GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
19 Temmuz 2024 Cuma 09:29

Bakanlık onay verdi… Tarım alanına RES darbesi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir-Balıkesir sınırındaki orman ve tarım alanlarına dikilmek istenen RES projesine onay verdi. Proje için köylülerin arazileri kamulaştırma yöntemiyle elinden alınacak. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir'deki rüzgar enerji santrallerine bir yenisi daha eklendi. EPDK’dan 49 yıllığına işletme ruhsatı alan Saden Enerji Üretim AŞ İzmir’in Bergama İlçesi ile Balıkesir’in İvrindi İlçesi sınırlarında kalan bölgeye rüzgar enerji santrali dikmek için onay aldı. 

Şirketin proje tanıtım dosyasını inceleyen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verdi. 
 
Proje tanıtım dosyasına göre 12 türbin İzmir sınırlarına, 4 adet türbin ise Balıkesir sınırlarına dikilecek. Türbinler, Balıkesir – Çanakkale ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarına göre “tarım”,”mera” ve “orman” alanlarına dikilecek.

TARLALAR KAMULAŞTIRILACAK
120 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin 48 MWm/48 MWe enerji üretmesi planlanıyor. Türbinlerin dikileceği alan Alibey Rüzgar Enerji Santrali’nin sahasına bitişik durumda. Türbinlerin en yakın konuta 350 metre mesafesinde. ÇED sahasında yer alan tarım alanları kamulaştırılacak.