GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
6 Ekim 2022 Perşembe 10:38

Bakanlık son kararını verdi... 7 ilin çöpü İzmir'e!

Aliağalıların ‘halkın katılımı’ toplantısını yaptırmayarak karşı çıktığı Ekovar şirketlerinin cüruf depolama tesisi projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. 7 ildeki metal fabrikalarından çıkan cüruflar Aliağa’da toplanacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından, İzmir'in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde kurulması planlanan “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” ile ilgili kararını açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda toplanan Bakanlığın İnceleme-Değerlendirme Komisyonu projenin ‘nihai ÇED raporunu’ yayınlamış ardından Aliağalılar projeye dair son itirazlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletmişti. Vatandaşların itirazlarını reddeden bakanlık proje için ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu.



7 İLİN CÜRUF ATIKLARI TOPLANACAK
Projenin hayata geçmesi ile birlikte İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları bu alanda toplanacak. 50 milyon liraya mal olacak projenin ömrünün en az 21 yıl olması hedefleniyor. Proje kapsamında biri 138 bin metreküp diğeri 3 milyon metreküp olmak üzere iki depolama alanı kurulacak. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmı tarım alanı statüsüne sahip.



HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMAMIŞTI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hızlandırılmasını istediği cüruf depolama tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Cüruf depolama tesisleri; tarım arazilerine ve yaşam alanlarına verilecek zarardan dolayı bölge halkı tarafından istenmiyor. Bakanlıktan gelen yetkililer halkın katılım toplantısında, toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.