GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Aralık 2021 Pazar 11:31

Bakanlık onayı verdi... 11 milyonluk yatırım!

Bakanlık Küçük Menderes havzasında, hayvansal atıklardan enerji üretecek biyogaz enerji tesisi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir'in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ön planda olan Menderes Havzası’ndaki Tire-Ödemiş-Beydağ ve Selçuk ilçelerinde biyoenerji ve gübre üretim tesisleri çalışmaları hızlandı. Özel şirketler tarafından yapılan tesislere bir yenisi daha eklendi.

Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş’nin yaptığı başvuru dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını duyurdu.  Proje için ÇED sürecinin işletilmesine gerek olmadığını açıklayan bakanlık başvuruya onay verdi. 11 milyonluk yatırımla çalışmaya tesis 2,4 MWe elektrik enerjisi üretecek.

OVA KORUMA ALANINDA
Biyogaz tesisi Tire’nin, Kürdüllü Mahallesi’ndeki 40 bin metrekarelik 103 ada, 133 parselin üzerine kurulacak. Proje alanının “Küçükmenderes Büyük Ova Koruma Alanı” ve “Küçük Menderes Nehri Alt Havzası” sınırları içinde yer alması dikkat çekerken İzmir Toprak Koruma Kurulu söz konusu taşınmazın kamu yararı kararı alınması, toprak koruma projesi hazırlanması ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün şart ve taahhütlerine uyulması şartıyla oy çokluğuyla izin verdi.

ATIKLAR GÜBRE OLARAK KULLANILABİLECEK
Proje kapsamında tesise İzmir sınırları içerisinde yer alan tesislerden getirilecek kanatlı hayvan dışkılarından elektrik üretilecek. Tesis günlük 80 ton kanatlı hayvan dışkısı alacak. Enerji üretiminin ardından tesisten çıkan atıklar “Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelik” hükümleri uyarınca piyasa arz edilebilecek. Tesisten çıkan arıtılmış atıksu ise tesisin yanı başından geçen Develi Deresine deşarj edilecek.

'YETERLİ TESİS BULUNMUYOR'
Şirketin bakanlığa yaptığı ÇED başvurusunda şu ifadelere yer verildi:

Projenin gerçekleştirileceği İzmir ili sınırları içerisinde yer alan kanatlı hayvan tesislerinde oluşan hayvan dışkı atıklarının, miktar olarak ciddi bir sıkıntı oluşturması ve bertarafına yönelik yeterli sayıda atık kabul tesisinin bulunmadığı bilinmektedir. Tesise kabul edilecek atıkların, çürütülerek hijyenize edilecek ve kokusuz çevreye zararsız fermente ürün haline getirilecektir. Ham gübreye göre daha fazla azot (N) ve daha az koku içerecektir. Dışkı depolama faaliyetlerinde ortaya çıkan CH4 emisyonları da önlenmiş olacaktır.

TİRE BELEDİYESİ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ
Tesisle ilgili görüş yazısı veren Tire Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ise parselin tapu şerhinde “büyük ova” olduğunu hatırlattı. Müdürlük, hazırlanacak yeni 1/5000 ölçekli nazım imar planının İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının Tire Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmesi durumunda tesis için sakınca bulunmadığını belirtti.