GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Mart 2016 Çarşamba 09:13

Bakanlık onayladı: Urla villalarına özel güneşlenme iskelesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen Urla Zeyntineli’ndeki villaların bulunduğu alanda “güneşlenme iskelesi” için özel plan yaptı. Bakanlık, villalarda yaşayanların denize gireceği Hacılar Koyu’nda 678 metrekarelik alanı kapsayan planı onayladı.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Urla Zeytineli Köyü Sarp Deresi Mevkii’nde bulunan Hacılar Koyu’nda yer alan villalar ile ilgili tartışmalı süreç devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kez denize girmek için özel 'güneşlenme iskelesi' planı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen villaların bulunduğu alanın sınırlarında yer alan koya özel iskele planı çıktı. Bakanlık, iskelenin 1/ 5000 ölçekli koruma nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planını onayladı.

Yeni plana göre daha önce bölgede denize girişlerin kadın ve erkek olarak ayrıldığı ifade edilirken güneşlenme iskelesinin büyüklüğü ise 678 metrekarelik alanı kapsadı.


Bakanlık, iskele planının yapılması konusundaki gerekçeler kısmında ise şunları dile getirdi: Söz konusu alan, bulunduğu konum itibariyle doğal güzellikleri yönünde oldukça zengin bir alandır. Alanın sahip olduğu bu potansiyelin ulaşım imkânları ile kullanılabilir olması sebebiyle, bölgede güneşlenme ve denize girme faaliyetlerinin kamuya hizmet etme avantajı oluşmuştur. Bu amaçla kamu yararı adına alanın güneşlenme,  denize girme fonksiyonlarını barındıracağı alan için plan yapılması zorunluluğu doğmuştur.      

TEK YETKİLİ BOYACI
Öte yandan bakanlığa sunulan dosyada bölgenin harita ve planlama çalışmalarını ise  Selma Kısa Şehir Planlama Şirketi yaptı. Ortağı, Meral Celep ile birlikte dosyalarda imzası bulunan Kısa’ya yetkinin Oğuzhan Boyacı tarafından verildiği görüldü. Boyacı, bölgedeki çalışmaları yapmak üzere tek yetkili isim olurken,  kurum görüşlerine de dosyada yer verildi.

BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi adına kurum görüşünü yazan dönemin Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu ise, iskele önerilen alan ve art alanın birinci derece doğal sit olduğu, bu alanlara fiziki müdahalenin uygun olmadığı belirtildi.  Milli Parklar bölgenin fok yaşam alanında kaldığını, tarım müdürlüğü denizin kirletilmeden işlem yapılması gerektiğini ifade etti.

JEOTERMAL DE GELİYOR?
Ayrıca, Zeytineli’nde yer alan villalar dahil birçok konutun ısınması için jeotermal sondaj izni de çıktı. Bakanlığa sunulan ayrı projeyi Söğütlü Enerji Üretim Müh. İnş. şirketi yürütecek. Bölgede, altı adet sondaj arama kuyusu açılacak. Çalışmalar sırasında yaklaşık 250 m derinliğe inilerek jeotermal kaynak aranacak. Bölgede daha önce de özel şirketler tarafından jeotermal aramaları yapılmıştı.