalama bin 1 TL’lik yatırımı temsil ettiği vurgulandı. Ayrıca havzadaki 134 su kütlesinden 23'ünün (yüzde 16,9) iyi durumda olduğu aktarıldı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkedeki 4 havzada ‘Nehir Havza Yönetim Planları’ hazırladı. 2014 yılında başlayan ve Avrupa Birliği mali desteği ile yürütülen ‘Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına (NHYP) Dönüştürülmesi Projesi’ çerçevesinde Meriç-Ergene, Konya, Büyük Menderes ve Susurluk Havzalarına yönelik planlar oluşturuldu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada proje süresince, 4 havzada 12 paydaş katılım toplantısı düzenlendiği aktarıldı. Havzalarda bulunan kurum ve kuruluşların bizzat ziyaret edildiği ve bu temaslar kapsamında 374 farklı kurum ve kuruluştan yaklaşık bin 500 kişi ile istişarenin yapıldığı aktarıldı.

Bakanlık tarafından şu bilgiler verildi: Proje kapsamında ayrıca 24 adet teknik eğitim ve çalıştay, 7 adet ulusal paydaş ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş olup bu faaliyetler çerçevesinde ise yaklaşık 600 temsilciye ulaşılmış ve kurum ve kuruluşlarımızın bilgi birikimi artırılmıştır. Bu doğrultuda, proje kapsamında paydaş katılım süreci gerçekleştirilmiştir.

TEDBİRLER PROGRAMI BELİRLENDİ
Proje uygulama döneminde havzalar için gerçekleştirilen etkinlikler ise şu şekilde özetlendi:

Her pilot havzada, havzanın özelliklerinin analizi, nehir havzası bölgesinin belirlenmesi, yeraltı ve yerüstü suyu kütlelerinin belirlenmesi, su kütleleri üzerinde insan faaliyetlerinin etkisinin değerlendirilmesi ve su kullanımının ekonomik analizi de dâhil olmak üzere havzanın karakterizasyonu

Önemli su yönetimi konularının belirlenmesi

Özel koruma gerektirdiği belirlenen korunan alanların kaydının yapılması

Kentsel Atık Su Arıtma Direktifi uyarınca atık su toplama alanlarının (aglomerasyonların) belirlenmesi

Su kütlelerinin durumunun değerlendirilebilmesi için izleme faaliyetlerinin hazırlanması ve yürütülmesi

Çevresel Hedeflerin belirlenmesi ve analizi

Tedbirler Programının belirlenmesi

HAVZALARIN SU DURUMLARI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİ
Dört havzada gerçekleştirilen izleme çalışmaları neticesinde 502 yerüstü ve 90 yeraltı suyu kütlesinin miktar ve kalite durumlarının da tespit edildiği aktarıldı.

Bu doğrultuda yerüstü su kütleleri hakkındaki bilgilendirmede, ‘Büyük Menderes Havzasında 134 su kütlesinden 23'ü (yüzde 16,9), Meriç Havzasında 120 su kütlesinden 4'ü (yüzde 3,3), Konya Havzasında 92 su kütlesinden 12'si (yüzde 13), Susurluk Havzasında 156 su kütlesinden 16'sı (yüzde 10,2) iyi su durumundadır.

Yeraltı su kütlelerinde ise Büyük Menderes Havzasında 38 su kütlesinden 17'si (yüzde 44,7), Meriç Havzasında 12 su kütlesinden hiçbiri (yüzde 0), Konya Havzasında 18 su kütlesinden 3'ü (yüzde 16,7), Susurluk Havzasında 22 su kütlesinden 7'si (yüzde 31,8) iyi su durumundadır’ ifadeleri yer aldı.

RAKAMLAR VE TABLO!
Bu minvalde dört havzadaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla proje kapsamında belirlenen tedbirlerin maliyetleri ve planlama döngüsü oluşturuldu. Dört havzada tedbirler programı toplam 9,28 milyar TL'lik bir yatırımın gerektiği belirtildi. Havzalarda yaşayan nüfus dikkate alındığında, Susurluk Havzasında tedbirler programının kişi başına ortalama 711 TL'lik, Büyük Menderes Havzasında kişi başı ortalama bin 1 TL’lik, Meriç-Ergene Havzasında bin 157 TL’lik, Konya Havzasında ise bin 218 TL’lik yatırımı temsil ettiği ifade edildi.

Proje kapsamında belirlenen tedbirler alındığında Büyük Menderes, Susurluk ve Meriç-Ergene Havzasında 2030 yılında tüm su kütlelerinde iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır. Konya Havzasında ise 2036 yılında iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır.

Ege Bölgesi’ni de yakından ilgilendiren gelişmeye göre; Büyük Menderes Havzası’na; bin 264 tedbir adedi uygulandı. Bu tedbirlerin yatırım maliyetinin 2.29 milyar TL’ye denk geldiği açıklandı. Tedbirlerin işletme ve bakım maliyetinin ise 193 milyon TL’lik oranda olduğu aktarıldı. Planlama döngüsünün ise 2018 ve 2030 yılları arasını kapsadığı belirtildi.