GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Eylül 2023 Salı 08:04

Bakanlık'tan Ağaoğlu kararı!

İş insanı Ali Ağaoğlu’na ait enerji şirketinin, Seferihisar'daki doğal SİT bölgesindeki rüzgar enerji santralinin kapasite artışı talebi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2016 yılında Seferihisar Sığacık’ta rüzgâr enerji santrali diken ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Ağaoğlu Grubu bünyesinde yer alan Üçgen Enerji Şirketi kapasite artışı için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.

İlk olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na elektriksel güç artışı onayı alan şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje tanıtım dosyasını sunarak çevresel etki değerlendirme süreci başlatmıştı. 

Bakanlık proje ile ilgili nihai karar verdiğini açıkladı. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek. Bakanlık itirazları değerlendirerek son ÇED kararını açıklayacak.



TÜRBİN YERLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Şirket ilk olarak 8 olan türbin sayısını 16’ya, kapasitesini de 25,8 MWm’den 80,2 MWm’ye çıkarmayı planlıyordu ancak bölgenin 2’inci derece doğal SİT alanında denk gelen nitelikli doğal koruma alanında kalmasından kaynaklı revizyona gidildi. Nitelikli doğal koruma alanında kalan 50 MWm üzerindeki projelere izin verilmemesinden kaynaklı türbin artış talebi 8’den 5’e düşürüldü. Şirket bu kapasite artışı için 250 milyon Türk Lirası bütçe ayırdı.

Projenin hayata geçirilmesi durumunda en az 408 ağaç kesilecek. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘UYGUN DEĞİL’ GÖRÜŞÜ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje ile ilgili dosyaya sunduğu yazıda olumsuz görüş verdiği de ortaya çıktı. Bölgenin doğal SİT alanı, ormanlık alanı, tarım arazisi olduğunun vurgulandığı yazıda yer seçiminin uygun olmadığının altı çizildi.

Büyükşehir’in yazısında “Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A. Ş. tarafından söz konusu alanda yapılması planlanan Seferihisar RES Kapasite Artışı (8 Türbin 25,8 MWm/18,8 MWe'den 16 Türbin 80,2 MWm/73,2 MWe'ye) Projesi'nin ; alanın plan kullanım kararları içerisinde Orman Alanı, Tarım Arazisi, Çayır-Mera olduğu görülmüş, bu tür kararlara sahip alanların amacı dışında kullanılmasının yaratacağı olası olumsuz etkiler açısından ; yer seçiminin uygun olmadığı düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.